Nokia Lumia 620 v redakci: první dojmy a videopohled

86

Do redakce nám dorazila už minulý týden na testování Nokia Lumia 620, která je v tuto chvíli nejlevnější Nokií s Windows Phone 8 na trhu. Na český trh se oficiálně dostala včera. Čím tento telefon střední třídy, který láká na zajímavé barevné kombinace, zaujme zákazníka? Jaké jsou naše první dojmy?

Nokia Lumia 620 byla představená začátkem prosince 2012 jako nástupce Lumie 610. Po Lumii 920 a Lumii 820 se v té době jednalo o třetí model finského výrobce s novým operačním systémem Windows Phone 8. Proti oběma vyšším modelům při svém představení zaujala vidinou nízké startovací ceny, za kterou však nabídla velmi dobrou výbavu, ale i zajímavé barevné kryty zacílené především na mladší zákazníky.

Tip: Nokia Lumia 620 je v prodeji v ČR - tři dny za akční cenu 5 999 Kč

Nokia Lumia 620 dorazila v poměrně malé krabičce z tvrdého kartonu, na které jsou vyobrazeny všechny barevné varianty telefonu. Kromě samotného telefonu se v krabičce skrývala pouze nabíječka, datový kabel, pecková sluchátka s mikrofonem použitelná jako handsfree.

Oficiální fotografie Nokie Lumie 620

Design a zpracování

Hodnocení designu je vždy subjektivní, ale nám se Lumia 620 první pohled hned zalíbila. Se svými rozměry 115,4 x 61,1 x 11 milimetrů dnes patří spíše mezi menší telefony. Jeho hmotnost 127 gramů je však už v ruce docela znát. Nokia si nehraje na ostré hrany a Lumia je tak hezký oblázek, který dobře padne do ruky a osloví elegantním designem ve stylu ostatních Lumií.

Nokia Lumia 620 – videopohled

Nokia je pověstná svým kvalitní dílenským zpracováním a nejinak je tomu i u Lumie 620. Všechno perfektně lícuje a nic nevrže ani při silném stisknutí. Je to i tím, že Nokia použila u Lumie 620 stejnou koncepci jako u Lumie 820, kdy výměnný kryt tvoří jakousi vaničku, do které se celý telefon vkládá. O bytelnosti krytu svědčí i to, že se při jeho prvním sejmutí zřejmě neobejdete bez návodu, protože na telefonu není žádná rýha ani výlisek, které by naznačovaly, jak kryt sejmout. Je na to ale fígl. Musíte se zapřít o čočku fotoaparátu a zapáčit horní hranu směrem vzhůru.

Kryty jsou vyrobeny z tvrdého vrstveného plastu, který je v případě námi testované zelené verze vevnitř žlutý, což prosvítá na jeho lemu a u konektorů přes svrchní poloprůhlednou vrstvu. Od výrobce to byl záměr a nejedná se tedy žádnou vadu. Zatímco černá varianta má matný povrch, všechny barevné varianty jsou lesklé, ale otisky telefonu nejsou na krytu téměř patrné.

Na pravém boku telefonu jsou tři černá podlouhlá tlačítka, která mají poměrně tuhý stisk. Nahoře je dlouhé tlačítko, sloužící k regulování hlasitosti, pod ním je vypínač, který slouží i k zamykání a úplně dole je hardwarová spoušť. Vypínač a ovladač hlasitosti jsou blízko sebe, takže se mi občas stává, že místo uzamknutí snížím hlasitost, na to si ale lze časem zvyknout. MicroUSB konektor naleznete symetricky umístěný na spodním okraji telefonu. Sluchátkový konektor je na horní straně vpravo.

Hardware

Lumie 620 nabízí dvoujádrový procesor taktovaný na 1 GHz, kterému sekunduje grafický akcelerátor Adreno 305 a 512 RAM. To je v této cenové hladině velmi slušná výbava. Uživatelům Androidu by se mohlo zdát 512 MB v dnešní době málo, ale Windows Phone si s menší pamětí RAM díky své odladěnosti v pohodě vystačí. Interní paměť se v případě Lumie 620 zastavila na 8 GB, což je dvojnásobek pro konkurenčnímu HTC 8S. Lumia 620 navíc disponuje slotem na standardní microSD kartu, na který můžete přesunout veškerý multimediální obsah, a kterou najdete pod baterií.

Telefon dostal 3,8" displej, který je sice pouze TFT TN, ale je vybaven technologií ClearBlack pro lepší zobrazení černé barvy. Ta i tak není tak černá jako u AMOLED displejů, ale ve výsledku působí barvy displeje živě a vyváženě a oproti modelu Lumia 610 se jedná o velký posun kupředu. Rozlišení displeje je pak 800 x 480 pixelů, což je u Windows Phone standardem. Díky tomu, že velikost displeje není tak velká, nejsou při zevrubném pohledu patrné pixely. Vzhledem k použité technologii a ceně proto musím displej pochválit.

Výkon a výdrž

Co se týče výkonu a výdrže, nebudu zatím vynášet konkrétní hodnocení ani závěry, ale pouze vám sdělím své pocity a dojmy po několikadenním intenzivním používání. Telefon je vybaven vyměnitelnou baterií s kapacitou pouhých 1300 mAh, což se může na první pohled jako naprosto nedostatečné. Přesto se však zdá zatím být výdrž telefonu příjemným překvapením. Pokud telefon ani v nejmenším nešetřím, tak se dostanu bez problému na celodenní výdrž. Při střídmější používání a omezení mobilních dat na méně energeticky náročné 2G není problém se dostat i na dva dny. Oproti HTC 8S se znatelně větší baterií je však výdrž přeci jen o něco horší.

Co se týče výkonu a stability, tak jsem se během testování nesetkal s žádným zádrhelem. Reakce systému jsou skutečně rychlé a vše je plynulé. Jedinými případy, kdy jsem musel chvilku čekat, bylo při spouštění některých náročných aplikací, ale ani v tomto případě to nepřekonalo únosnou mez. Stejně tak jsem se zatím nesetkal s jediným samovolným restartem nebo zamrznutím. Zde se systém Windows Phone 8 vyznamenal.

Fotoaparát

Je jasné, že někde Nokia musela ušetřit a tím místem je fotoaparát. Ne, že by byl pětimegapixelový fotoaparát s autofokusem a přisvětlovací LED diodou nějak vysloveně špatný, ale kvalit vyšších modelů prostě nedosahuje. Reálné fotografie jsou spíše průměrné. Venku za dobrého osvětlení jsou poměrně kvalitní. V interiéru a za umělého osvětlení však jejich kvalita klesá a telefon si ne vždy ideálním způsobem poradí s vyvážením bílé.

Zklamáním je pak přední kamera. Ta má rozlišení 0,3 megapixelu a je určená především pro videohovory. Právě během videohovorů přes Skype při horším osvětlení si protistrana stěžovala na dost silně zašuměný obraz. Na druhou stranu v této cenové kategorii rozhodně není přední kamerka běžná a oproti Lumii 610, které ji neobsahovala, se rovněž jedná o příjemné vylepšení.

Novinku nyní v redakci podrobujeme důslednému testování. Na co konkrétně se máme zaměřit? Ptejte se na vše, co vás zajímá a my vaše dotazy zapracujeme do připravované recenze. Pokud jste sami majitelé telefonu, oceníme vaše tipy a postřehy z užívání.

Technické parametry Nokia Lumia 620

Kompletní specifikace
Konstrukce115,4 × 61,1 × 11 mm, 127 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 3,8" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8227, CPU: 2×1 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:10 hodin
Dostupnostbřezen 2013,
Diskuze ke článku
morr
Já nevim,hnusný barvy,hnusný dlaždice,nemůžu si pomoct..
System je v celkem v pohodě,ale pořád mi chybí ten impuls,proč si koupit zrovna toto.
Je to prostě divný
Ferda Mravenec
Kdyby cena začala na 5000 korunách, asi bych koupil Ale za tuto cenu ne.
Debilko123
Mňa by zaujímalo či sa dá nastaviť aj fotenie v rozlíšení 5Mpx (to jest v pomere 4:3), lebo tie ukážkové fotky sú orezané na 3,77Mpx.
maribl
Mně by zase zajímalo srovnání foťáku s Lumií 800,jestli je o dost horší nebo se vyrovná. Rozhoduji se mezi těmito dvěma kousky a hodně mi záleží na fotkách a videu,díky :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze