Android v prosinci 2011: Ice Cream Sandwich nastupuje

Začíná nám nový rok a tak není od věci se poohlédnout za posledním měsícem roku předchozího. Úspěch operačního systému Android a jeho nejnovějších verzí i nadále narůstá, Google si však musí udělat místo i pro svou žhavou novinku, Ice Cream Sandwich. Ten se teprve začíná na trhu ohlížet a rozhodně vypadá optimisticky.

Sony Ericsson pracuje na vývoji komunikátoru s Androidem

Tu nejvyšší příčku i nadále drží verze Gingerbread, která se dokonce polepšila na 54,9% celkových uživatelů systému Android z původních 50,6%. Jedná se tedy v současné době o nejrozšířenější a nejpoužívanější verzi.

Ice Cream Sandwich začal zvolna, na 0,6% uživatelů, což je zcela normální. Jeho největší boom totiž příjde teprve v tomto roce a ještě jej na první příčce neuvidíme hodně dlouho. Vzhledem k jeho kvalitám a inovacím jsme si ale jisti, že se toho nakonec dočkáme.

android
Verze Označení Podíl v prosinci Změna podílu
Android 1.5 Cupcake 0,6% -0,2%
Android 1.6 Donut 1,1% -0,2%
Android 2.1 Eclair 8,5% -1,1%
Android 2.2 Froyo 30,4% -4,9%
Android 2.3 Gingerbread 54,9% 4,3%
Android 3.0 Honeycomb 0,1% 0%
Android 3.1 1,5% 0,4%
Android 3.2 1,7% 0,5%
Android 4.0 Ice Cream Sandwich 0,6% 0,6%

O pár desetin procenta se polepšil i Honeycomb, který však není natolik rozšířen, protože je určen pouze pro tablety a jeho nárůst už neočekáváme. Poměrně velký podíl má stále ještě verze Froyo, a to zejména kvůli množství neaktualizovaných telefonů. Naopak všechny starší verze, včetně Eclair, Donut i Cupcake šly dolů a jedná se tedy v podstatě o pomalu vyhynulé druhy.

Android chart 2

TIP! Přečtěte si také, jak si Android vedl v listopadu.

Bude velmi zajímavé sledovat, jak se v nadcházejících měsících bude rozšiřovat Ice Cream Sandwich a kolik procent trhu si ještě pro sebe stihne ukousnout Gingerbread.

Zdroje: developer.android.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze