Nokia Lumia 1520: šestipalcový Windows Phone oficiálně

24

Na dnešní akci Nokia World se finský výrobce vytasil s doposud největším modelem, který kdy uvedl. Jedná se o dlouho diskutovaný model Lumia 1520. Jeho předností je šestipalcový displej s FullHD rozlišením, 20,7megapixelový PureView fotoaparát s optickou stabilizací či výkonný procesor.

Nokia Lumia 1520 - oficiální fotografie

Tabletofony, jinými slovy telefony s velkou úhlopříčkou displeje, jsou dnes velmi populární. V podstatě jediným výrobcem, který tuto lukrativní kategorii mobilních telefonů opomíjel, byla Nokia. Minulý čas je zcela na místě, neboť dnes finský výrobce představil obří Lumii 1520, která nabídne rovnou displej se šesti palci. Poprvé navíc tak velký displej vidíme v kombinaci s operačním systémem Windows Phone 8 s nejnovější aktualizací GDR3.

Vzhled: je to Lumia

Pokud se na novinku podíváme, ihned víme, že jde o Lumii. Opět tradiční design kombinující ostřeji řezané hrany se zaoblenými boky. Jen je vše větší. Výška činí 164 milimetrů, šířka 85 milimetrů a tloušťka velmi příjemných 8,7 milimetrů. Hmotnost s ohledem na velikost vystoupala na 208 gramů. Tělo telefonu je vyrobeno z polykarbonátu. Černá varianta se bude chlubit dokonce recyklovatelným polykrabonátem. Kromě černé si budete moci vybrat ještě bílou, žlutou a červenou variantu.

Přejděme ale k displeji, který bude hlavním lákadlem celého telefonu. Nabízí totiž úhlopříčku rovných 6 palců. To je mimochodem o 1,3 palce více, než kolik do dnešního dne nabízela největší Lumia 625. Takto velká plocha si zaslouží patřičnou jemnost, kterou zajistí rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Jemnost tedy dosáhla na 367 PPI. Typově půjde o TFT IPS displej s technologií ClearBlack, jehož ochranu má na starost prestižní značka Corning Gorilla Glass.

Nepřehlédněte

Nový systém

Pokud si říkáte, jak může Lumia 1520 umět FullHD displej, odpověď hledejte u operačního systému. K dispozici je samozřejmě Windows Phone 8, avšak nejnovější aktualizací GDR3, která přináší právě podporu displejů s vysokým rozlišením. Mimo to mohla Nokia nasadit výkonný procesor Qualcomm Snapdragon se čtyřmi jádry a taktem 2 GHz. Vhod jistě přijdou také 2 GB RAM. O výkon tedy nouze nebude. Omezovat se nebudete muset ani v případě interního úložiště, které nabídne 32 GB. Dostane se i na slot pro paměťové karty.

Nokia Lumia 1520 - oficiální fotografie

V prostředí se nachází pár novinek. Díky velkému displeji se například dostalo na další sloupec dlaždic v pohotovostním displeji. Nokia dále připravila novou aplikaci Story Teller. Ta automaticky sdružuje vaše fotografie, připojí k nim datum, čas, ale také GPS souřadnice a následně si je můžete nechat zobrazit třeba na přehledné mapě. V podstatě tedy pak vypráví váš životní příběh. Máte přehled, kdy a kde jste byli, případně co jste zažili a zachytili na fotografii či videu.

Velké ovace v sále vzbudilo přestavení aplikací pro Vine a Instagram. Ty se tak konečně dočkají své verze pro operační systém Windows Phone. Obě aplikace by měly být k dispozici během několika týdnů.

Fotoaparát: znovu PureView

Ačkoliv Nokia Lumia 1520 patří spíše mezi pracovní telefony, výrobce se pořádně obul také do fotoaparátu. Ten nabízí technologii PureView a rozlišení 20 megapixelů. Díky tomu můžete například bez ztráty kvality využít dvojnásobný digitální zoom. Dostalo se také na optickou stabilizaci nebo duální LED diodový blesk. Přepracováno je prostředí aplikace Nokia Camera. Po pravé straně můžete rychle přepínat módy klasického focení, natáčení a Smart režim. Při horním kraji displeje je pokročilejší nastavení.

Zapomenout nemůžeme ani na čelní kamerku s průměrným rozlišením 1,2 megapixelu. Záznam videa je umožněn ve FullHD kvalitě s 30 snímky za vteřinu. Za zmínku stojí, že Lumia 1520 podporuje Rich Recording, k čemuž ji dopomáhají dokonce čtyři mikrofony, čímž vytváří v podstatě surround zvuku.

Další výbava maximální

V další výbavy nenacházíme žádné kompromisy. Datové spojení zajišťuje HSPA+ s maximální rychlostí 42 Mb/s, pro náročnější je podporováno LTE s maximem 150 MB/s. Samozřejmě nemůže chybět Wi-Fi se standardy a/b/g/n/ac a také Bluetooth 4.0. Praktické využití jistě najde také moderní NFC nebo GPS. S tím se pojí HERE mapy, které jsou k dispozici v nejvyšší verzi. Tedy kompletní mapové podklady a navigace po celém světě.

Na řadu nyní přichází ještě baterie, která nabídne kapacitu solidních 3 400 mAh. Výrobce slibuje téměř 11 hodin nepřetržitého přehrávání videa nebo 124 hodin poslechu hudby. Potěší, že i Lumia 1520 nabídne bezdrátové nabíjení se standardem Qi.

Cena a dostupnost

Nokia Lumia 1520 se začne prodávat ještě letos v Asii a USA za 749 dolarů bez daní (přibližně 14 500 Kč bez daní). Dostupnost pro vybrané evropské trhy je v plánu až příští rok, přičemž cenu neznáme. Otázka nad možnou dostupností v České republice je nyní velmi předčasná.

Technické parametry Nokia Lumia 1520

Kompletní specifikace
Konstrukce162,8 × 85,4 × 8,7 mm, 208 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (4 992 × 3 744), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor3 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 5:06 hodin
Dostupnostprosinec 2013,
Diskuze ke článku
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Naposledy upraveno: 22. 10. 2013 11:38
1520 vyzerá skutočne úžasne, ale tá dostupnosť v Európe je úbohá! Môj sedliacky rozum nejak nedokáže pochopiť túto obchodnú politiku. Predstavím produkt, uvediem ho čím skôr a na čo najviac trhov, aby som mohol čím skôr a čo najviac profitovať, či? Zle uvažujem? Uniká mi niečo?
milda
Tomas Stepanek
Muze mi nekdo ukazat toho debila ktery vymysli v Nokii obchodni strategii? Proc kdyz uvedu telefon na konci rijna to znamena pred Vanoci, tak rpoc se na trh dostane az nekdy v lednu? Co je to za debilitu? Proc ti nemuzou uvest do 2-3 tydnu jako vetsina vyrobcu? Na co sakra cekaji? Na tuhle velkou Lumii jsem se hodne tesil. Chtel jsem aby to byl muj novej telefon ale timhle me uplne odradili.
Matúš Harčarik
Matúš Harčarik
Mám L920, ale L1520 je pro mně absolutní dokonalost v každém ohledu a Nokia zpátky na špici, ale je mi jasné, že si to spousta lidi myslet nebude, co je škoda

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze