Tajná Nokia N5: střední třída s novým Symbianem Belle?

Zprávy z poslední doby nasvědčují tomu, že finská Nokia chystá hned několik nových telefonů s operačním systémem Symbian. Konečně bychom se také měli dočkat modelu, který se zařadí k levnějším přístrojům.

Nokia N5 se zatím z nových modelů odhalila nejvíce. Je známo několik specifikací a zároveň i dostatek fotografií, byť nevalné kvality. Designem Nokia N5 vzdáleně připomíná v současnosti se dobře prodávající model C5-03. Už tato informace evokuje myšlenku, že se novinka zařadí nejvýše do střední třídy dnešních telefonů. Velmi podobné jsou i barevné kombinace. Kromě klasiky v černém se dočkáme i bílé se trávově zeleným zadním krytem.

Čtěte: Jak bude vypadat Symbian^3 Belle (PR 3.0)?

Z dostupných fotografiích je patrné, že novinka poběží na novém Symbianu. Otázkou opět zůstává, zda půjde o verzi Anna nebo Belle. Novějšímu updatu nahrává do karet přítomnost čtyř pohotovstních obrazovek a také inovované informační záhlaví a přepracovaná spodní část s kontextovými tlačítky. Například Nokia X7 s Annou nabízí stále jen tři obrazovky. Ikony v menu jsou stejné, jako u Symbianu Anna nebo u Nokie N9 a je zřejmé, že se Nokia snaží graficky sjednotit své operační systémy. Dotykový displej velikostně příliš nenarostl a velikost se bude pohybovat mezi 3 – 3,2 palci. Na zadní straně telefonu je umístěn digitální fotoaparát disponující rozlišením 5 megapixelů. Sekunduje mu také LED blesk. Zda-li se bude chlubit i automatickým ostřením není známo.

K ovládání bude k dispozici několik tlačítek. Chybět nemůže středová klávesa pro přístup do menu a tentokrát se dostane i na dvojici sluchátek. na pravém boku se pak tradičně usídlilo kolébkové tlačítko regulující úroveň hlasitosti. Více informací prozatím známo není. Doufáme, že se Nokii podaří model N5 na trh dostat co nejdříve. Přesně takový model totiž potřebuje. Všechny levné dotykové Nokie s operačním systémem totiž stále spoléhají na Symbian S60 5.edice (Symbian 1), který již dávno překročil hranici životnosti.

Zdroje: mynokiablog.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze