Nová Sony Xperia 5 V má na zádech o kolečko méně, výbavou však stále oslní

27
Nová Sony Xperia 5 V má na zádech o kolečko méně, výbavou však stále oslní
Fotografie: Sony
  • Fotovýbava je převzata s výjimkou teleobjektivu z Xperie 1 V
  • Vylepšeny byly reproduktory, přitom je stále přítomen i 3,5mm jack
  • Potěší také Snapdragon 8 Gen2 či lepší tepelný management

Ačkoliv se mohlo na chvíli zdát, že se letos kompaktního vlajkového modelu od Sony nedočkáme, japonský výrobce na něj nezapomněl a dnes uvedl na trh další generaci Xperie 5. Novinka (v pořadí již pátá s tímto označením) přináší oproti loňské generaci několik důležitých změn, které to jsou?

Sony Xperia 5 V

Tvůrčí, kompaktní a výkonná

Těmito třemi přídavnými jmény definuje Sony novou Xperii 5 V a během prezentace zástupci společnosti prozradili, že se chtějí s novinkou soustředit na mladší zákazníky, kteří tvoří obsah na sociálních sítích. Právě je bude jistě zajímat fotovýbava, která letos čítá tři namísto pro Sony Xperii 5 standardních čtyř senzorů, přičemž hned na první pohled je zřejmé, kde se ubíralo.

Na zadní straně tak nyní najdeme 48Mpx (využitelné rozlišení) CMOS snímač ExmorT IMX888, který známe již z Xperie 1 V. Ten Sony vyzdvihuje pro velkou míru detailů a schopnost fotit velmi kvalitní snímky ve zhoršeném osvětlení, čemuž napomáhá i fyzická velikost senzoru 1/1,35" či optická stabilizace, clona činí f/1.9. Samozřejmostí je automatické ostření, schopnost záznamu ve 4K se 120 FPS nebo vyhlášené ostření na oko u osob i domácích mazlíčků, čímž se Sony odlišuje od většiny konkurence.

Sony Xperia 5 V

Tento senzor fotí ve svém přirozeném 24mm ohnisku, ale také se umí přepnout do 48mm režimu (a také dalších úrovní přiblížení), jenž nahrazuje právě chybějící teleobjektiv. V tomto režimu pak „vyřezává“ z původního 48Mpx snímku danou oblast ve 12Mpx rozlišení, podle Sony tak má být zajištěna špičková kvalita. Oproti loňské Xperii 5 IV má být dokonce kvalita tohoto virtuálního teleobjektivu vyšší, a to především ve zhoršených světelných podmínkách.

Sony Xperia 5 V

Druhým senzorem na zádech (ToF zde zcela chybí) je ultraširokoúhlý objektiv o 12 Mpx a velikosti 1/2,5". Jedná se tedy o identický senzor jako u Xperie 1 V, který zvládá záznam se 120 FPS a má automatické ostření, ovšem kvůli delší ostřící vzdálenosti neumožňuje pořizovat makro snímky.

Na čelní straně se pak v klasickém rámečku ukrývá 12Mpx selfie kamerka (1/2,9"), opět shodná s tou, kterou najdeme u Xperie 1 V. Umožňuje 4K záznam, ale třeba i focení bokeh selfies.

Sony Xperia 5 V

Novinkou zaměřenou na tvůrce videí je aplikace Video Creator, jež usnadní editaci videa začátečníkům bez znalostí a na rozdíl od většiny jiných aplikací zvládá editovat i 4K 120 FPS video. Nadále rovněž platí, že fotit lze pouze ve 12Mpx rozlišení, uživatelé tak nemohou aktivovat 48Mpx režim.

Stejný displej, lepší zvuk

Sony provází představení velkým množstvím dat, z nichž vychází. V tomto případě se nechalo inspirovat průzkumem, podle nějž 70 % mladších uživatelů sleduje videa s poslechem zvuku skrze hlasité reproduktory namísto bezdrátových či drátových sluchátek (Xperia 5 V si naštěstí stále zachovává 3,5mm jack). Proto implementovali nový zesilovač, jenž má kvalitu reprodukce z repráčků směřujících k uživateli značně vylepšit.

S audiem se pojí i displej, kterým je 6,1" HDR OLED panel s podporou Real Time HDR a 120Hz obnovovací frekvencí. Parametry je tak identický s loňskou generací, podle Sony však došlo k drobným hardwarovým úpravám. K jakým, to však neprozradilo, a tak nezbývá než si počkat, zda někdo něco objeví poté, co přijde telefon do prodeje. Předností tohoto modelu je rovněž integrace platformy Bravia Core s neomezeným streamováním po dobu jednoho roku a také 5 kupóny sloužícími ke koupi jakékoliv filmové novinky.

Vyšší výkon, ale stále jen 128GB úložiště

Kromě chybějícího snímače na zádech a vylepšených reproduktorů je další výraznější změnou nasazení povedeného čipsetu Snapdragon 8 Gen2. Telefon má rovněž upravené chlazení, což má znamenat o 40 % lepší tepelný management. Procesoru pak dělá společnost 8 GB RAM, což je dostačující, ačkoliv výrobce nespecifikuje, o jaký typ paměti se jedná. Co však zamrzí, je přítomnost pouze 128GB úložiště, které se zejména zmiňovaným 4K obsahem rychle zaplní. Výrobce však naštěstí stále podporuje paměťové karty microSD.

Nic se nezměnilo ani na kapacitě baterie 5 000 mAh, která by měla spolehlivě vystačit na dva dny. Sony konkrétně slibuje, že běžný uživatel si s plně nabitým telefonem vystačí do rána příštího dne a stále bude mít 50 % kapacity baterie. Její nabití na udávaných 50 % (z 0) pak trvá rovněž 30 minut, přičemž platí, že maximální výkon by měl činit 30 W. Novinka má v záloze i podporu bezdrátového i reverzního bezdrátového nabíjení. Za zmínku stojí rovněž přítomnost nových algoritmů, jež by měly zajistit o 20 % menší energetickou náročnost telefonu jako takového.

Podobně jako kapacita baterie pak zůstává i softwarová podpora, kdy výrobce slibuje dvě velké aktualizace operačního systému a tři roky bezpečnostních záplat, kvůli čemuž bohužel zaostává za dalšími hráči, jako je Samsung či Google, ale i za konkurencí z Číny.

Po softwarové stránce je novinka věrná typickému podlouhlému designu, rozměry konkrétně činí 154 × 68 × 8,6 mm a hmotnost se zastavila na 183 gramech. To je o 11 gramů více, než tomu bylo u Xperie 5 IV. Co rozhodně potěší, je přítomnost nejmodernějšího ochranného skla Corning Gorilla Glass Victus 2 na displeji i na zádech či environmentální papírová krabička.

Cena a dostupnost

Xperia 5 V bude v prodeji od 2. října 2023 za cenu 24 990 Kč. U vybraných prodejců bude možné ke koupi smartphonu po omezenou dobu (do vyprodání zásob) získat bezdrátová ANC sluchátka WH-CH720N v hodnotě 2 990 Kč jako dárek.

Technické parametry Sony Xperia 5 V

Kompletní specifikace
Konstrukce154 × 68 × 8,6 mm, 183 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,1" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 120 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 8 Gen 2, , GPU: Adreno 740
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 13
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostříjen 2023, 24 990 Kč
Diskuze ke článku
Pavel Krejčíř
Pavel Krejčíř
Naposledy upraveno: 1. 9. 2023 12:52
O kolečko míň má někdo v Sony pri cenotvorbě. No nedivím se, že jsou tam kde jsou. Jinak mám Sony výrobky rád, ale mobily mezi ně rozhodně nepatří.
Ben Ben
Ben Ben
Naposledy upraveno: 1. 9. 2023 10:07
Takže nižší Xperia 10 má teleobjektiv a jednou tak drahý telefon ne. To dá rozum 😁 Navíc vypadá vzhledově jako střední třída. Ale možná klamou obrázky.
128GB úložiště = automaticky ve spojení s Gen2 UFS 3.1 a ne nejrychlejší 4.0.
Mrzutý. Zrovna pětka se mi vždycky líbila víc než velká jednička.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
8/128GB je na cenu 25k hodně málo, i taková Motorola co představila dnes G84 má 12/256GB.. Sony se má co učit, a spíš vše zhoršuje než zlepšuje.
Luboš Komínek
Luboš Komínek
Naposledy upraveno: 1. 9. 2023 14:41
Očekávání se potvrdila a za mě velké zklamání. Ač nerad (kvůli velikosti), nejspíše zvolím jako nástupce své geniální 5 II letošní 1 V.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze