Oppo R1 oficiálně: pět palců ve střední třídě

14

Značka Oppo se pomalu začíná vrývat do našeho podvědomí, přispět by k tomu měl i nově představený model Oppo R1. Ten nabídne vcelku slušné specifikace, exkluzivní design a na čínského výrobce také velmi odvážně postavenou cenovku. Pojďme si ho tedy trochu podrobněji představit.

Design a konstrukce

Pokud se dalo něco čínským telefonům vytýkat, byl to většinou na prvním místě design. Oppo (opět) boří mýty a představuje nám svou variaci na stylový smartphone. A kupodivu, vcelku se jim to daří. Z renderů sice nemůžeme posoudit, jak moc luxusním dojmem bude telefon působit, ale například kovový rám po stranách zařízení vypadá velmi dobře, nehledě na inspiraci jablečnými telefony. Po rozměrové stránce není zařízení z rodin z kompaktních telefonů, přesné rozměry činí 142,7 × 70,4 × 7,1 milimetrů hmotnost je pak, hlavně kvůli zmiňovanému kovovému rámu, rovna 140 gramům.

Displej a hardware

To, co nás telefonu zaujme jako první, je dozajista displej. Zvlášť to platí v dnešní době obrovských úhlopříček, u modelu R1 se setkáváme s rovnými 5 palci. Setkáváme se zde s technologií IPS, která by mohla být předzvěstí kvalitní podívané. Tu by mohlo zaručit i dostatečné, ale ne špičkové HD rozlišení, tedy 720 × 1280 pixelů. Uvnitř zařízení se pak nalézá čtyřjádrový procesor od MediaTeku, typu MT6582, pracující na frekvenci 1,3 GHz. Společnost mu dělá 1 GB RAM. Nejedná se tedy o úplně špičkovou výbavu, na vrchol ale ani R1čka nemíří. Vlajkovou lodí Oppa je totiž model N1, a zde je vidět opravdu velký rozdíl, hlavně v hrubém výkonu.

Fotoaparát a software

Nyní se můžeme přesunout k poslední položce seznamu hardwaru, fotoaparátu, který by měl být jedním z hlavních trumfů nového zařízení. Samotné rozlišení nijak nevybočuje, 8Megapixelový fotoaparát je dnes již standardem i v levnějších telefonech. Zajímavé to začíná být, když si řekneme, že samotnou optiku dodalo Sony. A esem v rukávu je pak skvělá světelnost f/2.0, která je lepší i například v porovnání se Samsungem Galaxy S4 nebo iPhonem 5s (oba majií f/2.2). Specifikace však neznamenají vše a my si tak budeme muset počkat, jak dopadnou výsledné fototesty.

Nad hardwarovou výbavou samozřejmě najdeme Android ve verzi 4.2.2 Jelly Bean. Nebyl by to ale správný čínský telefon, kdyby neměl nějakou nadstavbu. Stejně jako Oppu u podobných značek (Xiaomi, Huawei) vychází tato nadstavba z iOS od Applu, setkáme se zde tedy s ikonkami všech aplikací rozmístěných na několika plochách. Jak to bude s plynulostí celého zařízení uvidíme, tyto nadstavby totiž vždy nejsou zárukou ladného chodu.

Cena a dostupnost

Oppo R1 bylo zatím představenou jen pro svou domovinu, jestli se dočkáme i dostupnosti globální nevíme, rozhodně by se ale jednalo o zajímavý telefon, který by si našel své kupce. I když, má to malý háček, kterým je cena zařízení. Za 2498 juanů, v přepočtu a zdanění zhruba 9 900 Kč. Za tuto částku se již dají sehnat i lépe vybavené telefony, uvidíme tedy, jak se s tímto výrobce popere.

Technické parametry Oppo R1

Kompletní specifikace
Konstrukce142,7 × 70,4 × 7,1 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (720 × 1 280 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus
ChipsetCPU: 4×1,3 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ?
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 410 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ1 2014, 9 900 Kč

Zdroje: gsmarena.com, store.oppo.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
OppoMan
WOOOOOOWWW ale ta cena :(
4729
MediaTek MT6582 => LTE:ne
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Čínski príživníci sú s tými cenami čím ďalej tým drzejší ...
jirka
:D to je jako by Libyjci chtěli vyhrát zlato v hokeji v Soči

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze