Otestovali jsme novou aktualizaci Nokia Belle Feature Pack 1

33

Přichází důležitá aktualizace pro OS Nokia Belle. My jsme pro vás novou aktualizaci Feature Pack 1 Belle nainstalovali . Co přináší? Rychlejší takt procesoru 1,3 GHz, nové widgety, inovovaný multitasking, vylepšený prohlížeč a Dolby Music i v hudebním a video přehrávači. Jaká je praxe? Narazili jsme na nějaké nedostatky? Tak neotálejte a čtěte dále.

Nokia Lumia 603 - oficiální fotografie

TIP: Testujeme Nokii 603: první dojmy a fotografie

Začátkem letošního roku v únoru začala Nokia s uvolňováním aktualizace Nokia Belle (Symbian Belle). Po pár měsících se Belle dočkala první významné, dokonce klíčové aktualizace. Z této aktualizace mohou těžit prozatím pouze majitelé novějších Nokií 603,700 a 701. Tato aktualizace přináší vylepšený internetový prohlížeč, velké množství nových widgetů (zhruba 20), pozměněnou podobu multitaskingu, přetaktování procesoru na hodnotu 1,3 GHz a podporu zvuku Dolby Music i do sluchátek. Změn je však více a o těch se již rozepíšeme dále v článku. V redakci jsme aktualizovali tento nový software na Nokii 603, kterou pro vás testujeme, v nejbližších dnech se můžete těšit na recenzi s novým softwarem.

Screenshoty staré verze Nokie Belle před aktualizací

Jak aktualizovat?

1. Spusťte program Nokia Suite -> klikněte na ikonku kruhu s vykřičníkem ten značí nové aktualizace -> Informace o přístroji a nástroje -> Aktualizace softwaru - otevřít

2. Zobrazí se vám přehled změn a novinek nové aktualizace -> zvolte instalovat -> posléze přístroj sám automaticky provede zálohu (zprávy, kontakty, multimédia)

3. Nyní dochází ke stahování aktualizačního balíku, vše trvá 5 - 15 minut podle rychlosti připojení a následné instalaci do telefonu. Telefon neodpojujte!

4. Při zobrazení hlášky se telefon restartuje a probíhá instalování aktualizace na pozadí telefonu - bílý displej a lišta - vše trvá tak pět až deset minut. Poté se telefon restartuje a zadáte PIN. Po jeho zadání už můžete telefon vesele využívat

Výkon

Stávající Nokie 603, 700 a 701 budou opět o něco výkonnější. V současnosti jejich procesory pracují na frekvenci 1 GHz. Nová aktualizace jejich pracovní tempo navýší na úctyhodnou frekvenci 1,3 GHz. Samozřejmě toto navýšení se může ale i nemusí projevit na výsledné výdrži baterie. Doufejme, že ne k horšímu. Další nárůst výkonu se bude týkat samotné odezvy přístroje, kdy reakce budou rychlejší, výkon optimalizovanější. Práce s multitaskingem plynulejší.

Widgety, Multitasking a ostatní změny

Po aktualizace na Belle se množily dotazy typu, proč je v nabídce tak málo widgetů? Výrobce jejich prosby vyslyšel a do nové aktualizace vložil více jak desítku nových widgetů. Dočkáme se widgetu pro sledování spotřeby mobilních dat, několika typů widgetů hudebního přehrávače, widgetů pro offline režim. Další příjemnou a kosmetickou změnou je upravená podoba nabídky spuštěných aplikací (multitaskingu). Spuštěné aplikace jsou nyní zobrazovány ve velkém náhledu, takřka přes celou obrazovku.

Příklady nových widgetů

V nabídce notifikační lišty jsou jednotlivé události nově uspořádány do kategorií. Nové kategorie jsou notifikace – kde se budu zobrazovat došlé zprávy, e-maily a nebo hlasové hovory. Další kategorií jsou aktivity. V nich vidíme, zda jsme připojeni v bezdrátové síti a v jaké hlasové síti se právě nacházíme.

Hudební sféra

Do současné chvíle, se Nokie pyšnily certifikací Dolby Music. Ovšem tento hudební požitek jsme mohli ocenit pouze při výstupu do televize. Nyní je Dolby Music možné aktivovat i při poslechu do sluchátek v hudebním přehrávači nebo při přehrávání filmů.

Nová podoba multitaskingu, upravený vzhled kontextového menu, upravená notifikační lišta a přítomnost Dolby zvuku v přehrávači

Internetový prohlížeč 8.4

Stávající internetový prohlížeč od dob Anny, zůstal beze změn. Výrobce se chvástal tím, jak oproti staršímu prohlížeči v předešlých verzích Symbianu udělal mnohem změn, které spočívali ve znatelném nárůstu výkonu, nových formátech jako HTML5. Já osobně jsem tyto změny skoro nepocítil. Pro mě bylo jasnou ukázkou to, že stránky se stále nevykreslovaly plynule, pohyb v náročnějších stránkách byl pomalý a nekonstantní. O vyladěnosti a výkonu nemohla být ani řeč. O absenci například přepnutí na mobilní verzi nemluvě. I nová verze prohlížeče měla do moderního prohlížeče stále daleko. Spolu s vyšším taktem procesoru, se dočkáme citelného zlepšení výkonu prohlížeče, který je potřeba zejména při prohlížení graficky náročnějších stránek.

Od internetového prohlížeče jsem čekal větší nárůst výkonu i lepší optimalizaci. Změny jsou patrné, ale nijak velké.

Osobní postřehy

Přetaktování procesoru na 1,3 GHz není pouze papírovou záležitostí, ale rychlejší procesor se pozitivně projevuje i v praxi. Pohyb v hlavním menu je mnohem rychlejší. Práce s multitaskingem je také rychlejší. Už se nesetkávám s prodlevami, než vyskočí nabídka multitaskingu. Vše je okamžité. Nové widgety. Mezi novinky patří nový typ hudebního přehrávače, několik typů hodin, služby operátora, widget obrázků, spotřeba mobilních dat. Další drobnou změnou je změna kontextové nabídky jak v hlavním menu, tak i na pohotovostních obrazovkách. Tato změna je vizuálního charakteru.

Tato trojice se dočkala aktualizace: Zleva Nokia 603, 700 a 701

Dolby Music lze aktivovat v hudebním přehrávači i při přehrávání videí. Jak je na tom zvuk? Můj dojem je takový, že zvuk je mnohem hutnější, má lepší basovou složku a je více prostorový. Tak jako tak, rozdíl je znát a Dolby na mě udělalo vynikající dojem.

Internetový prohlížeč? Od něho jsem očekával více. Při vykreslování náročných stránek je znát zlepšení v oblasti skrolování. Pohyb již není tak pomalý, až ospalý. Posun na stránce je plynulý. Prohlížeč bych přirovnal k běžci, který vidí svůj cíl ale stále je velký kus před ním. Rychlost načítání stránek se také zlepšila, pořád to je ale čekání z mého pohledu nepřijatelné. A co Flash 10? Bohužel, stále není podporován. Další změny se dotkly vzhledu, například nová je hvězdička značící oblíbené položky.

Co říkáte na novou aktualizaci? Již jste svá zařízení aktualizovali? Podělte se s námi o vaše dojmy, postřehy. Co příznivě hodnotíte a naopak, co se vám nelíbí? Pište vaše názory do diskuze pod článkem níže.

Diskuze ke článku
Adblock
Kdyby místo nesmyslů zapracovali na vzhledu. Ty ikony musel malovat duševní mrzák.
Naecken
Radši oželím vzhled, když mi budu mít lépe fungující telefon. Navíc není problém stáhnout si jiný motiv, který bude mít ikony překreslené.
PepaN6680
Nové widgety se dají doinstalovat i do Starších telefonů, jako je třeba E7 :-)
Maxi
já jsem trošku v duchu doufal,že by Nokia mohla dát Full HD video,přitom Broadcom BCM2763 to plně podporuje HD 1080p,tak proč zůstalo jenom u HD 720p ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze