OnePlus objasňuje, proč u svých telefonů záměrně omezuje výkon procesoru

4
OnePlus objasňuje, proč u svých telefonů záměrně omezuje výkon procesoru
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Výrobce záměrně omezuje výkon procesorů u většiny aplikací
  • Výjimkou jsou benchmarky (například Geekbench)
  • Podle OnePlus mají procesory příliš mnoho výkonu pro běžné aplikace, což se má negativně projevit na výdrži a zahřívání

U vlajkových lodí OnePlus, modelů 9 a 9 Pro, bylo před pár dny odhaleno poměrně nestandardní chování, kdy výrobce uměle omezil výkon Snapdragonu 888 u naprosté většiny aplikací s výjimkou benchmarků (Geekbench apod.). Reakce na kontroverzní postup čínského výrobce (na který upozornil anandtech.com) na sebe nenechala dlouho čekat a firma přišla s vyjádřením (zveřejněným na xda-developers.com), ve kterém uvádí, že výkon limituje kvůli prodloužení výdrže a také minimalizaci zahřívání. A k jakému omezení přesně dochází?

OnePlus většině aplikací (nejen třetích stran, ale i interně vyvinutých) neumožnil aktivovat primární (nejvýkonnější) jádro procesoru. K situaci se vyjádřil také Geekbench, který se v minulosti setkal s mnoha případy, kdy výrobci během spuštěného benchmarku aktivovali speciální „supervýkonný“ režim. Tato metoda, ačkoliv funguje obráceně (plný výkon je umožněn pouze při spuštění benchmarků), je však z uživatelského hlediska také nefér, neboť nemohou využívat plného výkonu. Z tohoto důvodu byly zmíněné modely vyloučeny z žebříčků Geekbench.

V posledních letech dosáhly procesory chytrých telefonů bodu, kdy je jejich výkon v určitých situacích často přehnaný, a to u mnoha aplikací včetně sociálních médií, prohlížečů a dokonce i u méně náročných her. S ohledem na tuto skutečnost náš tým přesunul pozornost od zprostředkování hrubého výkonu k zprostředkování výkonu, který od našich zařízení uživatelé očekávají, při současném snižování spotřeby energie a rozptylu tepla. Přesněji řečeno, chceme aby každá aplikace využívala jen tolik výkonu, kolik je nutné, nechalo se slyšet OnePlus. Andre F. (redaktor zmíněného AnandTech) však na Twitteru uvádí, že omezením výkonu procesoru dojde pouze k titěrnému prodloužení výdrže. V případě testu s internetovými prohlížeči u OnePlus 9 Pro došlo k navýšení pouze o 3 minuty. Kompletní vyjádření OnePlus najdete na oficiálních stránkách.


Technické parametry OnePlus 9 Pro 256+12 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce163,2 × 73,6 × 8,7 mm, 197 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6,7" (3 216 × 1 440 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 888, , GPU: Adreno 660
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostduben 2021,

Technické parametry OnePlus 9 128+8 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce160 × 74,2 × 8,7 mm, 192 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,55" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 888, , GPU: Adreno 660
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostduben 2021,
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Hloupe vymluvy. Od OnePlus bych to necekal. Jde pekne do kopru...
Janek Fanek
Janek Fanek
Jen doplnění, změnu si vyžádala početná skupina uživatelů a opravdu nevidím žádný důvod proč by výrobce zařízení měl poslouchat jakýsi web, či testovací laboratoř. Pokud si to uživatelé přejí , pak to musi mít a jestli to někdo nechce má možnost koupit si řadu jiných zařízení. K žadnému škrcení výkonu nedochází, to je fikce bez podstaty, v případě her a náročných aplikací bude výkon zvýšen na patřičnou úroveň. Spíše to vypadá na další pokus o tu správnou ideologii.
Be Normal
Be Normal
A toto obmedzenie výkonu sa týka len nových Oneplus 9 a 9 PRO? Alebo aj starších telefónov ako 8T alebo 8PRO?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze