Nové BlackBerry Porsche Design P’9981: pěkně drahá ostružina

9

RIM dnes světu podle očekávání představil na exkluzivním místě neméně exkluzivně vyhlížející BlackBerry. Design má na svědomí studio Porsche Design a materiály jsou ve znamení kovu a kůže. Novinka ponese velmi vysokou cenovku kolem 35 tisíc korun.

Kov a kůže od studia, které navrhovalo pražskou tramvaj

Již před několika dny jsme vás informovali, že dnes hodlá RIM představit exkluzivně vyhlížející model BlackBerry, tehdy známý pod označením Knight. Nyní do svého názvu přibírá rovnou název studia Porsche Design, které mělo na svědomí vzhled novinky. Rakouské studio Porsche Design má na svědomí design mnoho kousků spotřební elektroniky, nábytku i dopravních prostředků (nezaměňujte s automobilkou Porsche, se kterou nemá studio nic společného). Toto studio navrhovalo také například design tramvaje Škoda 14T, která jezdí v Praze a Brně, nebo nové lokomotivy Českých drah 109E.

BlackBerry Porsche Design P’9981 s netradičním apostrofem v názvu představil RIM v Dubaji v nejvyšší budově světa Burj Khalifa. Vysoká bude také cena, v přepočtu kolem 35 tisíc Kč (v Praze však zřejmě mnohem více. Informace naleznete na konci článku). Za tuto částku dostanete nejen telefon se zajímavým designem, ale i hodnotnými materiály. Celé tělo přístroje je totiž vyrobeno z nerezového kovu, čemuž odpovídá také vyšší hmotnost 155 gramů. Zadní kryt baterie je navíc potažen pravou kůží. Designové studio promlouvalo také do vzhledu menu operačního systému BlackBerry OS7, do kterého byly implementovány nové ikonky a písmo.

Bold 9900 převlečený do módního kabátku

Pod exkluzivním obalem se ale neskrývá nic jiného, než známý model Bold 9900, který jsme nedávno recenzovali i v naší redakci. Velmi podobné jsou rozměry a v podstatě veškerá výbava. Přední straně dominuje dotykový displej s rozlišením 640 x 480 pixelů a úhlopříčkou 2,8 palce, což dohromady dává jemnost slušných 287 dpi. Operační systém v podobě BlackBerry OS 7 zůstal taktéž beze změny, vyjma výše zmíněných zásahů. Pro kompletní představení systému a jeho funkcí si přečtěte naši recenzi BlackBerry Bold 9900. Pod displejem nalezneme opět plnohodnotnou QWERTY klávesnici včetně optického trackpadu.

TIP: přečtěte si recenzi BlackBerry Bold 9900

Rychlý běh nového Porsche BlackBerry zajišťuje 1,2 GHz procesor společně s 768 MB RAM paměti. Pro multimédia je přichystána 8GB vnitřní paměť, kterou lze dále rozšířit o paměťové karty microSDHC až do kapacity 32GB. Zadní kůži potaženou stranu okupuje 5 Mpx fotoaparát, který je opět, stejně jako Bold 9900, nepochopitelně bez automatického zaostřování. Alespoň že nechybí LED dioda a nahrávání HD 720p videa. Datově je nové BlackBerry vybaveno na jedničku a nechybí rychlá data HSDPA a HSUPA i Wi-Fi. Potěší také podpora technologie NFC. Telefon je o něco tlustší, než Bold 9900, který disponoval baterií s nízkou kapacitou 1230 mAh. Doufejme tedy, že díky větší tloušťce bude mít novinka také větší baterii. Balení telefonu bude rovněž exkluzivní a zajímavou vlastností bude také originální PIN telefonu (každé BlackBerry má toto 8-mi místné číslo, které lze použít například v BlackBerry Messengeru a podobně), začínající znaky 2AA. Jak se vám nové BlackBerry líbí?

Nové BlackBerry bude mít také jiné ikonky a font

Nové BlackBerry také v Praze. Kdy a za kolik?

BlackBerry Porsche Design P’9981 bude dostupné ještě v tomto roce v buticích Porsche Design za cenu kolem 35 tisíc Kč. Jeden butik Porsche Design nalezneme také v Praze, konkrétně v obchodním domě Kotva. My jsme zjistili, že telefon se začne v Praze prodávat zřejmě až v lednu a butik očekává cenu zhruba 60-70 tisíc Kč, tedy výrazně více, než jakou uvádí některé zdroje v zahraničí. Koupili byste si tento nový kousek za tuto cenu?

Technické parametry BlackBerry Porsche Design P’9981

Kompletní specifikace
Konstrukce115 × 67 × 11,3 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,8" (640 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), LED dioda, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8655, CPU: 1×1,2 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 7.1
Akumulátor1 230 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2011, 32 767 Kč

Zdroje: press.rim.com, ae.blackberry.com

Diskuze ke článku
K2
No tak to je bomba, vypada krasne. Skoda, ze na nej nemam.

-----------------------------------------------
K2 - www.htcecko.cz
retro
vse zasifrovano a ten styl pro poslankyni VV jak delany....poslanci z jinych klubu budou paf!
Dominik
Prosím Vás. Dnes jsem byl v Kotvě v Porsche prodejně. Jelikož můj otec má Porsche 911, tak jsem si říkal, že když má rád značku BlackBerry, tak mu zamluvím tento model. A. Je na něj pořadník a bude stát cca. 40tis, žádných 60-70tis.. To jen tak pro úplnost. Tak jsem objednal rovnou dva, protože je to opravdu nádherný kousek. Chci ho taky....
PD
Taky jsem držitelem Porsche Design Blackberry a nemohu si ho vynachválit. Jako třešničku na dortu považuji to, že jsem si ho koupil v době, kdy je tomu již 40 let od založení Porsche Design, jak je již možné vidět na prodejně Porsche Design v Kotvě, kde můžete naleznout limitované edice 40Y od všech produktových kategorií, uvažuji o koupi Porsche Design 40Y Blouson kožené bundy, jen takový menší dodatek k Vaši diskuzi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze