Nokia E52: štíhlý manažer s extra dlouhou výdrží

5

Nokia včera představila nového zástupce manažerské řady E-Series. Model E52 zaujme slušnou funkční výbavou, čítající mimo jiné též Wi-Fi, GPS nebo rychlé HSDPA. Devizou však bude dlouhá výdrž baterie, nabízející téměř 1 měsíc v pohotovosti.

Finský výrobce nám včera naservíroval nového zástupce pracovní E-Series. Novinka vychází z modelu E55, představeného v únoru. S dříve představeným telefonem má společné rozměry, konstrukci i výbavu. Místo QWERTY však přináší standardní alfanumerickou klávesnici. Každý si tak může vybrat to, co mu více vyhovuje.


Nokia E52 - oficiální fotografie

Nová Nokia E52 je kompaktním a štíhlým telefonem s rozměry 116 x 49 x 9.9 mm a příznivě nízkou hmotností, která se zastavila na hodnotě 98 gramů. Parametry displeje jsou zcela standardní, jedná se o klasický TFT zobrazovač s úhlopříčkou 2,4 palce a rozlišením 240 x 320 bodů. Operačním systémem je pochopitelně Symbian S60 3rd Edition s Feature Packem 2.

Výdrž baterie většinou uvádíme až na konci, ale u E52 se jedná o klíčovou přednost. Baterie s kapacitou 1500 mAh totiž nabízí opravdu dlouhou výdrž, například až 28 dní v pohotovostním režimu v sítích GSM, 8 hodin hovoru nebo 30 hodin poslechu FM rádia. I přes malou tloušťku telefonu tak E52 nabídne nadprůměrnou provozní dobu, která je obzvláště u manažerských telefonů důležitá a která zároveň mnohdy chybí.


Nokia E52 - oficiální fotografie

Organizační výbava je zcela standardní a kromě běžných PIM aplikací nechybí ani čtečky Office, PDF a ZIP dokumentů. Součástí výbavy je také emailový klient, včetně služby Nokia Messaging, kvalitní internetový prohlížeč, IM klient a další funkce. Oproti modelu E51 již novinka disponuje GPS přijímačem, který bude spolupracovat s novými Nokia Maps 3.0 a chybět nebude ani kompas.

Datové funkce jsou zastoupeny od GPRS přes HSDPA a HSUPA až po Wi-Fi. Pochopitelně nechybí ani Bluetooth. K počítači bude možnost Nokii E52 připojit též pomocí micro-USB portu, skrze který se bude telefon nabíjet, protože standardní nabíjecí konektor chybí.

Z multimediálních funkcí prakticky nic nechybí, i když je znát, že se jedná o pracovní, a nikoliv multimediální telefon z řady N-Series. Samozřejmostí je hudební přehrávač i FM rádio s RDS a jistě potěší přítomnost standardního 3,5 mm Jacku. Na zadní straně pak nalezneme 3,2 Mpx fotoaparát, bohužel však bez automatického zaostřování nebo LED diody. E52 natáčí také video, a to v rozlišení VGA, ale rychlostí jen 15 snímků za vteřinu. V telefonu nalezneme též několik her a hlavně aplikaci N-Gage.

Nokia E52 bude v prodeji ve stříbrné a zlaté barevné variantě od 2.pololetí tohoto roku. Cena se bude pohybovat kolem 8 tisíc Kč včetně DPH.

Technické parametry

Rozměry 116 x 49 x 9.9 mm
Hmotnost 98 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení stříbrná, hnědá
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G 900 / 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,4"
Procesor ARM 11, 600 MHz
Paměť 60 MB + paměťové karty microSD (až 16 GB, karta 1 GB v balení
Otevřený operační systém Symbian 9.3 S60 3rd Edition, Feature Pack 2
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, diktafon, kalkulačka, převodník jednotek, opakovaný budík, vyzváněcí profily, synchronizace s PC, prohlížeč Office a PDF dokumentů, čtečka ZIP souborů, čtečka RSS kanálů, VoIP, IM klient MSN a Yahoo
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), FM rádio s RDS, přehrávač videa, 3,5 mm konektor Jack, Java 2.0, Flash Lite 3.0, podpora N-Gage her, internetový prohlížeč, UPnP
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 px), až 8x digitální zoom
nahrávání VGA videa (640 x 480 px, 15 snímků/s)
přední VGA kamerka pro videohovory
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Nokia Mapy 3.0
Datové funkce HS-USB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.0 (s profilem A2DP), GPRS (třída 32), EDGE (třída 32), 3G, HSDPA (rychlost až 10,2 Mb/s), HSUPA (rychlost až 2 Mb/s), Wi-Fi (WLAN 802.11 b/g)
Baterie a výdrž Li-pol 1500 mAh
Doba hovoru: až 8 hod (GSM), až 6 hod (3G)
Pohotovostní režim: až 672 hodin (GSM), až 432 hodin (UMTS)
Cena a dostupnost 8 tisíc Kč
2. pololetí 2009
Diskuze ke článku
Jan
Proc,pane Pultzner,uvadite u vsech vasich clanku misto úhlopricka - od slova úhel, vase uhlopricka, jako uhel? On je displej z uhlu!? Spatny navyk ze . .
Jan
Dobry den, stale jsem se nedockal opravy chyby UHLOPRICKA, pane Pultzner.. hodlate s tim neco delat, nebo me tu budete ignorovat, coz zrejme delate uz nyni..? V textu stale s chzbou, v tabulce uz ne.. asi vas tim uhlem budu muset zmalovat..
Martin Pultzner
Dobrý den,

děkujeme za upozornění a omlouvám se za pozdější reakci. Příspěvků do diskuzí je mnoho a ne vždy zachytím všechny.

Chyba je již opravena.

Martin Pultzner
ůhel
Nokia - fajn stroječek ve vrzavém obalu,škoda.....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze