Nokia C6-01: střední třída s novým Symbianem

15

Dnes byla oficiálně představena i Nokia C6-01, která byla už dlouhé měsíce opředena tajnostmi. Nakonec tu máme klasický dotykový telefon s velmi pěknou výbavou. Základ tvoří Symbian^3. Ve výbavě zaujme Bluetooth 3.0, Wi-Fi či 8 Mpx, který dokáže nahrávat videa v HD rozlišení

Když se o Nokii C6-01 začalo poprvé mluvit, mělo jít o vylepšenou Nokii C6-00. Tedy dotykovka s QWERTZ klávesnicí a 8 Mpx fotoaparátem. Nyní už však víme, že jde o zcela nový model, který má se současnou „Cé-šestkou“ jen málo společného. Asi nejpodstatnějším rozdílem je absence hardwarové klávesnice. C6-01 je tedy dotykový telefon klasické konstrukce. Její rozměry jsou 103,8 x 52,5 x 13,9 milimetrů a hmotnost lehce nadprůměrných 131 gramů.

TIP! přečtěte si také preview Nokie C7: lesklé finské krásky se Symbianem


Nokia C6-01 - oficiální fotografi

Ačkoliv se Nokia snažila design oživit, stále je patrná podobnost se současnými modely. Opět jde o klasické tvary s trojicí tlačítek pod displejem. Ta se však již částečně změnila. Obě sluchátka jsou tentokrát senzorová. Jen prostřední klávesa je klasická, jak ji známe. Celá přední strana je lemována stříbrným pruhem, což Nokii C6-01 dodává luxusnější šmrnc. Po pravé straně opět najdeme klasické ovládací prvky, mezi kterými nechybí ani oblíbený odemykací posuvník. Za co Nokii velmi chválím je umístění veškerých konektorů na spodní hranu. Nyní můžeme třikrát zvolat hurá, protože bude konečně možné nabíjet baterii o kapacitě 1050 mAh i prostřednictvím konektoru microUSB.


Nokia C6-01 - oficiální fotografi

Displej nové Nokie nabídne stejné rozlišení, jako současné modely. Na ploše 3,2 palce tak čekejte 360 x 640 bodů. Vylepšení se ale přeci jen dočkal. Jedná se AMOLED displej a dotyková technologie už je kapacitní. Mimo jiné se výrobce chlubí i vlastností ClearBlack. Díky ní by displej měl být mnohem lépe čitelný i za slunných dní. Vylepšení se, po stránce rozlišení, dočkal fotoaparát. Ten disponuje 8 megapixely a nechybí dvě LED diody. Jenže prozatím to vypadá, že Nokia použila jen tzv. Full Focus. Ten rozhodně nenahradí praktičnost automatického ostření. Potěší ale záznam videa, který bude možný až v HD rozlišení. Na přední straně je pak umístěna, vedle všemožných čidel, čočka pro videohovory či autoportréty.


Nokia C6-0

Hlavní novinkou je operační systém. I střední třída se už rovnou dočkala Symbianu^3. Ten inovuje hlavně pohotovostní obrazovku a ovládání. Interní paměť nové Nokie bude činit zhruba 340MB a bude rozšiřitelná paměťovými kartami microSDHC až do kapacity 32GB. V základním balení Nokia přibalí 2GB kartu, na které pravděpodobně budou nahrány mapové podklady. Ani nové Nokii samozřejmě nechybí A-GPS a navigace navždy zadarmo. Důraz je kladen i na provázanost se sociálními sítěmi. Jejich umístění na pohotovostní obrazovce je samozřejmostí a díky třem plochám nyní i pohodlnější. Naprosto vyšperkovaná je datová výbava a já jen váhám, co napsat dříve. Konečně nechybí opravdu rychlé HSDPA a HSUPA. Všechny asi potěší i bezdrátové připojení Wi-Fi se standardem IEEE 802.11n. Nové generace se dočkalo i Bluetooth a nyní je ve verzi 3.0.

Nokia C6-01 bude jistě velmi žádaným telefonem. Nabídne velmi dobrou výbavu, obstojný fotoaparát a inovovaný design. Navíc by měla stihnout předvánoční prodej. Na pultech obchodů ji tak čekejte nejdříve během listopadu, ve stříbrné a černé barvě za cenu pod osm tisíc korun.

Technické parametry Nokie C6-01

Rozměry 103,8 x 52,5 x 13,8 mm
Hmotnost 131 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení stříbrné, černé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz
Displej aktivní, kapacitní, polarizovaný AMOLED, rozlišení 640 x 360 px, úhlopříčka 3,2", akcelerometr, světelný senzor
Procesor 680 MHz
Paměť 320MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 32 GB, balení 2GB), 256 MB RAM
Otevřený operační systém ano / Symbian^3
Organizační funkce Budík, kalkulačka, kalendář, upomínky, úkolovník, převodník jednotek letadlový mód, poznámky, stopky, časovač
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora formátů MP3,AAC,eAAC, eAAC+,WMA,AMR-WB, DRM - OMA DRM 2.0), přehrávač videa (podpora formátů H.264, MPEG-4, VC-1, H.263, Real Video 10, ON2 VP6, Flash video), FM rádio s RDS, 3,5 jack konektor
Fotoaparát 8 Mpx, fullfocus, dual-LED blesk
nahrávání HD videa (720p, 25 snímků/s)
GPS navigace vestavěný GPS přijímač, A-GPS, elektronický kompas, doživotní bezplatná navigace pro celý svět
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 3.0 (profil A2DP)
GPRS, EDGE (obojí třída 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 10,2 Mb/s), HSUPA (až 2 Mb/s Wi-Fi (až 802,11 b/g/n), Nokia 3,5 mm AV konektor pro audio in/out
Baterie a výdrž Li-Ion 1050 mAh BL-4D
Doba hovoru: 690 minut(GSM)/270 minut(3G), pohotovostní režim: 408 hodin(GSM)/372 hodin(3G)
Přehrávaní hudby: 50 hodin
Cena a dostupnost cca 7800 Kč s DPH
4. čtvrtletí 2010
Diskuze ke článku
Xman
vypadá luxusně:-), snad i nový Symbian bude OK a baterie taky něco vydrží
obluda zelená
Vypadá hezky a líbí se mi, ale s tím chybějícím autofokusem fakt ne. Pod vlivem čeho ten mobil dělali, to je šílené, 8MPx bez AF? Kam to spěje?
Abdul_Hasan
Může mi někdo říci, jaká je věrohodnost informací na tomto serveru (gsmarena)? Tam totiž AF uvedeno mají...
Martin Pultzner
Dobrý den,
informace čerpáme přímo od výrobce z tiskových informací a datasheetů, kde je uveden opravdu pouze Full Focus a nikoliv autofocus (automatické zaostřování. Dle fotografií to také vypadá na absenci autofocusu. Na GSM areně mají zřejmě chybu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze