Nokia N93: test fotoaparátu a kamery
recenze

Nokia N93: test fotoaparátu a kamery

1

Ještě než vám přineseme podrobnou recenzi telefonu, podíváme se zvlášť na fotoaparát Nokie N93. Samostatnou recenzi si zaslouží nejen díky 3,2 Mpx rozlišení a pokročilým funkcím, ale hlavně jako jediný v Evropě nabídne 3x optický zoom. Pozornost si zaslouží také schopnost natáčet kvalitní VGA video se stereo zvukem. Jak si N93 v našem testu vedla, se dočtete dále. PŘES 40 TESTOVACÍCH FOTOGRAFIÍ

Trocha teorie a technických údajů

Právě modul fotoaparátu má na svědomí nadprůměrné rozměry telefonu. Je totiž umístěn ve zvláštním tubusu v horní části telefonu. Tubus je z jedné strany ukončen sklíčkem kryjícím objektiv, z druhé strany se nachází velká spoušť doplněná o prstencový ovladač zoomu. Ten je konečně plnohodnotný, neboť jako první telefon nabízí Nokia N93 také 3-násobné optické přiblížení, doplněné dále o klasické digitální zvětšení. Při používání optického zoomu je slabě slyšet jeho motorek, který je však mnohem tišší než u běžných kompaktních digitálních fotoaparátů.


Nokia N93 je pořádný kus mobilu, nezvyklý je hlavně "tubus" v zadní části

Snímací čip nabídne maximální rozlišení 3,2 megapixelu, tedy snímky v rozlišení 2048 x 1536 bodů. Optika s automatickým zaostřováním pochází opět z dílen Carl-Zeiss, který měl kvůli optickému zoomu mnohem více práce. Světelnost objektivu je ucházející (3,3), při použití 3-násobného optického zoomu se však rapidně snižuje až na hodnotu 12.4. Maximální úroveň optického zoomu tak doporučujeme používat spíše přes den, obecně za dobrých světelných podmínek. Jinak nemá objektiv dostatek světla, a protože v tom případě telefon použije delší expoziční čas, mohou být snímky nepatrně rozmazané.


V tubusu se totiž nachází optika fotoaparátu, nabízejího 3x optický zoom


Pohled na tubus zezadu | Ovládací prvky fotoaparátu na boku telefonu


Další detail | Pozice N93 pro focení

Aktivace, prostředí, možnosti nastavení

Fotoaparát se aktivuje otevřením a zároveň přetočením displejové části o 90 stupňů. Ať už se nacházíte kdekoliv v menu, tímto pohybem se fotoaparát automaticky aktivuje a zobrazí se jeho prostředí. Přepnutí do tohoto režimu však trvá poměrně dlouho, a než se na displeji zobrazí ovládací prvky fotoaparátu a snímaná scéna, uplyne dlouhých 5 vteřin. Pro časté pohotové focení momentek se tak poohlédněte po jiném přístroji.


Nejdůležitější funkce jsou rychle přístupné přes ikonky u pravého okraje

Prostředí fotoaparátu je stejné, jako u Nokie N73. Snímaná scéna se zobrazuje na celém displeji, vlevo se nacházejí popisky funkčních kláves, vpravo tak všechny potřebné informace a ikonky. Nalezneme zde informaci o režimu blesku, jež se dá rychle měnit vyhrazenou klávesou na pravém boku přístroje, kvalitě fotografií a zbývajícímu počtu fotografií, které je možné do zvolené paměti uložit.


Výběr režimu a kompenzace expozice

Přehlédnout nelze čtveřici ikonek, na něž lze kliknout a rychle tak změnit režim snímání, vyvážení bílé, expozici a barevný tón. Celý pruh ikon lze schovat, i když při focení nijak nevadí. Když vyberete jednu z ikon a počkáte na ni asi sekundu, vysune se krátký popisný text. Ikonky jsou ale dostatečně názorné a ihned vždy poznáte, co máte aktivováno.


Vyvážení bílé | výběr efektu | menu "volby"

Ovládání v režimu fotografování probíhá pomocí pětisměrné navigační klávesy na pravém boku telefonu, umístěné hned pod spouští. Rychlost ovládání a změny nastavení je tak velmi dobrá, zamrzí pouze nemožnost kompenzace expozice jednoduchým pohybem vpravo a vlevo. Těmto směrům v režimu snímání není stejně nic přiřazeno, mohly tak najít toto praktické využití. Režim sekvence a samospoušť lze aktivovat přes kontextové menu skrývající se pod klávesou volby. Na stejném místě lze také podrobněji nastavit rozlišení a další pokročilé volby, případně vstoupit do galerie.


Zoomování (zelená část - optický zoom, oranžová část - digitální zoom, červená část - výřezy) | Podrobnější nastavení

Fotíme – velká spoušť, prstencový zoom

Fotografii vyfotíme jednouše namáčknutím a po zaostření následným domáčknutím spouště. V závislosti na režimu trvá zaostřování 1-2 vteřiny, následná prodleva po domáčknutí spouště a skutečným pořízením snímku trvá taktéž zhruba vteřinu. Nokia N93 tak - co se focení týče - není žádný rychlík. Od otočení displeje do pozice pro focení až po ukoneční vyfocení snímku uplyne minimálně 8 vteřin, což je pro mobilní telefon poměrně dlouhá doba.


Nabídka bazprostředně po vyfocení snímku

Použít lze také zoom, který se ovládá otočným prstencem. V momentě jeho použití se v pravé části displeje objeví tříbarevný sloupeček znázorňující druhy zoomu. Zelená část značí optický zoom. Pokud se pohybujete v oranžové části, používáte navíc digitální zoom v plném rozlišení snímku. Červená část ukazuje použití 16 až 20-ti násobného digitálního zvětšení, kdy už telefon pracuje pouze s výřezy.

Kvalita snímků, zhodnocení - zůstala N93 před trůnním sálem?

Poznámka: všechny testovací snímky naleznete v závěru článku

Stáhněte si všechny testovací snímky v zipu! (zip, 48 MB)

Rovnou můžeme říct, že se Nokia N93 řadí ke čtveřici nejlepších fotomobilů u nás. Carl Zeiss měl poměrně těžkou práci: ta spočívala v sestrojení optiky s 3x zoomem, která by byla dostatečně malá a její motorek energeticky úsporný. Snímky jsou ostré a dobře prokreslené po celé své ploše, všimnout si však můžeme neostré oblasti u levého okraje, vyskytující se bohužel na všech snímcích. Barvy jsou věrné a dobře podané, snad jen červená je interpretována trochu moc zuřivě (patrné na snímku s tramvají). Opět se zde objevuje neduh známý snad u všech Nokií, a sice jednolitost stejnobarevných ploch s nepěknými digitálními fragmenty (typicky tráva, stromy). Optika je teda ucházející, software má však ještě své rezervy.


Fotky za dobrých světelných podmínek jsou výborné, celkový dojem kazí pouze rozostření v levé části

Za dobrých světelných podmínek jsou snímky opravdu velmi povedené a při troše dobré vůle by se z nich dalo poskládat pěkné album z dovolené. Jakmile ale zajde sluníčko za mrak nebo se začne připozdívat, objeví se na snímcích všudypřítomný šum, patrný hlavně v tmavších oblastech. Problémem je také LED dioda, která je ve srovnání s ostatními fotomobilů výrazně slabší a osvítí tak pouze bezprostřední okolí. Až na již zmíněné nedostatky jsou fotografie výborné, pochválit musím také makrorežim, díky němuž lze bez problému vyfotit a následně přečíst text na papíře.


Optický zoom se hodí

V porovnání například s největším konkurentem – Sony Ericssonem K800i nabízí Nokia stejné, místy přesvědčivější výsledky za dobrých světelných podmínek. Optický zoom se navíc také počítá, proti němu nemá digitální přiblížení šanci. Zamrzí však neostrost u levého rohu. V případě horších světelných podmínek však vyhrává K800i, který pořizuje snímky z minimem šumu a za úplné tmy si velmi dobře poslouží svým výbojkovým bleskem. Zde je Nokia se svou LED diodou bezzubá a snímky navíc hyzdí ošklivé digitální fragmenty a šum.


Zuřivá červená | Když zajde sluníčko, snímky "obohatí" šum | makro je vynikající

Natáčíme – staňte se režisérem

Do režimu natáčení videa se lze rychle přepnout vyhrazeným tlačítkem na boku telefonu. Pokud jste naposledy natáčeli video, aktivuje se tento režim při dalším spuštění fotoaparátu jako výchozí. Prostředí i ovládání videokamery je zcela totožné s tím použitým u fotoaparátu. K dispozici jsou dva režimy, vyvážení bílé i obrazové efekty. Přibyla možnost softwarové stabilizace obrazu, rozdíl mezi zapnutým a vypnutým stavem jsme však nepozorovali.

Na výběr máme z 5-ti stupňů kvality videosekvence, přičemž nejvyšší představuje VGA rozlišení (640 x 480 bodů), rychlost 30 snímků za vteřinu a stereofonní zvuk zachycovaný dvojicí reproduktorů na opačných stranách telefonu.

Kvalita videosekvence, zhodnocení – jedním slovem výborné

Bezpochyby se jedná o zatím nejlepší telefonem natočené video, které jsme měli možnost vidět. Slovíčko zatím je poměrně důležité, protože prostor pro vylepšování zde stále je. Při zoomování v průběhu natáčení je například v tišším prostředí slyšet motorek optického zoomu, obraz se má tendenci občas trhat. Jinak jsou ovšem videosekvence v rozlišení VGA výborné. Možnost natáčet video ve stejném rozlišením mají i některé „hloupé“ Nokie Series 40 (například 6280 nebo 6233). Kvalitativně je jistě video z Nokie N93 o řád lepší. Vyniká až na občasné výjimky plynulostí, stereo zvukem a ostrým obrazem. Rychle pohybující předměty (typicky auta) navíc nejsou díky rychlému procesoru šikmá.

Video 1 - Exteriér ( mp4, 20 s, 8 MB)
Video 2 - Exteriér ( mp4, 27 s, 8 MB)
Video 3 - Interiér, hala ( mp4, 33 s, 10 MB)

S trochou nadsázky by se s Nokií N93 dal natočit i nějaký ten studentský film, byť by nebyl asi příliš dlouhý. N93 sice dovoluje natáčet až do vyčerpání kapacity karty, ale půl minuty zabírá přibližně 10 MB. Paměť tak dochází velmi rychle. Obzvlášť, pokud si nekoupíte dodatečnou paměťovou kartu s vyšší kapacitou.

Práce se snímky a videosekvencemi

Přímo z výroby je v N93ce předinstalovaná aplikace pro úpravu fotografií, nabízející celkem slušnou řádku funkcí. Nechybí možnost ořezání, zmenšení, redukce červených očí, efektů a vložení rámečků a obrázků. Vlastní videosekvence lze vytvářet v aplikaci Režisér. Mnohem více zábavy si ale užijete s aplikacemi pro PC, které Nokia dodává na DVD spolu s telefonem. Jsou to Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0 a Adobe Premiere Elements 2.0.


Galerie obrázků formou karuselu | Prohlížení na celém displeji


Vestavěný editor obrázků je celkem schopný

Zhodnocení, závěr

Nokia N93 je špičkové zařízení s vynikajícími multimediálními vlastnostmi. Mezi ně patří také fotoaparát a videokamera, které představují prozatím to nejlepší, co Finové mohou nabídnout. Co se fotoaparátu týče, poskytuje značně kvalitní výstupy útočící na nejvyšší příčky. Na pomyslný vrchol však nedosáhne, zde stále trůní Sony Ericsson se svým Cybershot modelem K800i. V oblasti videa však nemá konkurenci. VGA video rychlostí 30 snímků za vteřinu, se stereo zvukem a v této kvalitě nenatáčí žádný jiný telefon.

Na tradičně podrobnou recenzi se můžete těšit již příští týden.

Stáhněte si všechny testovací snímky v zipu! (zip, 48 MB)

Exteriér - příznivé světelné podmínky


bez zoomu -- 3x optický zoom se hodí


Bez zoomu -- 3x optický zoom --- 16x digitální zoom

Exteriér - zataženo, pozdě odpoledne


Když zajde sluníčko, lze na tmavých plochách šum pozorovat

Exteriér - noc

Interiér


Hala -- obsah košíku :)


Interiér při umělém osvětlení --- bez zoomu --- 3x optický zoom (rapidní ztmavení)


Umělé osvětlení -- blesk Nokie N93 -- noční režim bez blesku

Efekty


Efekty: sépie, černobílý a negativ

Makro


Makrorežim je velmi kvalitní
nokia-n93
Klady
  • rozlišení 3
  • 2 Mpx
  • 3x optický zoom
  • kvalitní video v rozlišení VGA
  • relativně pohodlné ovládání
Zápory
  • vyšší šum ve fotografiích
  • rozostření snímků u levého kraje
  • slabá LED dioda
  • celkově velké zařízení
Diskuze ke článku
iva
Můžete mi poradit, jestli bude v N 93 fungovat paměťová karta micro SD 4 Gb přes adaptér. Nemáte s tím nějaké zkušenosti. Děkuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze