Nokia Asha 306 v redakci: první dojmy a videopohled

28

Nokia jde s dobou dotykovou i v kategorii nejlevnějších telefonů a svůj tradiční systém Series 40 oblékla do celodotykového hávu. Nokia Asha 306 je první „hloupá“ Nokia, která přináší ovládání výhradně skrze dotykový displej. Jak se to Nokii povedlo? Jaké jsou naše první dojmy?

Nokii Asha 306 máme právě v redakci a testujeme ji. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Na vaše dotazy odpovíme v diskuzi pod článkem a také přímo v recenzi.

Nokia již před rokem přinesla první modely Series 40 s přídomkem Touch & Type, které se daly částečně ovládat skrze dotykový displej, ale text se zadával klasicky přes hardwarovou klávesnici. Finové ale nyní přináší první opravdu celodotykovou novinku s „hloupým“ prostředím Series 40, která bude konkurovat například modelům Star od Samsungu.

Design je neutrální a nijak zvlášť nezaujme

Vzhled nové Finky je poměrně elegantní, ale žádný designový výstřelek rozhodně nečekejte. Ozvláštněním jinak fádní konstrukce je spíše pouze dvojice lesklých ploch nad a pod displejem. I když je konstrukce plastová, nemáme ke zpracování výtek. Přední stranu zabírá největší přednost a zároveň největší zklamání telefonu.

Máme zde totiž 3 palcový dotykový TFT displej s v této třídě dobrým rozlišením 240 x 400 pixelů, který je však bohužel rezistivní (odporový) a reaguje na tlak, nikoliv na dotyk. U Nokie se už začalo blýskat na lepší časy a také u telefonů řady Asha začala používat kapacitní displeje, ale zde nás čeká návrat do minulosti, kde bylo nutno na displej poctivě zatlačit. Na žádné ledabylé ježdění prstem, jak jsme zvyklí z kapacitní technologie, displej v Nokii Asha 306 nereaguje. Jedná se tak o výrazný nedostatek tohoto modelu a je opravdu škoda, že zde tento typ Finové použili, i konkurence je totiž dál. Nutno sice dodat, že se jedná o velmi citlivý rezistivní displej, ale zvláště u přejíždění prstem vystupují nevýhody odporové technologie nejvíce. Na druhou stranu telefon ocení ženy s delšími nehty.

Zásadní otázkou prvních dojmů bylo, jak se Nokia popasovala s převedením prostředí Series 40 do celodotykové podoby. Hned po zapnutí jsme tak začali prostředí zkoumat a kompletně vám jej ukážeme na videu níže. Svým konceptem tří obrazovek s horizontálním procházením trochu připomíná Meego. Z Androidu sem zase zavítala výsuvná horní lišta, ve které máme přepínání některých funkcí a rychlý přístup k nim. Nechybí přetáčení orientace displeje v některých aplikacích a občasné vkusné animace. Celkově je prostředí zpracováno dobře a rychlost je v rámci možností ucházející. Omezující je ale již výše zmíněný odporový displej. Na to, jak prostředí vypadá a jak se celý telefon ovládá, se ale již podívejte ve videu.

Nokia Asha 306 – videopohled

Nokii Asha 306 máme nyní v redakci a intenzivně ji testujeme a připravujeme podrobnou recenzi. Vy se nás mezitím v diskuzi pod článkem můžete ptát na to, co vás ohledně Nokie Asha 306 zajímá.

Technické parametry Nokia Asha 306

Kompletní specifikace
Konstrukce110,3 × 53,8 × 12,8 mm, 96 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (240 × 400 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 176 × 144 px, 10 FPS
ChipsetCPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 32 MB, vnitřní paměť: 10 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor1 110 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2012, 2 000 Kč
Diskuze ke článku
Marek
Koukám že Nokia chce asi brzo zkrachovat:) V dnešní době dát do telefonu odporový displej chce hodně odvahy :D
maros
Priatelka si kupila C2, to je katastrofa, ten dotykovy displej je nepouzitelny.
lama
dobrý den chci se zeptat jestli nevite neco o tom ze htc evo 3d se uz nebude prodavat v cr?
mám doma Star
Takže proti několik let starému Samsung Star:
horší foťák, horší video, větší tloušťka, subjektivně horší design, menší vnitřní paměť.
Display je úplně stejný.
Výhody proti Samsung Star: slot na microSD je na boku telefonu, hlasitý reproduktor není zároveň reproduktorem pro hovory, vysouvací "Android" lišta, 3,5 mm jack, nabíjecí konektor není společný pro sluchátka (můžete poslouchat hudbu do sluchátek a zároveň nabíjet, což u Staru nelze), micro USB, Wi-Fi, větší baterie.
Samsung star se prodává pod dva tisíce, tak si vyberte.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze