Nové Bluetooth 4.2: upraveno pro moderní potřeby

Nedá se říct, že by se standard Bluetooth 4.1 rozšiřoval nějak rapidně, ale vývojáři již připravili nový standard, který nese označení 4.2. Přerušuje se tak série Bluetooth 2.0, 2.1, 3.0, 3.1, 4.0, 4.1 a skáče se o další desetinné číslo výš.

Telefony, tablety, lednice, varné konvice, vysavače a hodinky jsou plné Bluetooth konektivity. V masivním počtu případů jde buď o Bluetooth 4.0 nebo starší, ale standard 4.1 zůstává jaksi pozadu. To nebránilo 22 vývojářům, aby přišli s Bluetooth ve verzi 4.2 a posunuli hranice „modrozubu“ o kus dál. Každá doba si žádá svoje a Bluetooth 4.2 je toho důkazem, přináší totiž hlavně úpravy, které se týkají současných potřeb.

TIP: Bluetooth klávesnice Logitech komunikuje až se 3 zařízeními naráz

Bluetooh

Nová verze přinese podporu lepšího sdílení internetu pomocí posledního internetového protokolu IPv6/6LoWPAN, a to při zachování snížené spotřeby. Když už jsme u spotřeby – ta se celkově také snížila a funkce Bluetooth Smart má přinést ještě větší úsporu energií než doposud. Samozřejmě jde o oficiální prohlášení, které se ve skutečnosti může lišit. Co se ale moc lišit nebude je tvrzení o zvýšené bezpečnosti, která je pojištěná šifrovaným přenosem mezi dvěma zařízeními. Nakonec došlo také ke zvýšení rychlosti a objemu přenosů.

Bluetooth 4.2

Rychlost se zvýšila až 2,5krát a kapacita přenosů narostla desetinásobně oproti „předchozím verzím.“ Oproti jakým verzím není specifikováno, ale můžeme hádat, že to nebude v porovnání s Bluetooth 4.1. Dále byly přidány služby pro různé senzory, snímače a další vychytávky, které na první pohled nepoznáme, ale budou hrát důležitou roli pro vývoj wearables a další malé elektroniky.

Zdroje: bluetooth.com, bluetooth.org

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze