Opravit Galaxy Z Flip5 je mnohem jednodušší, než tomu bylo u předchůdce

Opravit Galaxy Z Flip5 je mnohem jednodušší, než tomu bylo u předchůdce
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Se závěrem přišli odborníci z PBK Reviews
  • Podrobná rozborka zařízení odhaluje dvojici baterií, jež lze nově vytáhnout pomocí „pacek“

Ohebné smartphony přináší nové možnosti využití, ale zároveň představují výzvu pro inženýry, kteří navrhují samotný ohebný pant co nejefektivnější rozložení komponent. Ukázkou toho, jak lze i do malého kompaktního zařízení poskládat velké množství vlajkových součástek, je nový Samsung Galaxy Z Flip5, který je podle rozborky YouTube kanálu PBK Reviews mezigeneračně snáze opravitelný.

Loňská generace Galaxy Z Flip4 získala v rámci testování 4 body z 10 v oblasti opravitelnosti. Platí přitom, že čím vyšší je skóre, tím snáz lze zařízení opravit, respektive rozebrat a opět složit dohromady. Mnozí výrobci stále používají ve velké míře lepidla, která jsou například zodpovědná i za to, aby do telefonu nevnikla voda. Výjimku pak tvoří zařízení, jako je například FairPhone, který si zakládá na tom, že je snadno opravitelný a vybrané komponenty si mohou uživatelé vyměnit sami bez ztráty záruky. Uživatelská výměna komponent by sice v případě Galaxy Z Flip5 byla jistě riskantní počin, alespoň odborní technici (a odvážní majitelé) však budou mít opravu o něco jednodušší. Samsung Galaxy Z Flip5 totiž získal výrazně vyšší skóre 7,5 z 10. A jak si toto lepší hodnocení zasloužil?

Největší měrou se na vyšším hodnocení podílelo uložení baterií. Ty najdeme v Galaxy Z Flip5 hned dvě, a to o kapacitě 1 000 mAh v horní části a 2 700 mAh v části dolní. Zatímco loni byly bateriové články přilepené, což činilo výměnu značně náročnou (nahřívat lepidlo v oblasti baterií může být zrádné, stejně jako jej leptat, aby povolilo), nyní lze baterie vytáhnout pomocí silikonových „pacek“. Lehčí je ale i výměna mnoha dalších komponent včetně ohebného displeje, ačkoliv třeba v něm integrovaná selfie kamerka je stále přilepená.

Na kompletní rozborku se můžete podívat v přiloženém videu, kde lze vidět i grafitový plát pod vnějšími kryty pro lepší odvod tepla nebo to, že pro odstranění baterií je nejprve nutné odšroubovat 16 malých křížových šroubků, což je samo o sobě chvályhodné, neboť jsou zde často šroubky se závitem typu Torx. V naší podrobné recenzi jsme novinku pochválili za špičkový výkon, ačkoliv právě v horní části může být občas mírně patrné zahřívání, vylepšený pant bez mezery, rozměrnější vnější displej a fakt, že se v základu dodává již s 256GB úložištěm.

Samsung Galaxy Z Flip5 512 GB

Rozměry85,1 × 71,9 × 15,1 mm, 187 g
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 640 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 2,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor3 700 mAh
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze