NVIDIA SHIELD Tablet dostal nový Android 5.0: co je nového?

5

NVIDIA všechny předběhla a pro svůj SHIELD Tablet vydala dnes update na Android 5.0 Lollipop. Tablet je tak prvním zařízením mimo řadu Nexus, který update na nejnovější verzi obdržel. Kromě nové verze systému s Material Designem a novými funkcemi jsme se ale dočkali i novinek přímo od NVIDIE, například nové aplikace Dabbler v2.0.

NVIDIA SHIELD Tablet je jedním z nejvýkonnějších tabletů současnosti díky čipsetu Tegra K1 a společně s bezdrátovým ovladačem se nám i v recenzi osvědčil jako zajímavý herní nástroj nejen na cesty. Že se NVIDIA o své zařízení příkladně stará, dosvědčuje i dnes vydaný oficiální update na Android 5.0 Lollipop, čímž NVIDIA předběhla všechny ostatní výrobci mimo Googlu. Update totiž dorazil týden poté, co se z nového Androidu mohli radovat první majitelé Nexus zařízení.

NVIDIA SHIELD Tablet

Android 5.0 Lollipop ve vší kráse

Jak jsme vám už ukázali v našem podrobném článku a videopohledu, verze 5.0 Lollipop přináší do Androidu po stránce vzhledu největší změny za posledních několik let. Google se konečně zaměřil na výrazné zjednodušení prostředí a vytvoření atraktivního a jednotného designového stylu pro celé prostředí i aplikace. Nový styl se jmenuje Material Design a celé prostředí je protkáno i zajímavými animacemi, které zpříjemňují pohyb v něm.

Nvidia Shield Tablet – Android 5.0 Lollipop

Přibyly také notifikace na zamykací obrazovce, se kterými můžete provádět interakce stejně, jako v iOS, novinkou je jednodušší notifikační lišta, která se přizpůsobuje obsahu a update přinesl mimo jiné také úsporný režim, mód nerušit nebo zcela nový vzhled multitasking nabídky. Pro kompletní přehled nových funkcí doporučujeme přečíst si náš podrobný článek o Androidu 5.0 Lollipop s videopohledem.

NVIDIA SHIELD Tablet
Android 5.0 Lollipop na NVIDIA SHIELD Tablet

V Androidu 5.0 přibyl také OpenGL ES 3.1 a Android Extension Pack (AEP), díky čemuž se můžeme těšit na vizuálně ještě zajímavější hry. A pro ty je SHIELD Tablet stvořen.

Kreslení 2.0

NVIDIA využila updatu nejen k optimalizacím a zrychlení odezvy u aplikací, ale i ke zlepšení příjmu Wi-Fi, zvýšení FPS, rychlejšímu nabíjení baterie a lepšímu hospodaření s RAM pamětí. Uživatelům ale naservírovala zejména nové verze aplikací a služeb. Na verzi 2.0 byl povýšen pokročilý a vizuálně velmi zajímavý kreslící program NVIDIA Dabbler, který využívá integrovaného stylusu DirectStylus v NVIDIA SHIELD Tabletu, a je poháněn grafickou kartou.

Nová verze 3D kreslícího programu Dabbler je ještě lepší než předchozí a nově podporuje i vrstvy

Nová verze přidává podporu vrstev, lepší práci s tvary a kreslení můžete dokonce živě přenášet na Twitch. Změnilo se také uživatelské prostředí, které má nyní prvky Material Designu.

SHIELD Hub

Špičkové hry na dálku

Majitelé SHIELD Tabletu si budou moci nově užít také GRID, což je herní služba umožňující streamovat PC hry ze serveru NVIDIE umístěného tisíce kilometrů daleko a hrát si na svém tabletu hry se špičkovou grafikou. Služba je zatím dostupná nejen v USA, ale včera byl spuštěn první GRID server i v Evropě, konkrétně v irském Dublinu. Latence tak je výrazně nižší a herní zážitek mnohem lepší. Při hraní tak nepoznáte, že hra neběží na vašem zařízení, ale že se vše počítá na druhé straně zeměkoule. V rámci GRIDu je k dispozici katalog čítající zatím 20 her.

NVIDIA Grid: špičkové PC hry, které běží na serveru na druhé straně zeměkoule, si zahrajete na svém tabletu

Další novinkou je podpora výstupu v rozlišení 4K, takže pokud máte doma televizi s tímto vysokým rozlišením, můžete si užít ještě detailnější obraz. Přibyla také podpora USB-Y kabelu pro zapojení ethernetového adaptéru a nabíječky zároveň.

Update pro NVIDIA SHIELD Tablet byl uvolněn dnes jako OTA aktualizace. Update má velikost zhruba 700 MB a pokud vám jej tablet nenabídne automaticky, lze jej ručně vyhledat v nastavení-O tabletu-systémové aktualizace.

Technické parametry NVIDIA SHIELD Tablet

Kompletní specifikace
Konstrukce221 × 126 × 9,2 mm, 390 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra K1, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor6 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:02 hodin
Dostupnostzáří 2014, 7 990 Kč
Diskuze ke článku
Jirka Vyskočil
Jirka Vyskočil
Mám řadu nexus a lolipop sem stále nedostal...
Tom
Ja na nexus 5 taky stale cekam.. Uz me to docela toci.
Martin
Včera večer mi přišla ale sem tam mi blikne červený rámeček kolem celého displeje a na domovské ploše jsou pořád černé pruhy nahoře a dole a aplikace v menu mám při starém nemám to na tom bílém podkladu. Mám Nexus 7 II tak nevím no přijde mi to nekompletní 5.0 a škoda že nefunguje dvojtépoklepání.
Marek
Mám tablet nvidia shield a po aktualizacii androidu na 5.0. Lollipop neviem kde sa nachádza napríklad správca súborov alebo tala galéria. Nevedeli by ste mi s tým niekto poradiť prosím Vás?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze