Nokia Lumia 2520: první finský tablet potěší výbavou

21

Spekulace se ukázaly být správné, finská Nokia před několika okamžiky skutečně představila svůj první novodobý tablet s operačním systémem Windows RT 8.1. Zaujme FullHD displejem s výborným jasem, výkonným Snapdragonem 800 a kvalitním fotoaparátem s rozlišením 6,7 Mpx.

Celý letošní rok se čekalo, kdy Nokia představí svůj první tablet. Ta chvíle nastala dnes, kdy tablet spatřil oficiálně světlo světa na akci Nokia World v Abú Dhabí. Označen je Lumia 2520 a dá se očekávat, že čtyři číslice s dvojkou na začátku budou u Nokie vyhrazeny pro pojmenování tabletů. Nová Lumia 2520 je přesně taková, jakou jsme ji čekali. Barevná, s designem shodným s telefony Lumia, s množstvím aplikací přímo od Nokie.

Tablet má úhlopříčku displeje 10,1 palce, patří tedy spíše k těm větším a s hmotností 616 gramů také těžším. Tělo je opět polykarbonátové, Nokia se navíc zaměřila na velmi pohodlný tvar boků tak, aby se tablet pohodlně držel. Potěší dvojice stero reproduktorů a hlavně parametry displeje, který by měl být nejjasnějším mezi tablety vůbec. IPS displej s FullHD rozlišením a Gorilla Glass 2 bude díky jasu až 650 nitů dobře čitelný i za přímého slunce.

Nokia Lumia 2520

Zadní strana pak hostí fotoaparát, jehož parametry, jak je u Nokie zvykem, vypadají velmi dobře. Světelnost objektivu Carl Zeiss bude díky clonovému číslu f 1,9 výborná, rozlišení pak činí 6,7 Mpx. Zamrzí ale chybějící LED dioda. Přední fotoaparát pak má rozlišení 2 Mpx. A nebyla by to Nokia, kdyby k fotoaparátu nepřibalila spoustu aplikací. Pořizování snímků bude možné skrze stejnou Nokia Camera aplikaci, jakou známe z Lumií nyní pod názvem Pro Cam, tedy včetně detailního nastavení expozice. Stejně jako u nových Nokií 1520 a 1320 bude i zde dostupná nová aplikace Story Teller, která automaticky sbírá vaše fotografie, dovoluje je prohlížet na mapě nebo časové ose a vytváří jakýsi deníček. Předinstalované budou také známé Here Maps včetně možnosti off-line prohlížení, zajímavostí je také nová aplikace Nokia Video Director se zajímavou grafikou pro střih videa. Finové přidají také jednu hru. Operačním systémem je samozřejmě Windows RT 8.1.

Výkonu bude mít tablet na rozdávání, pohání jej totiž nejnovější čtyřjádrový Snapdragon 800 a k dispozici jsou 2 GB RAM. Vnitřní paměť tabletu má velikost 32 GB, lze ji ale rozšířit pomocí paměťových karet microSD. Čím Lumia 2520 hodně potěší, je slot pro SIM kartu a podpora 2G, 3G i LTE sítí. Nebudete tak závislí na Wi-Fi sítích nebo vašem telefonu. Pod kapotou nechybí ani GPS, Glonass nebo NFC.

Nepřehlédněte

Aby byla nová Nokia Lumia 2520 dokonalým konkurentem nového Microsoft Surface, bude k dispozici i dokoupitelná dokovací klávesnice. Ta obsahuje baterii, která přidá dalších 5 hodin života tabletu, který má zabudovanou 8 000 mAh baterii. Klávesnice má rovněž dva USB konektory pro připojení například myši nebo externích disků. Nechybí samozřejmě ani touchpad.

Nový tablet Nokia Lumia 2520 se začne prodávat již v následujících týdnech v USA, Velké Británii a Finsku za cenu v přepočtu 11 500 Kč včetně DPH. Klávesnice se pak bude prodávat za 3 500 Kč včetně DPH. Na další trhy dorazí nový tablet zkraje roku 2014, dostupnost v České repubice zatím není známá. Jak je u Nokie a Lumií zvykem, k dispozici budou i zajímavé barevné varianty. Kromě konzervativní černé a elegantní bílé totiž bude tablet v prodeji i v modré a červené verzi.

Technické parametry Nokia Lumia 2520

Kompletní specifikace
Konstrukce267 × 168 × 8,9 mm, 615 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát6,7 Mpx, , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetCPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémWindows 8 RT
Akumulátor8 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2014, ?
Diskuze ke článku
MM
Vaha a operacni system to zabil ...
Adblock
Nokia zase upadla na hlavu. Proč bych za těch avizovaných 16000 kupoval tohle, když za ně jde koupit celkem solidní notebook a k němu slušný androidí tablet.
miki
Nokia tablet verzus Microsoft tablet - tomu nerozumiem. Vo svetle kúpy Nokie obzvlášť.
WhiteaR
Za sebe dávám Nokii palec nahoru. Design super, hmotnost sice trochu vyšší, ale snad to bude vyváženější díky kvalitní konstrukci :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze