Máte hluboko do kapsy? Nokia 1 je levná, přesto vás čekat nenechá

aktualizováno o fotografie z místa
15
Máte hluboko do kapsy? Nokia 1 je levná, přesto vás čekat nenechá
  • Před malou chvílí byla oficiálně představena nejlevnější chytrá Nokia
  • Jednička nabídne opravdový základ, potěší však úsporný Android Oreo v Go edici a LTE
  • Cena činí 85 dolarů, tedy něco okolo 2 tisíc korun s daní

aktualizováno o fotografie z místa

 Ne každý od smartphonu vyžaduje, aby uměl pokročilé funkce a jednou z nejlevnějších vstupenek do světa chytrých telefonů se stane před malou chvílí představená Nokia 1. Cena 85 dolarů, tedy něco málo přes 2 tisíce korun je velice příjemná, většina důležitých funkcí přitom ve výbavě nechybí. O tom, že se Nokia 1 bude skvěle hodit do rukou nejmladší generaci navíc svědčí fakt, že zadní polykarbonátový kryt bude výměnný, barvu zadního dílu si tedy budete moci měnit dle libosti či aktuální nálady. Výměnnými kryty Nokia zároveň oživila značku Xpress-on, nový kryt vyjde na zhruba 200 Kč.

Z počátku budou dostupné dvě barevné varianty – tmavě modrá a nepřehlédnutelná červeno-oranžová. Pokud vám design novinky připomíná polykarbonátové Lumie, nejste daleko od pravdy. Nokia 1 je opravdu plastová, konkrétně polykarbonátová s kovovým rámečkem a inspiraci svými předchůdkyněmi nezapírá. Rozměry činí 133,6 × 67,8 × 9,5 mm.

Nokia 1

Nokia 1 se stává po Alcatelu 1X dalším smartphonem, který na trh dorazí se speciálně upravenou verzí Androidu 8.1 Oreo, které Google přezdívá „Go edition“ (a která nahrazuje platformu Android One, jež už není cílená na levné telefony pro rozvojové trhy). Tato verze je přímo určená pro slabší hardware, pokud bychom srovnali volnou paměť ve verzi 7 Nougat a 8 Oreo Go edition, majitel získá dvojnásobně více volného úložiště, a to v případě základní 8GB paměťové varianty. To je i paměť Nokie 1, sekundovat ji bude 1 GB operační paměti. Nokii 1 bude pohánět procesor MediaTek MT6737M, chybět nebude slot pro paměťové karty microSD.

Nokia 1

Rozměry133,6 × 67,8 × 9,5 mm, 131 g
DisplejTFT TN, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx
ProcesorMediaTek 6737M, 4×1,1 GHz
PaměťRAM: 1 GB, úložiště: 8 GB, microSDXC
Akumulátor2 150 mAh, doba nabíjení: 1:58 hodin

IPS displej nabídne úhlopříčku 4,5 palce a rozlišení FWVGA (854 × 480 pixelů), Nokia 1 se rázem stává jedním z nejkompaktnějších smartphonů na trhu. Ve výbavě dále nechybí Bluetooth 4.2, podpora LTE a pochopitelně Wi-Fi. Ve výbavě nechybí fotoaparát s rozlišením 5 Mpx, selfie kamera nabídne 2Mpx rozlišení. Baterie nabídne kapacitu 2 150 mAh a má zaručit až 9 hodin hovoru, případně 15 dní v pohotovostním režimu.

Do prodeje se novinka dostane v následujících měsících, na vybraných trzích za cenu 85 dolarů, tedy okolo 2 tisíc korun včetně DPH.

Diskuze ke článku
filip
Náhodou s Android Go to vypadá na poměrně zajímavý telefon!
#TFS
Ta se bude sekat :D
jeje..
A ten fotak to bude masox.. F/3,5 :D
Martin
Pokud bude za 2 000Kč, tak proč ne.
Blue Sun
Blue Sun
Tak tohle je vtipné... Stejně vybavené Alcately lidi odsoudí, ale Nokii vychválí. Jak málo stačí...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze