Nový EU Roaming je tu! Ceny jako doma, avšak s příplatkem

11

Vzhledem k nařízení Evropské unie skončil k 30. 4. 2016 běžný styl účtování v roamingu, kdy každá jednotka měla pevně stanovenou maximální sazbu. Nově nastupuje EU Roaming, kdy všichni operátoři účtují svým zákazníkům ceny, jako by byli v domácím prostředí, avšak s příplatkem. Nejvíce si tedy polepší zákazníci s volnými jednotkami.

Starý styl účtování roamingu skončil k 30. dubnu 2016, od této doby byly všichni operátoři nuceni „přesedlat“ na nový styl účtování skrytý pod označením „EU Roaming“. Nově se již nezohledňuje cena za každou jednotku jako celek, operátoři nově účtují služby svým zákazníkům tak, jako by se pohybovali v České republice. Neznamená to však definitivní konec roamingu v EU jako takového, operátoři k těmto částkám ještě účtují speciální poplatek.

Nový styl účtování má v mnoha ohledech zjednodušit celou situaci ohledně roamingových poplatků, tedy alespoň v Evropské unii. Pokud jste vlastníky neomezeného balíčku (případně balíčku, ve kterém máte dostatek volných minut a SMS zpráv), týká se vás pouze příplatková sazba, kterou zaplatíte nad rámec volných jednotek. Díky tomu tedy ušetří nejvíce právě ti zákazníci, kteří některý z těchto balíčku mají a jeho služeb využívají v České republice. Benefity se rázem promítnou i do roamingu v EU.

T-Mobile

T-Mobile logo 2016 - 720

Jako první informoval o nových sazbách T-Mobile, a to již na začátku března. Pro zákazníky T-Mobilu tedy šlo o plus, s nabídkou se mohli seznámit postupně. Příplatek za odchozí hovor činí 1,65 Kč, poplatek za příchozí hovor poté 0,37 Kč za 1 minutu. 1 SMS vyjde na symbolických 0,65 Kč a 1 MB dat na 1,65 Kč. Všechny zmíněné sazby jsou příplatky, pokud tedy platíte za dané jednotky i v České republice (například na předplacené kartě), je potřeba k těmto příplatkům přičíst také sazbu za jednotku v České republice.

Odchozí hovor (min.) Příchozí hovor (min.) 1 SMS 1 MB
Příplatek v roamingu k běžným cenám 1,65 Kč 0,37 Kč 0,65 Kč 1,65 Kč

Všechny uvedené ceny jsou včetně DPH

Podíváme se také na několik příkladů s odchozími hovory: zákazník s tarifem „S námi v sítích+“ (120 volných minut na čísla mimo T-Mobile, po provolání je účtována částka 3,50 Kč/min) bude platit podle nového ceníku za minutu volání v EU prvních 120 minut 1,65 Kč/min, poté 5,15 Kč/min (3,50 + 1,65). Klienta s tarifem „S námi síť nesíť“ s neomezeným voláním na všechna čísla v ČR bude odchozí minuta stát vždy 1,65 Kč. Konečně u S námi bez hranic+ je prvních 300 odchozích minut bezplatných (volné roamingové minuty v rámci tarifu), po jejich případném vyčerpání se bude účtovat jen příplatek.

Datové balíčky platné od 24. dubna

Datové balíčku v roamingu EU cena FUP
Internet v zahraničí na den 49 Kč 40 MB
Internet v zahraničí 200 MB 199 Kč 200 MB
Internet v zahraničí 500 MB 399 Kč 500 MB

Co se týče dat, u tarifů, které je zahrnují, se bude platit jen cena příplatku, a to až do vyčerpání datového limitu. Následně si zákazník bude moci dokoupit data stejně jako doma a za každý spotřebovaný MB bude platit cenu příplatku. Zákazníci si stále mohou zakoupit i roamingový datový balíček Internet v zahraničí, se kterým mají své výdaje plně pod kontrolou, tj. již neplatí nic za prosurfovaný MB. Zde se ceny vyplatí v případě, že surfujete více (například 500 MB za 399 Kč, při ceně příplatku by cena byla 500× 1,65 Kč, tedy 825 Kč).

Vodafone

Vodafone logo

Podobná situace jako u T-Mobilu je také u Vodafonu. Cena volání u neomezených tarifů do všech sítí bude v zemích Evropské unie 1,66 Kč za minutu, stejnou cenu bude stát 1 MB a odeslání SMS vyjde na 0,67 Kč. Nové ceny v roamingu jednotlivých tarifů naleznete již nyní na tomto odkazu. Ceny jsou velmi podobné těm u T-Mobilu, Vodafone je „dražší“ pouze o setiny korun.

Název služby Minuta hovoru Minuta příchozího hovoru Data 1 MB SMS
World roaming 1,66 Kč 0,38 Kč 1,66 Kč 0,67 Kč
Vodafone dále nabízí i dva balíčky Roamingu na den. Ten první za fixní poplatek 69 Kč/24 hodin nabídne možnost využít všech volných jednotek ve vašem tarifu zdarma a až teprve po vyčerpání se začnou účtovat příplatky stejně, jako v případě World Roamingu. V rámci Roamingu na den můžete čerpat pouze ty volné jednotky, které v ČR platí do všech sítí. Volné minuty pro volání pouze v síti Vodafone za hranicemi nefungují. Denně navíc můžete s tímto balíčkem prosurfovat až 100 MB z vašeho domácího balíčku, opět bez započtení příplatku (ten se spustí až po vyčerpání 100 MB). Datový objem si můžete navýšit o dalších 100 MB za 49 Kč.

Alternativou je Vodafone Roaming ke kartě na den, který, jak už název napovídá, využijí majitelé předplacených karet. Za fixní poplatek 19 Kč/24 hodin získá zákazník příchozí hovory zdarma, dále je pak zdarma 10 minut volání a 10 SMS. V případě, že dojde k vyčerpání volných jednotek, bude další minuta volání nově stát 1,66 Kč a SMS 0,67 Kč, tedy ceny příplatku. Využít lze také 10 MB dat zdarma, po přečerpání se data nezastaví, ale pouze se zpomalí surfování (32 kb/s).

O2

O2

O2 samozřejmě přispěchalo s podobnou nabídkou, avšak s jedním benefitem. O2 letos v létě začne u svých roamingových tarifů nabízet cestovní pojištění v mobilu. O2 cestovní pojištění nabídne jako volitelnou službu, kterou půjde jednoduše objednat. Při sjednání pojištění nebudou muset zákazníci řešit platbu předem ani nikam zadávat číslo platební karty. Poplatek za cestovní pojištění se jim totiž jednoduše naúčtuje v rámci měsíčního vyúčtování O2. Jako dárek bude letos o prázdninách pojištění pro nové i stávající zákazníky, kteří vycestují s roamingovým tarifem Volání bez hranic, zdarma.

Odchozí hovor (min.) Příchozí hovor (min.) SMS 1 MB dat
Svět Basic 1,60 Kč 0,35 Kč 0,65 Kč 1,60 Kč
Volání bez hranic 3,50 Kč 0,35 Kč 1,50 Kč 1,60 Kč

O2 totiž nabízí dva roamingové tarify – Volání bez hranic a Svět Basic. Tarif Volání bez hranic, jehož součástí bude od léta výhodné cestovní pojištění, na prázdniny navíc zdarma ve všech světových zemích, kde má O2 roamingového partnera. Příplatkové jednotky jsou u O2 schovány pod tarifem Svět Basic, u tohoto tarifu však neexistuje možnost aktivace cestovního pojištění. Z toho vyplývá, že se O2 logicky snaží motivovat zákazníky k přesedlání na tarif Volání bez hranic, kde se nemusí držet podmínek nové legislativy EU. Doplníme, že v případě neomezeného tarifu platíte v případě Svět Basic 0,65 Kč příplatek za 1 SMS, pokud však máte pouze volné jednotky (ne neomezený tarif), platíte za SMS příplatek 1,90 Kč. Ostatní ceny příplatků v případě neomezeného/volného tarifu jsou shodné, ovšem v tomto existuje poměrně nečekaný rozdíl.

O2 nabízí také speciální datové balíčky, ty jsou však dražší než například u T-Mobilu.

Datové balíčky

Datový balíček Objem dat Cena
Evropa S 125 MB 199 Kč
Evropa M 300 MB 399 Kč
Evropa L 1 GB 999 Kč

Zhodnocení a závěr

Jak je z výše uvedených nabídek patrné, ušetřit se dá, nejvíce pak ušetří ti, kteří mají neomezený tarif. Ušetřit se dá také na denních a datových balíčcích, vždy je ovšem nutné aplikovat balíčky na danou situaci. Jak hodnotíte nové sazby vy?

Diskuze ke článku
Míša
Vyděsila mě podoba u VDF, původně u balíku na den u paušálu se po vyčerpání 100MB zpomalilo připojení, nyní dále za odporných 1,6 za Mega. To je dost smradlavý nástroj, jak vytvořit fakturační šok. Jistě jen do max limitu, který ale taky není zanedbatelný.
pet
vzhledem k cene 1 kc / 1 mb od slovenské 4ky je tohle jen okradani. slovenskou sim kartu mam a pouzivam na cestach
misaz
A co zahraniční mobilní operátoři. Neoplatí se to?
Komar006
Ja to chcu gratis uplne. Ne gratis ale jeste dobropisy. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze