Nokia N93i: test fotoaparátu a kamery
recenze

Nokia N93i: test fotoaparátu a kamery

5

Ještě než vám přineseme podrobnou recenzi telefonu, podíváme se zvlášť na fotoaparát Nokie N93i. Odhalíme, zda Nokia vylepšila schopnosti svého jediného telefonu s optickým zoomem. V článku nechybí popis funkcí a změn oproti původní N93.

Nokia N93i je omlazenou a nepatrně zmenšenou verzí původního top-modelu N93. Ten při představení zaujal odbornou i laickou veřejnost netradiční konstrukcí, vskutku unikátními parametry fotoaparátu a celkovou výbavou. Objektiv s 3 násobným optickým zoomem byl ocejchován značkou Carl Zeiss, rozlišení fotografií činilo 3,2 Mpx a natáčel video rychlostí 30 snímků/s v rozlišení VGA. Že není všechno zlato, co se třpytí, ukázaly o několik měsíců později praktické testy fotografií. Komprese a jiné nedostatky způsobily, že se fotografie z N93 málokdy vyrovnaly etalonu Sony Ericssonu K800i. I tak se ale N93 zařadila mezi telefony s nejkvalitnějším fotoaparátem. Všechny své konkurenty navíc deklasovala kvalitním VGA videem, přítomností 3x optického zoomu nebo nahráváním stereo zvuku (více zde).


Oficiální fotografie Nokie N93i

Vývoj modelu N93 byl dlouhý a nákladný a Nokia se proto logicky snaží o jeho zhodnocení. I když si na prodeje nemůže stěžovat, jistě očekávala od této koncepce větší úspěch. Začátkem letošního roku proto představila inovovaný model N93i. Je o něco málo menší, lehčí a tím pádem skladnější. Konzervativní tvary původního modelu vystřídal lesk a elegantnější design. Konstrukce, celková výbava i parametry fotoaparátu však zůstaly zachovány. Podrobně se rozdílům a výbavě budeme věnovat v recenzi. Nyní se zaměříme na modul fotoaparátu, který je umístěn v tubusu v horní části telefonu.


Porovnání: Nokia N93 a N93i

Protože je fotoaparát a kamera v Nokii N93i co se ovládání týče shodná s původním modelem N93, odkazuji na podrobný test fotoaparátu a kamery N93. V něm naleznete zevrubný popis ovládání, funkcí a celkového chování fotoaparátu. Je zbytečné popisovat shodné věci dvakrát, v dnešním článku se proto zaměřím zejména na odlišnosti a celkový dojem z používání.

Technické parametry fotoaparátu a kamery

Rozlišení fotografií3,2 Mpx (2048 x 1536 pixelů)
Nižší rozlišení fotografií2 Mpx, 1,3 Mpx, 0,3 Mpx (640 x 480 px)
Objektiv Carl Zeiss – 3.3/4.5-12.4
Zoom3x optický zoom, 20 x digitální zoom
Blesk2x bílé LED diody, červená signalizační dioda
Paměť49MB vnitřní a 1GB na dodávané miniSD kartě
Režimy snímání automatické, vlastní, makro, krajina, noc, noční portrét, samospoušť, sekvenční snímání
Vyvážení bíléautomaticky, slunečno, oblačno, žárovka, zářivka
Kompenzace expozice+- 2EV
Barevné efektynormální, sépie, černobílý, negativ
Barevné rámečkyne (pouze dodatečně v editoru)
Video640 x 480 bodů, 30 snímků za vteřinu, MP4
Jiná rozlišení/formáty videaVGA (15 s/s, MP4), QVGA (30 s/s, MP4) , QVGA (15 s/s, MP4), 176 x 144 (15 s/s, 3GP)
Možnosti videastereo zvuk, stabilizace obrazu, vyvážení bílé, barevné efekty, scény, optický zoom
Další funkceTV-out, Lifeblog, webové blogy, editor videa a obrázků

Hlavní rozdíly oproti Nokii N93

  • rychlejší start fotoaparátu a okamžité reakce při přepínání režimů
  • mnohem rychlejší ostření
  • částečně odstraněn problém s pronikáním zvuku motorku zoomu do videa
  • přibalena paměťová karta s kapacitou 1GB
  • odlišné navigační klávesy na boku telefonu, odlišné zpracování snímacího tlačítka a prstence zoomu

Ovládání a konstrukce

Veškeré ovládací prvky fotoaparátu jsou umístěny stejně, jako u původního modelu N93. Přetočením displeje se fotoaparát aktivuje a vy jej ovládáte tlačítky na pravém boku telefonu. Tlačítko spouště je o něco větší a strefit se tak do něj nemá problém ani senior v pokročilém věku. K horšímu se ale posunulo zpracování prstencového ovladače zoomu. Z něj čiší plastovost, a to zejména když se při posuvu otírá o plast pod ním. Opačný názor mám ale na joystick, který vystřídal pětisměrnou klávesu. S joystickem se pohodlněji manipuluje a člověk se na volbu nemusí tolik soustředit.

Ačkoli zůstal modul fotoaparátu stejný, nelze si nevšimnou jiného zpracování čočky. Z hranatého krycího sklíčka se nyní stalo kulaté. Změny pod povrchem se však neudály, světelnost opět zůstává na 3.3 – 12.4 při maximálním zoomu. Pod objektivem se opět nachází LED. Tentokrát jsou diody již dvě a mají jiné zabarvení. Zatímco u N93 měla jediná dioda spíš nazelenalý barevný odstín, stávající diody utíkají spíše do fialova. Intenzita se zvýšila pouze mírně a handicap oproti jiným fotomobilům tak Nokii N93i zůstává. Ve tmě proto budete mít problém kvalitně osvětlit i poměrně blízké předměty

Prostředí fotoaparátu a fotíme

Po aktivaci režimu fotoaparátu/kamery jsem si okamžitě všiml zvýšení rychlosti zapínání režimu. Po sekundě na nás již vykoukne známé prostředí, na kterém se nic nezměnilo. U pravé strany zůstávají praktické ikonky pro rychlou změnu režimů, u krajů jste zároveň informováni o zvolených režimech. Podrobně jsme se popisu prostředí a ovládání věnovali v testu fotoaparátu a kamery N93, kterou naleznete zde.


Prostředí fotoaparátu při focení | výběr režimu | vyvážení bílé

Pokud chcete přepnout na režim kamery, stačí stisknout příslušnou klávesu na boku. Přepnutí probíhá na rozdíl od původního modelu N93 okamžitě, v řádech zlomků vteřiny. Také reakce a ovládání jsou svižnější. Všimnout si lze zcela plynulého překreslování na displeji, zatímco starší N93 disponovala lehce „sekaným“ obrazem. Ten byl ale zároveň světlejší a za nepříznivých světelných podmínek ukázal mnohem víc, než tmavší obrazu u N93i. Velký posun lze zpozorovat při namáčknutí spouště. Ostření totiž probíhá o mnoho rychleji a je nyní rychlejší, než například u Sony Ericssonu K810i. Výsledný snímek je uložen rychle, věrnější náhled zobrazí N93i


Zoomování (zelená část - optický zoom, oranžová část - digitální zoom, červená část - výřezy) | Podrobnější nastavení


Nabídka bazprostředně po vyfocení snímku

Kvalita fotografií a videa

Ačkoli je modul fotoaparát shodný, kvalita se změnila. Zde je velmi dobře vidět, co dokážou softwarové úpravy fotografie. Výsledné 3,2 Mpx fotografie jsou nyní o řád lepší, a to hlavně za zhoršených světelných podmínek. Výrazně se totiž snížil všudypřítomný šum, který nyní neruší a dovoluje tak vnímat detaily objektů na fotografii. Za dobrých světelných podmínek lze pak pozorovat zlepšení komprese. Již se setkáme méně se splývajícími plochami a pixelizací oblohy. Příliš živé podání některých barev ale zůstává, nejvíce je to patrno na zuřivé červené. Celkově se ale fotografie z N93i notně zlepšily a vyrovnaly modelu N73. Na Sony Ericsson K800i však ani toto nestačí. K800i nabízí lepší kresbu fotografie, přirozenější barvy a xenonový blesk.


Slunečný den, ideální světelné podmínky


Momentky a detaily: poslední snímek s kočkou focen s maximálním optickým zoomem (3x)


Zhoršené světelné podmínky: zde je vidět největší rozdíl oproti N93 - snížení množství šumu


Porovnání: Nokia N93 a N93i - starší model trpí mnohem větším šumem, snímek je však světlejší

Naproti tomu kvalita videa se nezměnila. I po příchodu Nokie N95 zůstává video produkované N93i nejlepším na našem trhu. Nokia na tiskové konferenci v zimě sice hrozila, že zablokuje používání optického zoomu v průběhu natáčení, ale naštěstí se tak nestalo. Optický zoom je u videa sice přednastaven na pozici vypnuto, v menu jej však lze snadno zapnout. Daní za optický zoom v malém těle je totiž pronikání zvuku motorku do snímaného videa. U Nokie N93i je však toto o poznání lepší a v tichém prostředí je motorek slyšet méně. V ruchu ulice není slyšet vůbec, telefon však v průběhu zoomování utlumí výšky, což je například při zaznamenávání hudby trochu nepříjemné. V mnoha situacích je ale optický zoom nedocenitelný a slyšitelný motorek je daní za jeho umístění v malém těle.


Interiér

Malá optika má na svědomí také horší světelnost při maximálním zoomu. Ten tedy nedoporučujeme používat večer, kdy se dramaticky zhoršuje zoomováním světlost videa. Optický zoom však je jedním z hlavních lákadel N93i a byla by škoda jej nevyužívat


Květiny: zde se projevuje přílišná saturace barev, červená je až moc zuřivá


Makro se Nokii N93i opravdu daří. Kresba je v tomto případě výborná

Celkově je Nokia N93i velmi univerzální dokumentační nástroj. Kromě velmi kvalitních fotografií produkuje také nejlepší video na trhu. Nokii N93i jsem osobně používal jako hlavní fotoaparát a kameru na svatbě, které jsem se v průběhu testování zúčastnil. Sám jsem byl poté překvapen kvalitou výsledku, který jsem sestříhal a vypálil na DVD. Hodinový videozáznam prokládaný fotografiemi vypadá při sledování na televizi již použitelně. Mnoho diváků ani nepostřehlo, že jsou záběry z mobilního telefonu. Při sledování na počítačovém monitoru se však neduhy projeví a je jasné, že se Nokia N93i nemůže rovnat ani nejlevnějším videokamerám. Tu však nemáte stále při sobě, telefon ano. Před časem začaly fotomobily nahrazovat nejlevnější fotoaparáty, nyní nastoupila Nokia se svými modely N93/N93i cestu k pomalému nahrazení kamer. V tomto ohledu však čeká výrobce ještě dlouhá cesta. Již nyní však je Nokia N93i dalším argumentem pro zastánce řešení „vše v jednom“.

VIDEO 1 (7,5 MB, 640 x 480, MP4)

VIDEO 2 (10 MB, 640 x 480, MP4)

VIDEO 3 (3,1 MB, 640 x 480, MP4)

Pokud tedy vlastníte původní Nokii N93, máte jen velmi málo důvodů, proč utratit znovu 20 tisíc za prakticky shodné zařízení. Pokud se však rozhodujete mezi N93 a N93i, rozhodně sáhněte po novějším modelu. Kromě menších rozměrů nabídne také stabilnější software a lepší kvalitu fotografií a videa.

TIP: Podrobný popis ovládání a schopností fotoaparátu a kamery Nokie N93 (i) naleznete v test fotoaparátu a kamery N93

Diskuze ke článku
WEB K NIČEMU
ZRUŠTE TENTO WEB, STEJNĚ SEM NIKDO NECHODÍ ANI NEPÍŠE!
Jan Pospíšil
Děkujeme za radu. Už jsem dlouho čekal na vzkaz od podobného anonyma, který očividně nikdy nic nedokázal, aby mi konečně otevřel oči. V pondělí končíme!
Goofy Query
To anonym: Já sem chodim...
Jirka
A proč sem tedy chodíte vy? :P

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze