Nokia Asha 210
recenze

Nokia Asha 210

Levná manažerka pro nenáročné
56

V dnešní recenzi se podíváme na levný mobilní telefon Nokia Asha 210, který nabídne svému uživateli nedotykový displej, hardwarovou QWERTY klávesnici a dokonce i bezdrátovou síť Wi-Fi. Dokáže klasická konstrukce obstát proti přesile mobilních telefonů s dotykovým displejem?

Finský výrobce Nokia naštěstí myslí i na uživatele, kteří si nechtějí kupovat drahé smartphony s dotykovými displeji. Stále uvádí na trh i řadu mobilních telefonů, které najdou své místo u nenáročných uživatelů. Mobilní telefon Nokia Asha 210 v sobě snoubí klasickou konstrukci s hardwarovou QWERTY klávesnicí, prověřené prostředí S40 a horizontálně orientovaný nedotykový displej. Uživatelé si mohou vybrat i z několika barevných variant, které budou postupně na trhu k zakoupení.

Nokia Asha 210 se na pulty dostává ve více barvách

Technické parametry Nokia Asha 210

Kompletní specifikace
Konstrukce111,5 × 60 × 11,8 mm, 99,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (320 × 240 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 176 × 144 px, 10 FPS
Chipset
PaměťRAM: 32 MB, vnitřní paměť: ?, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2013, 1 500 Kč

Obsah balení

  • Telefon Nokia Asha 210
  • Nabíječka Nokia AC-11E
  • Baterie Nokia BL-4U s kapacitou 1200mAh
  • Pecková sluchátka
  • Uživatelská příručka
Balení obsahuje pouze nabíječku, sluchátka a příručku

Po otevření modré krabičky spatříte mobilní telefon Nokia Asha 210 (v našem případě v barevné variantě Black). Na trhu se postupně objeví i další barevné varianty (mělo by jich být celkem pět). V balení se dále nachází baterie, úsporná nabíječka (bohužel se starším 2 mm konektorem) a pecková sluchátka. Přítomna je i uživatelská příručka.

Design a konstrukce

Klasických mobilních telefonů je čím dál tím méně, neboť mobilnímu světu vládnou dotykové mobily. Výrobce Nokia nabízí ve svém portfoliu několik modelů telefonů s klasickou konstrukcí a jedním z nich je i námi testovaný přístroj Nokia Asha 210. Po prvním kontaktu s telefonem je jisté, že máme tu čest se zařízením, na kterém hraje hlavní roli plast. Kvalita lícování a provedení není špatná a v dané cenové relaci nevidím prostor pro negativní hodnocení. Nicméně je pravdou, že zadní kryt bude časem vykazovat mírnou vůli (u námi testovaného modelu již mírně v horní části vyluzuje zvuky). Nokia Asha 210 dorazila na test v černém kabátě, který přidává přístroji více elegance. Tělo telefonu o rozměrech 111,5 x 60 x 11,8 mm a váze rovných 99,5 g padne dobře do ruky a v kapse neudělá pomyslnou díru. Telefon je samozřejmě o něco širší než klasické telefony,ale to je samozřejmě způsobeno přítomností hardwarové QWERTY klávesnice.

Nokia Asha 210 v černém kabátě

Přední části telefonu dominuje nedotykový 2,4 palcový displej s rozlišením 320 x 240 pixelů. Pod displejem nalezneme hlavní ovládací prvky telefonu. Předně středovou navigační a potvrzovací klávesu, která je obklopena tlačítky pro rychlé spuštění aplikace Facebook a fotoaparátu. V ovládací části jsou přítomny i výběrová tlačítka a tlačítka „Volat“ a „Konec/vypínač“. Celý blok ovládacích tlačítek spolu s displejem přitahuje nejvíce otisků prstů. Hlavním prvkem přední části telefonu je bezesporu hardwarová QWERTY klávesnice s celkem 37 tlačítky. Tlačítka klávesnice mají dobrý zdvih, jsou od sebe poměrně slušně oddělena. Abychom zkompletovali přední část, nad displejem se nachází tradiční logo výrobce Nokia a nad ním sluchátko. Pozitivně hodnotím podsvětlení všech ovládacích prvků na přední části telefonu a rovněž indikaci zmeškaných zpráv a hovorů. Telefon se v případě notifikace v krátkých intervalech rozsvěcuje.

Přední část je ve znamení displeje a QWERTY klávesnice
QWERTY klávesnice patří k těm lepším

Levý i pravý bok telefonu spolu se spodní částí neukrývá žádný ovládací prvek. Přítomné jsou pouze oblé hrany, žádné tlačítko pro regulaci hlasitosti nebo slot pro paměťovou kartu.

Na bocích přístroje nejsou žádné ovládací prvky

Horní část přístroje se stala útočištěm pro zastaralý nabíjecí 2mm konektor, microUSB konektor a 3,5mm jack pro připojení sluchátek. S telefonem sice dostanete přibalenou nabíječku využívající starý 2mm konektor, naštěstí lze ale telefon nabít i klasicky přes microUSB. Zadní strana telefonu se nechala inspirovat řadou Lumia. To je patrné zejména orámováním čočky 2Mpx spolu s nápisem Nokia. Vrchní část zadního krytu je mírně vykrojená pro snadnější přístup k baterii, SIM kartě a microSD kartě. Jak SIM karta, tak i microSD karta se nachází pod baterií. Spodní část zadního krytu patří reproduktoru.

Zadní část se podobá řadě Nokia Lumia

Baterie a výdrž

Mobilní telefon Nokia Asha 210 disponuje baterií Nokia BL-4U s kapacitou 1200mAh. Výrobce slibuje maximální dobu hovoru 12 hodin, přehrávání hudby 40 hodin a brouzdání po internetu přes Wi-Fi 14 hodin. Od hloupého telefonu se právem očekává vyšší výdrž, což je v tomto případě naplněno. Telefon při plném podsvícení, běžném užívání (několik minut hovorů, SMS, hudby, synchronizaci e-mailů, vypnuté Wi-Fi) vydržel plné čtyři dny. Při větší zátěži se zapnutou Wi-Fi se výdrž dostala na tři dny.

Zvuk

Jak již bylo zmíněno v části věnované designu a konstrukci, na zadním krytu ve spodní části se nachází reproduktor. U opravdu hlasitého reproduktoru nedochází k vyluzování nežádoucích zvuků. Hudba linoucí se z reproduktoru nabírá zkreslení až v případě položení na nerovnou podložku. Za nedostatek považuji absenci tlačítek regulaci hlasitosti na boku přístroje. Pro úpravu hlasitosti tak musíte použít navigační tlačítko a být v prostředí přehrávače nebo rádia.

Nokia disponuje hlasitým reproduktorem

V balení spolu s přístrojem naleznete i základní pecková sluchátka, bez tlačítka pro příjem hovoru či přeskočení na další skladbu. S dodávanými sluchátky nečekejte kvalitní zážitek z poslechu hudby. Projev je značně plochý a basově poddimenzovaný. Po připojení kvalitnějších sluchátek dojde k výraznému zlepšení a daleko lepšímu zážitku. Reprodukované skladby tak dostávají daleko líbivější tvář, basy i výšky jsou pro běžného uživatele plně věrné.

Displej

Nedotyková Nokia Asha 210 dostala do výbavy 2,4 palcový TFT panel s rozlišením 320 x 240 pixelů. Displej s výškou 36 mm a šířkou 48 mm dokáže zobrazit 65 tisíc barev. Při čelním pohledu na displej nedochází ke zkreslení, ale již při jiném pozorovacím úhlu ano. Ve venkovním prostředí při nastavení maximální intenzity podsvícení (automatická regulace jasu displeje chybí) lze vcelku v pohodě telefon pohotově užívat, ale v některých případech se zakrytí displeje rukou nevyhnete.

V menu telefonu, konkrétně v nastavení displeje hodnotím kladně kromě nastavení intenzity podsvícení i prodlevu podsvícení, barvu písma výchozího zobrazení a zejména regulaci velikosti písma ve zprávách, kontaktech a menu. Nastavení tapety beru za samozřejmost.

Uživatelské prostředí

Známé uživatelské prostředí Series 40 pro nedotykové telefony nebude činit problémy ani začínajícím či méně zkušeným uživatelům. Do prostředí telefonu vstoupíte odemknutím úvodní obrazovky, což učiníte stiskem středového potvrzovacího tlačítka a šikmé šipky úplně vlevo dole na hardwarové QWERTY klávesnicí. Na úvodní obrazovce jsou po odemknutí k vidění tři widgety a v levém sloupci čas. Dolní část displeje je vyhrazena kontextovým klávesem "Jdi na", "Menu" a "Jména".

Telefon vám umožní přizpůsobit si zobrazení widgetů na úvodní obrazovce a přizpůsobit si můžete všechny tři widgety. V panelu zástupců máte k dispozici rychlý přístup k příslušným aplikacím, které lze do tohoto panelu uložit. Vybrané zkratky aplikací lze i uspořádat.

Do menu přístroje vstupujeme stiskem středového potvrzovacího tlačítka. Zde nalezneme matici aplikací ve formátu 4 x 3. Stiskem výběrové klávesy "Volby" lze hlavní menu přizpůsobit vašim potřebám. Hlavní menu lze zobrazit buď jako seznam nebo mřížku s popisky.

Úvodní domovská obrazovka nabízí i rychlý přístup k několika aplikacím, to vše po stisknutí výběrové klávesy "Jdi na". Stiskem navigačního tlačítka doleva můžete okamžitě psát SMS nebo stiskem doprava zaznamenat událost do kalendáře. Navigační tlačítko i výběrové klávesy (levou a pravou) lze nadefinovat podle vašich priorit.

Telefon po celou dobu testování běžel plynule a bez problémů. Pohyb v menu, úpravy zobrazení a vůbec pohrávání s telefonem probíhalo bez zamrzání a zpomalení. Telefon si bohužel neporadí s aplikacemi na pozadí (kromě hudebního přehrávače a rádia). Vždy je tedy třeba ukončit aplikaci pro výběr aplikace jiné.

Telefonní funkce

Mobilní telefon Nokia Asha 210 je jako stvořený pro telefonování. Přeci jen si ho bude pořizovat člověk, který bude zejména volat a posílat SMS. Telefonování lze zahájit buď přímým zadáním telefonního čísla na klávesnici nebo vyhledáním příslušného kontaktu v seznamu. Vyhledávat v telefonním seznamu lze postupným psaním nebo jednoduše pohybem navigačního tlačítka.

Zadávání nového kontaktu probíhá tak, že nejdříve zadáte telefonní číslo a teprve poté křestní jméno a příjmení. Teprve až po těchto krocích lze kontakt obohatit o různé detaily, např. čísla, internetovou adresu, e-mail či další osobní informace. Nokia tradičně nabízí vyzváněcí profily a zrychlenou volbu, která urychlí vytáčení oblíbených kontaktů.

Zprávy

Telefonu bezesporu dominuje hardwarová QWERTY klávesnice s českými znaky. Jednotlivá "vyboulená" tlačítka nejsou od sebe nikterak oddělena, jako v případě modelu Nokia Asha 205, ale v konečném důsledku to není na škodu. Lidem s menšími prsty nedělá rychlé psaní na klávesnici potíž. Pokud máte o něco větší prsty, musíte být více soustředěni na samotné psaní. Nejvyšší rychlosti psaní dosáhnete za použití obou palců. Zdvih tlačítek a zřetelné cvaknutí hodnotím kladně, přeci jen člověk ocení zpětnou vazbu tlačítka. Ve spodní části klávesnice jsou symboly pro rychlé vyvolání nabídky Bluetooth nebo zapnutí bezdrátové sítě Wi-Fi.

K nejrychlejšímu vstupu do editoru psaní SMS zpráv skvěle poslouží po stisknutí doleva navigační tlačítko. Do textové zprávy se dají vkládat různé symboly a objekty (fotografie, nahrávky, vizitky nebo záznamy z kalendáře). Při psaní zprávy dochází k odpočtu znaků. Psaní SMS zpráv nemusíte přerušit ani za tmy nebo při špatné viditelnosti. Klávesnice je rovnoměrně bíle podsvícena. Doručené zprávy lze pro zpřehlednění zobrazit v konverzacích. Telefon nemá potíže poslat MMS zprávu s fotografií pořízenou vestavěným fotoaparátem. U SMS zpráv lze využít nabídky na změnu velikosti písma (malé, normální nebo velké).

Internetový prohlížeč, e-mail a sociální sítě

Mobilní telefony bez otevřeného operačního systému nemusí být jen k volání a psaní SMS. Velká řada hloupých telefonů totiž dokáže uživateli zajistit i důstojný pohled na internet a psaní e-mailů. Mobilní telefon Nokia Asha 210 dostal na rozdíl od modelu Nokia Asha 205 do výbavy žádanou bezdrátovou síť Wi-Fi se slušnou citlivostí a stabilitou. Kromě Wi-Fi nabízí připojení EDGE a GPRS. K úplné spokojenosti snad jen chybí absence rychlé 3G sítě. V telefonu je nainstalován prohlížeč Nokia Express, kterému trochu trvá samotné spuštění. Na úvodní obrazovce se odehrává vše podstatné a zorientování proběhne prakticky ihned. Úplně nahoře se nachází prostor pro napsaní webové adresy nebo zde můžete vyhledávat. Pod rámečkem pro zadávání webové adresy se již nacházejí záložky "Historie", "Doporučené" a "Oblíbené". Načtení a vůbec zobrazení internetového obsahu není rychlé a musíte být trochu trpěliví. Neobejdete se bez přiblížení textu, který bez zvětšení nelze přečíst. Brouzdání po internetu je tedy možné, ale spíše příležitostně a jen na chvilku.

Telefon si poradí i s emailovou korespondencí. Kladně hodnotím automatické stahování pošty s možností nastavení intervalu. Automatické aktualizace lze nastavit pouze u jedné schránky, ale i tak to potěší. O došlém e-mailu jste informováni na úvodní obrazovce díky widgetu. Založit si lze několik schránek (např. Nokia Mail, Yahoo! Mail, Gmail, Seznam,..).

Nokia nezapomněla do telefonu přibalit i několik chatovacích aplikací, např. eBuddy, IM a WhatsApp. Aplikace WhatsApp po připojení k internetu umožňuje chatovat s uživateli této aplikace. Pozitivní je fakt, že je dostupné pro většinu mobilních platforem. K populárním sítím Facebook a Twitter se lze připojit také. Na Facebook se dostanete nejrychleji stiskem tlačítka Facebook přímo pod displejem. Pohyb v prostředí sítě a zejména načtení příspěvků není nejrychlejší a opět si vyžádá od uživatele trochu trpělivosti, na napsání statusu to ale stačí.

Organizační funkce

V mobilním telefonu si lze snadno naplánovat svůj čas, k čemuž dopomůže kalendář. Do samotného prostředí kalendáře nejrychleji vstoupíte stiskem navigačního tlačítka doprava. Na displeji uvidíte vlevé části měsíční nebo týdenní náhled a vpravo prostor pro příslušné záznamy. Do kalendáře se snadno dají zadat upomínky, jednání, volání, narozeniny nebo poznámky. Telefon vám dokáže zaznamenanou událost připomenout i příslušnou signalizací.

Ranní vstávání pohlídá opakovaný budík, který vám může zahrát oblíbenou skladbu a pro jistotu umožňuje nastavit i prodlevu opakovaného buzení. Budík funguje i při vypnutém telefonu. Pro kontrolu vašich početních schopností slouží kalkulačka, ať již standardní nebo pokročilejší vědecká. V aplikacích naleznete dále záznamník, úkolovník, poznámky, odpočítávací měřič nebo stopky.

V menu přístroje se vyskytuje i aplikace Nokia Nearby. Ta dokáže hledat zajímavá místa v okolí. Samotný přístroj ale nedisponuje vestavěnou GPS, aplikace tak polohu odhaduje dle mobilních vysílačů, aplikace Nokia Nearby pro svou činnost potřebuje také připojení k internetu a zvládne najít obchod nebo restauraci ve vašem okolí.

Fotoaparát a video

Nokia Asha 210 dostala od svých tvůrců do výbavy pouze 2MPx fotoaparát. Čočka fotoaparátu na nás kouká z horní části zadního krytu a je v oválném "lumiáckém" rámečku doplněném nápisem Nokia. V okolí čočky není bohužel přisvětlovací dioda, zapomenout musíte také na automatické zaostřování. Rychlý vstup do prostředí fotoaparátu zprostředkuje přímé tlačítko na přední části zařízení vpravo vedle navigačního tlačítka. Fotografie se pořizují stisknutím středového potvrzovacího tlačítka. Fotoaparát dokáže pořídit snímky v maximálním rozlišení 1200 x 1600 pixelů (2MPx), dále také v rolišení 1280 x 960 pixelů (1,3MPx), 480 x 640 pixelů (0,3MPx), 480 x 600 pixelů (0,3MPx) a konečně 240 x 320 pixelů (0,1MPx). Digitální zoom raději ani nevyužívat. Rapidně dojde ke zhoršení kvality snímku. Hodil by se i autofocus, ale v tomto telefonu se s ním nepočítalo.

Stisknutím levého ovládacího tlačítka v menu fotoaparátu vyvoláte nabídku nastavení. K dispozici jsou nejrůznější efekty (sépie, normální, odstíny šedé,..), vyvážení bílé (automaticky, denní světlo,...) nebo samospoušť. Rychlejšího pořizování dalších snímků dosáhnete deaktivací náhledu fotografie. Fotografie se dají ukládat do paměti telefonu nebo na paměťovou kartu. Zvuky spouště fotoaparátu a samospouště lze vypnout. Pořízený snímek umožňuje základní editaci. Snímky lze sdílet e-mailem, MMSkou, přes Bluetooth nebo službu Slam.

Na výsledných fotografiích si můžete všimnout, že snímky nejsou úplně mimo a alespoň důstojně dokáží zachytit realitu běžného dne. Samozřejmě nemůžeme hovořit o prokreslených detailech, ale při pohledu na snímač a cenovku telefonu to musíme pochopit. Kvalita snímků bude hodně závislá na podmínkách počasí, zejména sluneční aktivitě. Potěšila by přítomnost alespoň 3,2MPx fotoparátu, ale i 2MPx pro občasnou momentku postačí.

Přepnutí do režimu videokamery lze uskutečnit snadno na úvodní stránce prostředí fotoaparátu. Telefon zvládne nahrávat video v maximálním rozlišení jen 176 x 144 pixelů s velmi špatnými 10 snímky za sekundu nebo ještě menším rozlišením pro zprávu MMS. Videonahrávka se ukládá ve formátu 3GP a lze s ní nakládat prostřednictvím e-mailu, Bluetooth či přes službu Slam. Služba Slam u podporovaných telefonů dokáže automaticky posílat obsah přes Bluetooth při pouhém přiblížení do nejbližšího telefonu s Bluetooth. Kvalita výsledného videa je na dnešní dobu skutečně mizerná. Pořizovat video proto opravdu nedoporučuji.

Nokia Asha 210 (testovací video) – exteriér

Multimédia a zábava

Testovaný telefon dokáže nabídnout hudební přehrávač a rádio. Prostředí hudebního přehrávače není nijak extra propracované, ale dostatečně splní svůj účel. Nahrané skladby se dělí podle interpreta, alba či žánru. Vytvořit si můžete i vlastní seznam skladeb s možností uspořádání. O kvalitě hudební reprodukce skrze dodávaná pecková sluchátka jsem již hovořil. Raději se doma poohlédněte po kvalitnějších sluchátkách, která vám poslech zpříjemní a oživí. Telefon sice zvládá přehrávání hudby na pozadí, ale hlasitost si lze nastavit pouze v menu přehrávače za použití navigační klávesy. To člověka poněkud zdržuje a odsuzuje k častému pohybu v menu přehrávače. Nechybí nastavení opakování skladeb.

Po připojení sluchátek, jejichž kabel funguje jako anténa, si lze naladit několik stanic v prostředí FM rádia, které podporuje i RDS. Po připojení sluchátek se telefon zeptá, zda chceme naladit automaticky všechny dostupné stanice. Stanice se dají snadno přejmenovat a uspořádat. S připojenými sluchátky lze pustit rádio přes hlasitý reproduktor.

Video přehrávač v zařízení si poradí pouze s formáty 3GP a MP4. V menu telefonu se nabízí i položka hry, která obsahuje "Dárek". Dárek spočívá v tom, že vstoupíte do Nokia Obchodu a zde jsou vám k dispozici nejlepší aplikace a hry zdarma po určitý počet dní. Stáhnout si tak můžete po přihlášení hru FIFA 13, Need For Speed Shift a řadu dalších. V Nokia Obchod se nacházejí stovky aplikací rozčleněných do kategorií (aplikace, hry, zvuk a video,..). Přístroj po zapnutí vykazoval volnou interní paměť 11,6 MB. Investice do paměťové karty je nezbytná, pokud chcete do telefonu nahrát hudbu nebo stáhnout více aplikací a her. Instalace paměťové microSD karty proběhla bez problémů, telefon si poradí s kapacitou až do 32GB včetně.

Hodnocení a konkurence

Telefonů s nedotykovým displejem a hardwarovou QWERTY klávesnicí je jako šafránu. Nokia Asha 210 s cenovkou pod hranicí dvou tisíc korun nabídne nenáročnému uživateli vše podstatné. Snadno si zavoláte, napíšete SMS, máte pod kontrolou svou e-mailovou korespondenci a při troše trpělivosti si zabrouzdáte i po internetu. Někteří uživatelé mohou zvážit i zakoupení verze s podporou dvou SIM karet, která je již na trhu k dispozici. Nokia udělala u tohoto modelu rozumný krok se zařazením bezdrátové Wi-Fi, škoda snad jen absence 3G. Naopak zamrzí, že byl do telefonu osazen pouze 2MPx fotoaparát a starý 2 mm konektor pro nabíjení. Telefon doporučuji spíše tomu, kdo preferuje hardwarovou QWERTY klávesnici a nevyhledává dotykový displej. Vrcholní manažeři po takovém telefonu určitě nesáhnou, ale nenáročný člověk toužící si vyzkoušet QWERTY, protože často píše zprávy na chatu nebo jinde, by mohl tento model zařadit mezi potenciální mobily k zakoupení.

Řekněme si na rovinu, telefon Nokia Asha 210 s QWERTY klávesnicí a nedotykovým displejem má konkurenci zejména ve svých řadách. Ve vlastní stáji se může nabízet o něco levnější Nokia Asha 205. Tento model ovšem postrádá bezdrátovou Wi-Fi síť a zejména micro USB konektor. Větší konkurencí se zdá být o něco vybavenější a dražší model Nokia Asha 302, který nabídne 3G a lepší 3,2MPx fotoaparát.

Nokia Asha 205 a 302
nokia-asha-210
Klady
  • podpora microSD karet
  • jednoduché a intuitivní ovládání
  • Wi-Fi
  • tlačítka Facebook a fotoaparát
  • pohodlná QWERTY klávesnice
  • slušná výdrž
  • indikace zmeškaných hovorů/sms
Zápory
  • absence 3G
  • nabíječka s 2 mm konektorem
  • mizerné video
  • nepodporuje multitasking
  • nekvalitní sluchátka
Diskuze ke článku
Maruš Tátovská
Maruš Tátovská
U telefonu Nokia asha 210 se mi pravidelně stane že když chci volat a zmáčknu tlačítko na volání tak se to automaticky vypne co s tím?
Maruš Tátovská
Maruš Tátovská
Jestli mohu poprosit o zprávu na email tatovska.marie@seznam.cz moc děkuji
pepa
dobry den a da sa nabijat aj cez usb alebo len cez mikrokonektor ?
Pepa
Tuto Nokii mám už necelý měsíc, ale všude mě tvrdili (u MP kde jsem jej kupoval i u T-mobile) že na český trh příjde jen varianta Dual-SIM, proto jsem ji taky vzal i přes to že mě vadí (psychycky) ten slot na druhou SIM a nemožnost změnit na homescreenu ten první widget. Jak je možné že máte veri na jednu SIMkartu? Dále druhý dotaz, po zkopírování kontaktů ze SIM do telefonu mi telefon zobrazuje kontakty duálně, tzn z obou zdrojů, vím že u starších Nokií byla možnost změny pohledu jen na telefon, zde tuvolbu nevidím a ani na německých forech píšou, že to u této platformy už nejde, je tomu tak?

Děkuji za reakce

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze