Nokia C6-01 v redakci: první dojmy a videopohled

10

V současné době podrobujeme testu nejnovější přírůstek do rodinky Symbian^3 – Nokii C6-01. V podstatě jde o nepatrně ochuzenou variantu modelu C7. Jaký na nás telefon zanechal první dojem?

Nokia C6-01 - oficiální fotografie

Nokia C6-01 bude minimálně nějakou dobu představovat nejlevnější zástupkyni s novým Symbianem. I přesto však cena startuje nad hranicí osmi tisíc korun. Vcelku se ovšem není až tak čemu divit, neboť výbavou se takřka vyrovnává modelů C7 či N8. Ve stručnosti shrnu zásadní rozdíly mezi modelem C6-01 a C7. Levnější model přišel o FM vysílač a díky menším rozměrům se musel uskromnit displej. Namísto obvyklých 3,5 palce se jedná o 3,2 palcový displej. Na druhou stranu se však novinka chlubí ClearBlack technologií.

Co se líbí

Vezmu to popořadě. Nejprve jde jednoznačně o rozměry a design. Se svými necelými 104 milimetry na výšku se Nokia C6-01 řadí mezi malé smartphony a téměř ji schováte v ruce. Někomu by sice naopak mohla vadit tloušťka 14 milimetrů, nicméně telefon tak alespoň pěkně padne do dlaně. Design je uhlazený a luxusním dojmem působí zejména silná chromová linka. Chválit musím také dílenské zpracování. Vzhledem k tomu, že je telefon skoro celý kovový, vše na sebe přesně lícuje a rozhodě nic nevrže. Dále potěší fakt, že konektory se nacházejí na spodní straně a při poslechu hudby tak nehrozí zbytečné ohýbání 3,5 mm jacku na sluchátkách.

Malá, elegantní, bytelná - Nokia C6-01

Jako vyloženě povedený mohu označit displej. Je sice menší, ale jinak útočí na ty nejvyšší příčky. Nabídne jemné rozlišení 640 x 360 pixelů a je typu AMOLED. Oproti konkurentům ve vlastní stáji ovšem přidává technologii ClearBlack. Díky ní jsou barvy sytější, jasnější a zejména černá je opravdu černá. V přiloženém videpohledu se můžete podívat na srovnání displejů Nokie C6-01 a C7.

V oblasti funkcí telefon ničím zvláštním nezaujme. Jde stále o totéž, co jsme viděli již u N8 či C7. Potěší, že zůstala zachována funkce USB host a není tak problém připojit Flash disk či například klávesnici. Zapotřebí je však dokoupit potřebnou redukci.

Nokia C6-01 – videopohled

Co se nelíbí

Výrobci se příliš nepovedla tlačítka. Zejména posuvné odemykací tlačítko na boku pracuje velmi ztuha a pro účely odemknutí je lepší požít kombinaci stisku středové klávesy a displeje. Výhrou však není středová klávesa, která se tváří jako dvoupolohová nebo kolébková. Ve skutečnosti má však jen jednu funkci a pro správný stisk je nutné ji stlačit až zcela dolů.

Příliš nadšeni zatím nejsme ani z výdrže baterie. Pokud Nokii C6-01 opravdu naložíte, mizí procenta baterie doslova před očima. Škoda, že výrobce nezachoval stejnou kapacitu jako u dražších modelů. Stále kontroverzní je prostředí, které sice není pomalé, ale reaguje občas trochu podivně. Zejména překlápění obrazovky je občas záležitostí i tří vteřin. Paradoxně nejrychleji funguje při běhu náročných map.

Konektory se šikovně přemístily na spodní stranu

Šediny nám přidělal také integrovaný webový prohlížeč, který doslova volá po výměně. Jednak je celkem pomalý, ale zejména velmi neohrabaný. Zadávání adresy trvá neúměrně dlouho a častokrát nás nechal dlouze čekat, než se uráčil požadovaný úkon provést. K ideálu daleko mají také sociální sítě a zejména Ovi Obchod. Pominuli fakt, že je samotnou aplikaci nejprve nutné stáhnout (výrobce se neobtěžoval ji do telefonu dát), tak práce v ní je doslova zkouškou nervů. Kapitolou samou pro sebe je stále nedostatek kvalitních aplikací.

Nokii C6-01 pro vás právě testujeme. Ptejte se nás v diskuzi pod článkem, co vás zajímá, co bychom měli vyzkoušet a otestovat a co byste si rádi přečetli v recenzi, na kterou se můžete už brzy těšit.

Diskuze ke článku
Xman
No já nevím, ale v dnešní době mi to přijde jako trochu zbytečný model.... a s nízkou kapacitou baterky
Tom
Zbytocny? nie kazdy ma 450 a viac na rakety ako N8 , galaxy S ci nejake to super HTC. .
Urcite si najde svojich majitelov
Honza Rudolf
Za tu cenu je lepčí si koupit např. Samsung Wawe, nebo za trošku míň peněz LG OO. A člověk se nemusí zbytečně rozčilovat s neduhy symbianu..+ještě to, že Wawe je Hardwarově líp vybavenej, a spracováním je takřka na špičce, obal je fakt hezky udělanej. A s aplikacema na Badu to taky nejni zlý, řek bych podobný jak na Symbian. Akorát se opět nemusí rozčilovat u Ovi..
Fanda
Nekritizoval bych Symbian, ale je skoda, ze cenu nenasadí mnohem níže, protože Samsung Wave jasně vítězí. A to ještě nepadla cena na E7, počkejte! :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze