Nokia prodala v 1. čtvrtletí 2 miliony Lumií s Windows Phone

7

Je nesporné, že se smartphony série Lumia řadí v současné době mezi nejprodávanější přístroje finského výrobce. A tak není divu, že po odhalení oficiálních prodejů za první čtvrtletí letošního roku ukousávají značnou část prodejních čísel. Bohužel je ale úspěch této řady na pozadí horších zpráv.

Nokia logo

Nokia prodala za první čtvrtletí roku 2012 více jak dva miliony přístrojů řady Lumia za přibližnou prodejní cenu 288 dolarů. Ani to však nestačilo a finská okna v Indii, Africe, Číně a na Blízkém východě rozdrtila konkurence.

To ale není ten hlavní problém. Ten totiž tkví ve velkém propadu světově prodaných kusů. Nokia za první čtvrtletí prodala pouze 83 milionů přístrojů, což je pokles o 27% oproti poslednímu čtvrtletí roku 2011, kdy se prodalo 113,5 milionů kusů. To mimo jiné znamená, že už Nokia není největším světovým prodejcem mobilních zařízení a své místo přenechává Samsungu.

Nokia Lumia 900, Lumia 800 a Lumia 610.

Ve stejné době trpí výrobce i poklesem provozní marže, která se propadla až o 3% níže, než se očekávalo. Druhé čtvrtletí má přinést stejný nebo ještě horší pokles. Android se totiž na low-endových přístrojích rozšiřuje rychleji, než Nokia čekala a čínští výrobci na rozvojových trzích silně tlačí a levné Symbianové modely začínají být i v této kategorii nekonkurenceschopné. Nokia navíc nemá pevné základy ani na poli high-endových smartphonů, kde vede konkurence v podobě Samsungu, HTC, Applu a Sony.

TIP: Přečtěte si více o přístrojích Nokia Lumia 800 a Lumia 900.

V současné době klesají akcie společnosti až o 17% a vedení rozhodně není spokojeno. Někteří ale tvrdí, že se jedná o zcela očekávaný propad před tím, než se situace začne zlepšovat. V letošním roce má totiž představit některé velmi zajímavé modely. Navíc v probíhajícím druhém čtvrtletí dochází k výraznému rozšíření Nokií Lumia na další trhy, a to včetně USA, kde si model Lumia 900 vede velmi dobře. Je podle mnoha žebříčků (včetně Amazonu) dokonce nejprodávanějším telefonem. Velmi brzy na trh vstoupí také levná Lumia 610 a další novinky. Jsme tedy zvědavi na další trend v počtu prodejů nejen řady Lumia.

Zdroje: phonearena.com, mobileburn.com

Diskuze ke článku
alfa
Cena,cena,cena.To je v téhle oblasti klíčové.Myslím že WP nebude špatný OS ale zatím méně známé vody systému a vyšší cena, NOKII podráží nohy.
Čtenář
Lumia 900 trpí softwarovou vadou. Jako odškodné Nokia zákazníkům dobije kredit

http://pcworld.cz/novinky/lumia-900-trpi-softwarovou-vadou-jako-odskodne-nokia-zakaznikum-dobije-kredit-44134
Čtenář
Čtenář

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze