Operátorská (r)evoluce: telefony na bezúročné splátky v praxi

23

Takřka donedávna jsme si mohli vzít k tarifu dotovaný telefon. Operátoři však po tarifní revoluci změnili názor a začali nabízet telefony na bezúročné splátky. Telefon na splátky můžete žádat u T-Mobilu a O2, Vodafone na to jde trochu jinak a spíš než telefony na splátky nabízí zvýhodněné telefony za podmínky přikoupení některého z jeho RED balíčků. Pojďme se tedy podrobně podívat, jak na to.

Poté, co na český telekomunikační trh vpadla tarifní revoluce, věci se daly do pohybu. Spolu s neomezenými balíčky operátoři předvedli ještě jednu novinku - změnili podmínky zvýhodněných telefonů k tarifu, a to zásadně. Po léta neměnný systém, kdy jsme byli zvyklí na telefony za korunu nebo stokoruny k tarifům, se zcela změnil. T-Mobile a O2 na to jdou zajímavou formou, nabízejí totiž telefony na bezúročné splátky.

Tarifní revoluce v České republice přinesla i další zajímavou možnost - telefon na bezúročné splátky. Vodafone na to však jde trochu jinak.

Podmínek je ale více, tou základní je však pořízení si některého z neomezeného balíčku daného operátora. Další podmínky si uvedeme podrobně později. Splátky se následně přičtou k měsíčnímu vyúčtování, hradit je tedy můžete zároveň s účtem za telefonní služby, což je praktické. Na druhou stranu vás nyní vlastně telefon vyjde o poznání dráž. Zatímco dříve byla cena telefonu absorbována do ceny služeb a vy jste za telefon v hodnotě například 6 tisíc korun zaplatili například jen 999 Kč a měsíčně hradili jen paušál za telekomunikační služby a už nic navíc, nyní zaplatíte plnou cenu telefonu, tedy 6 tisíc Kč, jen rozprostřenou do měsíčních splátek.

Vodafone přichází s odlišnou strategií, sice také nabízí zvýhodněné telefony, ale nejedná se o splátky jako takové, spíše o měsíční doplatek k danému balíčku - ten musí být také z nabízených neomezených REDových balíčků. Zde platí pravidlo - čím vyšší tarif, tím si můžete zvýhodnit lepší, vybavenější telefon.

Styl srovnávání

V dnešním přehledu si u operátora T-Mobile a O2 vybereme 4 mobilní telefony, na kterých si jakožto na reprezentativních příkladech v různých cenových hladinách ukážeme, jak celá akce telefonu na bezúročné splátky funguje. U Vodafonu bude situace trochu složitější. Každopádně, u všech operátorů si pro větší přehlednost vybereme jeden konkrétní neomezený balíček, který je u všech operátorů na obdobné bázi. Vždy také budeme v roli nového zákazníka (přechází z předplacené karty na tarif), který se zajímá o neomezený balíček a k tomu chce mobilní telefon na splátky/zvýhodněný telefon.

T-Mobile: pozor na zálohu

Nejprve se podíváme „na zoubek“ T-Mobilu. Ten má ze všech našich tří operátorů nejširší paletu podmínek, a tak nebude od věci podívat se na jeho nabídku a podmínky hned ze začátku. U T-Mobile je nutné si hned ze začátku říci, že jako nový zákazník budete platit při výběru dražšího telefonu zálohu, která vám bude po 6 úspěšně zaplacených fakturách vrácena formou slevy na dalším vyúčtování - tato vratná záloha se liší v závislosti na ceně zařízení, může se tedy počítat na stokoruny, ale také na tisíce. Liší se také podle toho, jak dlouho a jakou částkou chcete mobilní telefon splácet. U T-Mobile si můžete vzít telefon na splátky již od května, za tu dobu se podmínky nijak zásadně nezměnily.

T-Mobile na možnost vzít si telefon na bezúročné splátky náležitě upozorňuje.

U T-Mobile to funguje následovně: nejdříve si vyberete tarifní zvýhodnění z rodiny „S námi“, které se vám zamlouvá. V našem případě se bude jednat o balíček „S námi síť nesíť“ se závazkem na 24 měsíců za 749 Kč měsíčně (jinak to ani nejde, bez závazku sice tarif pořídit za 899 Kč jde, ale telefon na splátky k němu získat nemůžete.

TIP: T-Mobile od května nabízí telefony na bezúročné splátky.

Dále si vybereme mobilní telefon. V tomto bodě mátě možnost zvolit si, jak dlouho budeme telefon splácet. Splácet můžete od 1 měsíce po 23 měsíců a podle toho se také mění výše měsíční splátky. V posledním korku se dozvíte, jakou částku za telefon doplatíte (počáteční vklad do mobilního telefonu).

Vybrat si můžete i délku splácení Telefon dostanete pouze k tarifu se závazkem na 24 měsíců.

Na základě vašeho požadavku vám T-Mobile vypočítá, jaká bude vaše měsíční splátka, kolik zaplatíte celkem za každý měsíc (tarif + splátka), jaký bude počáteční vklad (cena telefonu) a také již zmiňovaná záloha za telefon. Dost už ale nudné teorie, pojďme se společně podívat na reálné ukázkové příklady.

Prvním ukázkovým telefonem bude Nokia 206, která je momentálně (říjen 2013) dostupná za 1 399 Kč a která bude naším zástupcem z řad nejlevnějších telefonů. K tomu si vybereme již zmíněný balíček S námi síť nesíť a rozhodneme se, že si splátky za telefon rozvrhneme do 5 měsíců, za každý měsíc tedy zaplatíme 200 Kč. Můžete tak zapomenout na dřívější systém, že byste k takto drahému tarifu dostali tento telefon například za korunu, zaplatit jej musíte poctivě celý.

První ukázkový příklad telefonu na splátky od T-Mobile - Nokia 206. Pokud náhodou nevíte, proč T-Mobile zálohu požaduje, rád vám to vysvětlí.

Jak se můžete sami přesvědčit, i u takto levného telefonu po vás bude chtít T-Mobile zálohu, protože jste nový zákazník. V tomto případě se jedná o pětistovku. Vytrácí se tedy princip - „beru si telefon na splátky, protože na něj momentálně nemám“.

T-Mobile radí, ať se přihlásíte jako stávající zákazník - ano, v tomto případě má T-Mobile na mysli zákazníka, který již dříve využíval některého tarifního zvýhodnění, NE zákazníka předplacené karty (nehledě na to, jakou částku jste si měsíčně dobíjeli). U takto levného telefonu se můžete pousmát, po následujících příkladech však úsměv z tváře zmizí. Jednorázově tedy zaplatíte 899 Kč. V této částce je zahrnuta jednorázová cena za telefon bez zálohy, v našem případě 399 Kč a cena zálohy, která je 500 Kč. Bez 500 Kč se tedy dostanete na celkovou cenu zařízení. Další měsíce budete platit klasicky 949 Kč (200 Kč splátka, 749 Kč tarif) - zde už je vše srozumitelné.

Ukázkový příklad číslo 2 bude zástupce nižší střední třídy, Samsung Galaxy Fame, který je momentálně u T-Mobile dostupný za 3 499 Kč. Počet měsíců ke splácení opět nastavíme na 5, měsíční splátku nastavíme na 600 Kč. Cena zařízení bez záloh je tedy 499 Kč.

Druhým ukázkovým příkladem je telefon z nižší střední třídy - Samsung Galaxy Fame. S počtem splátek a s výší měsíční splátky můžete hýbat donekonečna, cena se díky záloze téměř vždy vyrovná té kupní.

Teď už ale vidíme, že se nám záloha vyšplhala na 3 000 Kč. Ano, v součtu tedy první měsíc zaplatíte 3 499 Kč, což je standardní kupní cena telefonu. V této částce je zahrnuta vstupní cena za telefon bez záloh (již zmíněných 499 Kč) a záloha ve výši 3 000 Kč. V tomto případě zcela postrádá smysl vzít si telefon na splátky, zaplatíte za něj stejnou částku.

V případě, že si tedy celou akci rozmyslíte a nastavíte jinou délku splácení, nebo nastavíte jinou výši splátek (2. a 3. obrázek), moc si nepomůžete. Počáteční cena se téměř vždy srovná s tou kupní, a je jedno, jak si splátky rozvrhnete. Škoda. V tomto případě si už naplno uvědomujeme, nakolik T-Mobile diskriminuje ne-stávající zákazníky.

Jako třetí ukázkový příklad jsme si vybrali zástupce Sony, tedy konkrétně model Xperia L, která je momentálně dostupná za 6 499 Kč. Počet splátek si nastavíme na 10 a výši měsíční splátky na 600 Kč. Cena zařízení bez záloh je v tomto případě příjemných 499 Kč.

Jako třetí ukázkový příklad jsme si zvolili Xperii L za více než 6 tisíc korun. V tomto případě je záloha nastavena shodně jako v druhém případě na 3 000 Kč.

Záloha je v tomto konkrétním případě nastavena na 3 000 Kč, tedy stejně, jako u předchozího příkladu. Jednorázově zaplatíte 3 499 Kč (3 000 Kč záloha a 499 Kč jako vstupní cenu za telefon) a nadále platíte 1 349 Kč měsíčně (749 Kč tarif a 600 Kč splátka). Zde již situace není tak tragická, jako ve druhém případě, i když je záloha opět poměrně vysoká.

Jakožto čtvrtý ukázkový příklad jsme si vybrali zástupce TOP smartphonů HTC One, který je momentálně u T-Mobile dostupný za 14 999 korun. Vzhledem k takto vysoké ceně zařízení jsme nastavili počet měsíců ke splácení na 18 měsíců a výši splátek na 800 Kč.

HTC One je momentálně dostupný za 14 999 Kč. Vzhledem k ceně jsme nastavili počet měsíců ke splácení na 18 a měsíční splátku na 800 Kč.

V případě HTC One nám záloha poskočila rovnou na 7 000 Kč. Je to samozřejmě kvůli samotné ceně zařízení, která je vysoká, od toho je odvozena i vysoká cena zálohy. Je na zvážení každého z nás, jestli se takový nákup na splátky vyplatí. Každopádně, jednorázově zaplatíte 7 499 Kč (7 000 Kč za zálohu a 499 Kč jako vstupní cenu za zařízení) a dále měsíčně platíte 749 Kč za tarif S námi síť nesíť a 800 Kč za splátku samotného zařízení, celkem tedy 1 549 Kč.

Podmínky a další informace

A teď se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu, a to k samotným podmínkám a dalším důležitým informacím. Vzít si telefon na splátky totiž není tak snadné, jak se může na první pohled zdát. Některé podmínky jsme si již v průběhu psaní článku uvedli, nebude ovšem od věci si je ještě jednou shrnout:

  • věk minimálně 18 let
  • splácet můžete 1 - 23 měsíců
  • vybraný tarif musí být se závazkem na 24 měsíců
  • zálohu platí nejenom nový zákazníci, ale také zákazníci, kteří již dříve využívali Twist (předplacenou kartu)
  • telefon na splátky si můžete vzít pouze k nově uzavřené smlouvě, zpětně to již nejde
  • v průběhu splácení můžete kdykoliv doplatit zbývající částku
  • ke každému telefonnímu číslu, které je napsané na vás si můžete vzít pouze jedno zařízení - v případě, že si vezmete více zařízení na různá telefonní čísla napsaná na vás, celková dlužná částka nesmí přesáhnout 10 000 Kč, v případě jednoho zařízení je tato částka vyšší
  • na splátky si můžete vzít také tablet
  • vše můžete pohodlně vyřídit na internetu, na infolince nebo na pobočce - v některých případech vám systém nemusí dovolit vzít si telefon na splátky za pomoci internetu, v takovém případě je nutné navštívit pobočku (takový případ nastane, pokud má operátor problémy s platbou vašich předešlých faktur - pouze v případě stávajícího zákazníka)
  • na telefon se nevztahuje žádné pojištění, ani si nemůžete pojištění dokoupit - v případě krádeže nebo rozbití telefonu musíte i nadále platit
  • v průběhu splácení nemáte právo měnit ani pravidelně splatnou částku, ani počet měsíců (můžete ale zbývající částku doplatit naráz) - hlasový tarif standardně měnit můžete, dle podmínek T-Mobile.
Často kladené otázky včetně odpovědí.

O2: čistě, jasně, omezeně

Nyní se podíváme, jaké podmínky si pro nás přichystalo O2. Telefonica na to jde trochu jinak, nepožaduje po klientech žádnou zálohu, na druhou stranu musíte prokázat, že máte stálé zaměstnání a musíte být způsobilí pro dosažení osobního úvěru do 25 000 Kč. Pokud tedy chcete telefon na splátky od O2, musíte mít stálé zaměstnání či příjem. I u O2 si uvedeme 4 reprezentativní příklady, na kterých si celý postup telefonu na splátky detailně vysvětlíme.

O2 radí, jak na to. U O2 se splátky fixně rozvrhnou do 24 měsíců.

Na rozdíl od T-Mobile také O2 nedovoluje nastavit si částku ke splácení dle libosti, nabízí několik konkrétních příkladů (balíčků), ze kterých si musíte vybrat ten, který vám nejvíce vyhovuje. Počet měsíců, do kterých se splátky rozvrhnou, je fixní - 24 (T-Mobile nabízí 1 - 23 měsíců). U O2 si vybereme tarifní zvýhodnění s názvem FREE CZ, což je obdoba balíčku S námi síť nesíť u T-Mobilu. Opět se jedná o neomezený balíček a opět za něj zaplatíme 749 Kč. Pokud se řadíte mezi skupinu lidí do 26 let, nebo naopak nad 60 let, máte nárok na 50 Kč slevu. Dalších 100 Kč můžete z faktury ušetřit, pokud si pořídíte internet od O2. Jelikož nejsme ani studenti, ani senioři, vybereme si pro náš reprezentativní příklad nabídku za 749 Kč, tedy stejně jako u T-Mobilu.

Prvním naším ukázkovým příkladem u O2 bude Nokia C2-01, tedy opět zástupce té nejnižší kategorie mobilních telefonů. Ta je momentálně u O2 dostupná za 1 695 Kč. Tarifní zvýhodnění je již zmíněný balíček FREE CZ za 749 Kč.

Jak se můžete sami přesvědčit, operátor nám v tomto konkrétním případě nabídl pouze jednu možnost, jakou částku můžeme měsíčně platit. Jedná se o 50 Kč. Stále musíme mít na paměti, že splátky se u O2 rozvrhnou VŽDY do 24 měsíců, na rozdíl od růžového operátora, kde si počet měsíců můžeme (téměř) libovolně nastavit. Vstupní, jednorázová cena za telefon je tedy 495 Kč (24 × 50 Kč + 495 Kč = 1 695 Kč). Žádná záloha, žádné další doplatky. Měsíčně tedy zaplatíte 799 Kč (749 Kč + 50 Kč). Opět tedy nastává stejná situace, jako u T-Mobile. Zatímco dříve by vám O2 takový telefon přibalilo k tarifu skoro zdarma, tedy za korunu a nedopláceli byste už nic navíc, podle nových podmínek si nechá i u takto levného přístroje zaplatit plnou cenu telefonu.

Ukázkový příklad číslo 2 bude opět zástupce nižší střední třídy, stejně jako u T-Mobilu, Samsung Galaxy Fame, který je momentálně u O2 dostupný za 3 995 Kč. Splácet budeme 24 měsíců. V tomto konkrétním příkladu nám dá O2 vybrat, jakou částku chceme měsíčně platit. Od toho se v konečném výsledku odvozuje jednorázová cena za telefon. My si vybereme nejvyšší možnost, čili 150 Kč měsíčně. Cena zařízení bez záloh je tedy 395 Kč. Opět si můžeme zkontrolovat, jestli vše souhlasí: 24 x 150 Kč + 395 Kč = 3 995 Kč. Opět, žádná záloha, zaplatíte pouze vstupní cenu a každý měsíc tarif + splátku za telefon.

Jako třetí ukázkový příklad jsme si opět vybrali zástupce Samsungu, v tomto konkrétním příkladu model Galaxy S III mini, který je u O2 momentálně dostupný za 6 495 Kč. Ne, že bychom chtěli telefony od Samsungu v našem přehledu nějak zvýhodňovat, jedná se zkrátka o zařízení za téměř stejnou cenu, jako v případě T-Mobilu Sony Xperia L, kterou O2 v nabídce bohužel nemá. Splácet bude 24 měsíců, částku ke splácení si opět můžeme vybrat, tenkrát rovnou z celkem čtyř možností. My si zvolíme opět nejvyšší variantu, tedy 250 Kč měsíčně. Cena zařízení bez záloh je v tomto případě 495 Kč.

Do čtvrtého reprezentativním vzorku si dosadíme zástupce TOP smartphonů HTC One, které je v době srovnávání dostupné za 14 995 Kč. Díky vysoké pořizovací ceně si nově můžeme vybrat z celkem 6 speciálně nastavených balíčků. Měsíčně můžeme splácet částku 50, 100, 150, 250, 350 a 450 Kč.

Aby situace odpovídala T-Mobilu co nejvíce, vybereme si opět nejvyšší částku ke splácení, tedy 450 Kč. Jednorázová vstupní částka za telefon bude tedy 4 195 Kč (24 × 450 Kč + 4 195 Kč = 14 995 Kč) a měsíčně budeme platit 1 199 Kč (749 Kč + 450 Kč = 1 199 Kč).

Podmínky a další informace

Na závěr se opět podíváme, jaké podmínky musíte splnit, aby vám O2 telefon na splátky poskytlo. Některé podmínky jsou stejné, jako v případě T-Mobile, některé se trochu liší. Každopádně, na závěr musíme zdůraznit, že ani u O2 se nedočkáte žádné možnost připojištění v případě, že byste telefon ztratili nebo ho rozbili. Telefon v takovém případě musíte splácet i nadále. Je to škoda, v zahraničí na podobné případy existuje možnost pojistit se.

  • Věk minimálně 18 let
  • splátky se automaticky rozvrhnou do 24 měsíců, tedy stejná doba, k jaké se vážete k tarifnímu zvýhodnění
  • v průběhu splácení můžete KDYKOLIV doplatit zbývající částku
  • žádné zálohy neplatíte, telefon na splátky dostanou ti zákazníci, kteří splňují podmínky poskytovatele spotřebitelského úvěru do výše 25 000 Kč
  • telefon na splátky dostanete POUZE k tarifnímu zvýhodnění z rodiny „FREE“
  • na splátky si můžete vzít také tablet, jiné zařízení ne (modemy, zařízení pro pevnou linku a podobně, což je logické)
  • vše vyřídíte pouze osobně na pobočce - zde musíte poskytnout k nahlédnutí občanský průkaz a druhý identifikační doklad (např. ŘP, karta zdravotní pojišťovny, Opencard, platební karta, rodný list).
  • na telefon se nevztahuje žádné pojištění, ani si nemůžete pojištění dokoupit - v případě krádeže nebo rozbití telefonu musíte nadále platit
  • v průběhu splácení nemáte právo měnit ani pravidelně splatnou částku, ani počet měsíců (můžete ale zbývající částku doplatit naráz) - hlasový tarif standardně měnit můžete, dle podmínek, které nastavuje O2.
Často kladené dotazy včetně odpovědí.

Vodafone: jdu na to jinak

Na závěr našeho srovnávacího testu jsme si nechali Vodafone, a to hned z několika důvodů. Jestliže T-Mobile a O2 nabízí přímo telefony na splátky, přičemž si můžete vybrat jakýkoliv telefon z nabídky, Vodafone nic podobného nenabízí. Vodafone na to jde následovně: ke každému balíčku z jeho RED tarifů nabízí několik (většinou hůře vybavených) telefonů, mezi kterými si můžete vybrat. Pokud si vyberete, zaplatíte za něj pouze 1 Kč, ale doplatek (jedná se vlastně o splátku, ale s jiným názvem) se přičte k měsíční částce za vámi vybrané tarifní zvýhodnění. Ten je ale fixní. Pokud si nevyberete telefon za korunu, můžete si samozřejmě vybrat i jiný telefon z nabídky, ale zde se situace už opravdu téměř v ničem T-Mobile a O2 nepodobá. Pokud si vyberete jiný, dražší telefon, jedná se spíš o takovou formu dotovaného telefonu. Ale o tom až později.

Jelikož v dnešním testu srovnáváme nabídku telefonů u neomezených balíčků, vybereme si u Vodafonu balíček RED, který je základní stavební kámen jeho nabídky. Je srovnatelný s tarifem „FREE CZ“ od O2 a s tarifem „S námi síť nesíť“ od T-Mobilu. Opět se jedná o neomezený balíček a zaplatíte za něj 699 Kč. Nemusíte být studenti ani senioři, dokonce se nemusíte vázat ani k další dodatkové službě od Vodafone, cena je zkrátka nastavena na 699 Kč pro všechny. Ze všech našich tří operátorů se tedy jedná o nejlepší přímou nabídku neomezeného balíčku pro konečného spotřebitele. Vrátíme se ještě k doplatku, o kterém jsme před chvílí mluvili. U tohoto konkrétního tarifního zvýhodnění se jedná o fixní doplatek 175 Kč a je jedno, jestli si berete telefon za zvýhodněnou 1 Kč nebo telefon dražší. U ostatních tarifů je výše měsíčního doplatku rozdílná, viz tabulka.

Celková splatná částka včetně doplatku. V našem případě je doplatek 175 Kč (699 Kč + 175 Kč = 874 Kč).

Jen pro Vaši informaci, v případě, že si vybere jiný balíček z tarifní rodiny RED, konkrétně nižší (Start, do sítě), máte nárok na jiné telefony za 1 Kč, samozřejmě horšího typu. V případě, že si vyberete dražší balíček (se vším všudy, Premium) máte naopak nárok na dražší telefony za zvýhodněnou 1 Kč, navíc si můžete vybrat z širší palety nabízených telefonů. Nikdy se ovšem nejedná o zástupce TOP smartphonů, bohužel.

Výše doplatku u tarifu Start je 63 Kč (249 Kč + 63 Kč = 312 Kč měsíčně), u tarifu RED do sítě je doplatek 125 Kč (499 Kč + 125 Kč = 624 Kč měsíčně), u tarifu RED se vším všudy je doplatek 111 Kč (999 Kč + 111 Kč = 1110 Kč měšíčně) a u tarifního zvýhodnění RED Premium je doplatek nejvyšší, konkrétně 167 Kč (1 499 Kč + 167 Kč = 1 666 Kč měsíčně).

Jak jsme se snažili vysvětlit, situace u Vodafone je naprosto odlišná, proto i srovnávací mechanismus bude trochu na jiné bázi. Nejprve si ukážeme, jaké telefony z nabídky Vodafone můžeme s balíčkem RED za 874 Kč (699 Kč + doplatek) dostat za 1 Kč. Jedná se o celkem 20 přístrojů většinou z té nejnižší kategorie, proto vybereme jen některé zajímavé zástupce. Kompletní nabídku můžete nalézt na webových stránkách.

HTC Desire 200, Sony Xperia E, BlackBerry Curve 9320, Nokia Lumia 520. Telefonů za korunu je však mnohem více.

V této chvíli by bylo také záhodno zmínit, že konkrétně Nokia Lumia 520 by vás stála v případě, že byste vše vyřídili na pobočce, 177 Kč namísto 1 Kč. Ano, rozdíl není nijak zásadní, ale u takto levných telefonů jistě nepotěšující zpráva. Doporučujeme tedy vše vyřídit přímo na eShopu (navíc ušetříte čas). Tato rada samozřejmě platí celkově. Na eShopu téměř vždy zaplatíte vstupní cenu menší, než v kamenné pobočce, je tedy dobré na to před nákupem telefonu u Vodafone myslet.

Ukázka, jak můžete nákupem na eShopu ušetřit oproti kamenné pobočce.

A nyní je čas na to, udělat si krátký test. Vybereme si již zmíněnou Nokii Lumia 520 a podíváme se, kolik vlastně za telefon celkově zaplatíte, a jestli náhodou v konečném součtu něco nepřeplatíte. V případě, že si pořídíte telefon na eShopu, zaplatíte 1 Kč. Měsíční doplatek k tarifu RED je 175 Kč, takže 24 x 175 Kč + 1 Kč = 4 201 Kč. Kupní cena telefonu je u Vodafone momentálně 4 377 Kč, dokonce tedy ušetříte, a to celkem 176 Kč. Abychom se přesvědčili, že nejde pouze o náhodu, podíváme se také na HTC Desire 200. Celkem za telefon zaplatíme opět 4 201 Kč a kupní cena telefonu je v době testování nastavena na 3 777 Kč. V tomto případě tedy přeplatíte, a to celkem 424 Kč. Záleží tedy na situaci a na celkové kupní ceně telefonu v době pořízení.

Jak jsme říkali, nemusíte si vybírat pouze telefony za zvýhodněnou 1 Kč, můžete si samozřejmě vybrat i dražší zařízení. Opět si uděláme takový krátký přehled a vybereme si 2 zástupce TOP smartphonů, konkrétně HTC One a Samsung Galaxy S4.

V případě tarifního zvýhodnění RED můžete získat HTC One za 9 577 Kč a Samsung Galaxy S4 za 10 777 Kč.

Opět si ověříme, jak nám vyjde konečná částka za telefon. Začneme modelem HTC One. Pokud vynásobíme doplatek k tarifu 24 měsíci, dostaneme se na částku 4 200 Kč + vstupní cena zařízení 9 577 Kč = 13 777 Kč. Kupní cena telefonu je přitom 14 777 Kč. V tomto případě ušetříte rovných 1 000 Kč oproti koupi telefonu za plnou cenu. Stejně je tomu také u Samsungu Galaxy S4 - k částce 10 777 přičteme doplatky k tarifu ve výši 4 200 Kč a dostaneme se na částku 14 977 Kč. Kupní cena telefonu je ale 15 977 Kč, i v tomto případě tak ušetříte celou tisícovku. Opět ale musíme zdůraznit, že nakupujeme v eShopu a ne v kamenné pobočce.

Podmínky a poučení

Na závěr se podíváme, jaké podmínky musíte splnit, aby vám Vodafone zvýhodněný telefon poskytl. Jelikož nenabízí telefon na splátky, jsou podmínky trochu rozličného charakteru.

  • věk minimálně 18 let - důležité pouze pro podpis smluvního závazku
  • doplatek (splátka) se automaticky začlení do celých 24 měsíců, po které platíte vybraný balíček
  • zvýhodněný telefon dostanete POUZE k tarifnímu zvýhodnění z rodiny „RED“
  • vše vyřídíte na eShopu i na pobočce - zde platí jasná poučka: na eShopu je to vždy výhodnější, dopravu po ČR máte navíc ZDARMA, garance na vrácení peněz je 30 dní.
  • noví zákaznici skládají volací jistinu podle minimálního měsíčního plnění
  • hlasový tarif standardně měnit můžete dle podmínek, které nastavuje přímo Vodfone.
Často kladené otázky včetně odpovědí.

Závěrečné zhodnocení

Představili jsme si jak nabídku T-Mobilu, tak i O2 a Vodafone. Kdo je na tom nejlépe, je těžké takto jednoznačně určit. Kdo opravdu potřebuje telefon na splátky a má v úmyslu zakoupit dražší model, asi hned ze začátku vyloučí Vodafone. Kdo nechce platit zbytečné zálohy, vybere si O2. Pokud ovšem nemáte stálé zaměstnání či příjem, musíte se smířit s podmínkami T-Mobilu nebo Vodafonu.

Každopádně, všichni operátoři přišli se zajímavou možností, jak získat telefon, na který momentálně nemáte, nebo z nějakého důvodu nechcete platit kupní cenu přímo při pořízení telefonu. Na druhou stranu skončila zavedená praxe, že vám operátor za korunu nebo jinou dotovanou cenu přidal telefon k paušálu bez toho, abyste něco dopláceli. Ano, paušály byly obecně dražší a vy jste v podstatě zaplatili více, než nyní, přesto je nová praxe zejména u levnějších telefonů výrazně méně výhodná. Éra telefonů za korunu ale skončila.

Nás zajímají i vaše zkušenosti. Co myslíte, jsou telefony na bezúročné splátky (respektive zvýhodněné telefony u Vodafone) revolučním krokem kupředu? Pořídil si už někdo z vás telefon na splátky nebo zvýhodněný telefon u Vodafone? Nastaly nějaké komplikace, nebo máte jiné cenné zkušenosti? Pokud ano, podělte se s námi o ně.

Zdroje: t-mobile.cz, o2.cz, vodafone.cz

Diskuze ke článku
Martin
To vůbec není pravda co tu píšete!!!! U O2 si můžete na jedno FREEčko vzít i více telefonů!
Laskavě si to opravte. Děkuji
Vašek
No dobře no!! Ale co když jsem v Solusu?.Mám na mobil nárok když zjisti podle RČ moji platebni moralku,,uz my nechtěj prodat mobil na splatky... ???
luk
A není nakonec lepší se si vzít mobil na splátky jinde než u operátora.Protože základní podmínka je smlouva na dobu určitou(24měs.) a tím se vás operetor zezky zase uváže a jaký je potom rozdíl mezi půsvodní dotací a tímto?žádný budete dál ovečka O2,t-mobilu nebo vodafonu a ještě z toho žádnou slevu nemáte.
Lepší je si vzít tarif na dobu neurčitou pro případ výhodnější nabídky od jiného operátora a mobil koupit někde jinde v eshopu s nižsí cenou a těch 10% navíc úrok se potom v tom případě "smaže"
Lukáš Müller
Lukáš Müller
Na začátku léta jsem si nabídky operátorů ohledně získaní telefonu projížděl, resp. byl jsem se optat na pobočkách všech tří operátorů. O2 jsem vyloučil kvůli tomu, že jsem student a stále zaměstnání nemám. Na řadu přišel T-mobile, na internetu jsem si prohlížel jen ceny a výši splátek konkrétních telefonů, což mě zaujalo a tak jsem vyrazil do prodejny u mě ve městě, přišel jsem s tím, že chci telefon na splátky, protože momentálně nemohu najednou utratit např. 8 tisíc korun, a telefon na splátky je adekvátní možnost, jelikož počáteční investice bude minimální a měsíčně pár stovek navíc zaplatit zvládnu. Všichni co četli článek už ví jakého zklamání se mi dostalo. Telefon ano, ALE musel bych zaplatit 3000Kč zálohu + jakousi výkupní částku telefonu, což bylo tuším 199Kč, jak jistě víte, toto nesplňovalo účel telefonu jaký bych si představoval. Nakonec jsem se dostal ke svému stávájícímu operátorovi - Vodafone. Zde je zprvu zvolil jiný postup... pokračování níže ↓

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze