Nokia uvolňuje aktualizaci Belle Refresh: co je nového?

24

Začátkem letošního roku začala Nokia s uvolňováním aktualizace Nokia Belle pro svá zařízení s novou generací Symbianu. Zanedlouho se pak majitelé dočkali další aktualizace s označením Feature Pack 1. Ta se však nyní nedostala na všechny telefony. To nyní napravuje update Nokia Belle Refresh, který některé prvky z Feature Pak 1 přináší i na starší modely.

Zatímco majitelé modelů 700, 701, 808 PureView nebo 603 si již delší dobu mohou užívat Nokia Belle Feature Pack 1, starší telefony měly zatím smůlu a zatím skončily s verzí Nokia Belle. Nyní se však i starší Symbiany dočkaly částečného updatu, který zajišťuje verze Nokia Belle Refresh. Ta sice není plnohodnotným Feature Pack 1, ale přináší z něj ty klíčové funkce a vylepšení, optimalizované pro starší a slabší hardware dřívějších telefonů.

Nokia N8 - oficiální fotografie
Recenze Nokia N8: zahoďte netbooky! (recenze)

Nová aktualizace je směřována pro první generaci zařízeních s novým Symbianem. Pokud jste tedy majiteli telefonů Nokia N7, E7, C7, C6-01, Oro a X7, zkontrolujte dostupnost nové aktualizace prostřednictvím technologie FOTA ve svém telefonu. V menu spusťte aplikaci aktualizace softwaru, kde ručně zkontrolujte nové aktualizace. Telefon vás případně na dostupnost updatu upozorní časem také automaticky. K aktualizaci potřebujete pouze nabitý telefon a aktivní připojení k bezdrátové síti Wi-Fi či mobilní data s dostatečným limitem dat. Aktualizační balík je velký 12,8 MB a software má označení 111.040.1511.

Mezi novinky a vylepšení patří nová verze internetového prohlížeče (dříve 7.4.2.6, nyní 8.3.1.4), přinášející vyšší rychlost a lepší podporu HTML5. Dále jsou tu nové widgety s hodinami, pro zapisování myšlenek poslouží i nový widget poznámky. Lehce inovovaný je i hudební přehrávač ve verzi 17.1.14, opět podporující widget hudebního přehrávače v notifikační liště. V oblasti navigování je implementována nejnovější verze klienta Maps Suite 3.9. Výrobce integroval i nejnovější verzi Qt knihovny 4.8.0. Majitelé Nokie N8obdrží navíc ještě aplikace Big Screen a DLNA play. Vedle těchto změn pak samotný software odstraňuje různé bugy a vylepšuje rychlost přístroje.

Kdo už nový update nainstaloval? Pochlubte se s vašimi dojmy a postřehy.

Zdroje: allaboutsymbian.com

Diskuze ke článku
Tomáš
Upgrade jsem na svou N8ku nainstaloval dnes po obědě, celý proces trval asi 15 minut. Přibylo docela dost nových widgetů, užitečný je nový widget pro kalendář, který konečně zobrazuje více úkolů na způsob widgetu pro email, dále přibyl widget pro počítání dat, plno nových typů hodin, nový widget pro poznámky je pěkný, dá se v něm listovat a přímo zapisovat poznámky a přibyl widget galerie fotek, dle mého názoru zbytečnost, ale někomu se může hodit/líbit. Nový prohlížeč je bohužel stejně zoufalý, jako ten předchozí, jediná věc, která v něm doznala zlepšení je funkce zoomování, které je nyní mnohem rychlejší a plynulejší, nicméně stále budu raději používat prohlížeč od opery. Aplikace Big Screen a DLNA play jsem měl v telefonu již dříve, obě jsou parádní, ale nic nového, to samé můžu říci o mapách. Trochu mě mrzí, že Nokia neupravila vzhled multitaskingu po vzoru FP1, ale to je jen detail. Po aktualizaci se telefon opět o něco zrychlil, instalaci mohu vřele doporučit.
Jakub
Taktiez som updatoval svoju C7. Je rychlejsia a potesili nove widgety a prehliadac.
Aaron
Take mam jiz nainstalovanou aktualizaci a souhlasim s Tomasem vyse. Zmeny pomerne minimalni, z meho pohledu. Vice widgetu ze kterych jsem pouzil jen mensi hudebni prehravac. Prohlizec nic moc. Doufal jsem i v lepsi klavesnici, ale vypada, ze je stejna.

Prijemne me prekvapilo, ze aktualizace neukousla nic z pameti C. Celkove jsem se svou N8 byl spokojen i pred aktualizaci.
Alex
Nainstalovano na N8. Diky za tip :-D. GJ.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze