Nokia 515: klasika v elegantním hliníkovém balení s Gorrilla Glass

38

Pokud dnes některý z výrobců představí klasický hloupý telefon, tak se jedná o levný plasťák. V tomto ohledu tak působí nová Nokia 515 jako zjevení. Sice se jedná o hloupý klasický telefon, ale s elegantním designem a hliníkovým tělem, který z něj na první pohled činí dražší telefon. Podle výrobce se jedná o ideální druhý telefon k vašemu smartphonu.

Nokia 515 sází na kombinaci moderního designu s vysoce kvalitními materiály a na poměry hloupého telefonu špičkový výkon. S rozměry 114×48×11 milimetrů a hmotností 101,1 gramů se pohodlně vejde do každé kapsičky nebo kabelky. Elegantní tenké tělo telefonu je vyrobeno z hliníku a vybrat si můžete mezi černou a bílou verzí. Výjimečnost použitých materiálů podtrhuje, kromě hliníku, i odolné sklo Gorilla Glass 2, které bylo použito na ochranu displeje před poškrábáním, což není běžné ani u mnohem dražších smartphonů.

"Při návrhu modelu Nokia 515 jsme se vydali cestou vytvoření telefonu s krásný designem, na který by byli lidé pyšní, že ho mohou vlastnit. Věříme, že jsme toho dosáhli. Nokia 515 je navržena pro lidi, kteří preferují klasický design dotažený do dokonalosti a nabízí takovou funkcionalitu, kterou potřebují pro každodenní práci," řekl k novému modelu Peter Griffith, ředitel pro průmyslový design mobilních telefonů Nokia.

Uvnitř překvapení nečekejte

Po hardwarové stránce však příliš odlišností od ostatních hloupých telefonů nečekejte a v podstatě se jedná o námi nedávno testovaný model 301. Displej telefonu má úhlopříčku 2,4" s rozlišením 240×320 pixelů, což dává jemnost 167 ppi. O použitém čipsetu Nokia mlčí, ale v případě hloupých telefonů se jedná o vcelku nepodstatný údaj. Paměť RAM má hodnotu 64 MB a pro svá data máte v telefonu k dispozici 256 MB, což vskutku není mnoho, ale Nokia naštěstí nezapomněla na slot pro microSD karty, které podporuje až do kapacity 32 GB.

Po datové stránce se může Nokia 515 pochlubit rychlými mobilními daty HSDPA s maximální rychlostí downloadu až 7,2 Mb/s a HSUPA s maximální rychlostí 5.76 Mbps. U verze DualSIM, kterou Nokia také nabídne, jsou nicméně rychlá data omezena pouze na SIM 1. Surfování po internetu dále zpříjemní vestavěná cloudová komprese dat. S ní při prohlížení internetových stránek přenesete až o 90 procent méně dat, což oceníte zejména pokud máte na svém datovém tarifu omezený FUP, protože Wi-Fi ve výbavě telefonu chybí.

V telefonu jsou předinstalované populární aplikace jako Facebook, Twitter či Nimbuzz. Díky podpoře Mail for Exchange získáte z telefonu přístup ke svým pracovním e-mailům a přímou synchronizaci jejich kalendářů a kontaktů. Přes microUSB konektor, který slouží také k nabíjení, můžete telefon připojit k počítači či notebooku a využívat ho jako modem. Bluetooth telefon nabízí ve verzi 3.0

Kontakty si stáhne z Lumie

Nokia, kromě zákazníků, kteří z nějakého důvodu nechtějí dotykový smartphone, cílí i na ty, kteří již chytrý telefon mají a potřebují ještě jeden telefon pouze na telefonování nebo pro situace, kam by se báli vzít svůj drahý přístroj. Jim má zpříjemnit používání předinstalovaná aplikace Transfer, která umožňuje synchronizovat kontakty přímo s chytrými telefony Lumia od Nokie nebo jinými smartphony na platformách Windows Phone 8 či Android.

Jedním z dalších velkých taháků telefonu má být i pětimegapixelový fotoaparát s led diodou. Ten sice nenabídne autofokus, ale k dispozici budete mít řadu pokročilých fotografických funkcí pro zachycení, editování a sdílení fotografií, včetně funkcí panorama, sekvenční snímání pěti snímků v řadě a autoportrét, kdy vám při pořízení perfektního autoportrétu pomůže vestavěný hlasový asistent.

Co se týče baterie, tak Nokia 515 dostala do vínku Li-Ion baterii s kapacitou 1200 mAh, která by měla papírově vystačit na 912 hodin v pohotovostním režimu a 618 minut telefonování přes 2G a 318 minut přes 3G.

Nokia 515 se objeví na pultech obchodů již v průběhu září. Nejdříve se objeví na trhu v Rusku, Německu, Švýcarsku a Polsku. Předpokládaná prodejní cena je 115 € (2957 Kč) bez daní a dotací, konečná cena by tak v České republice mohla činit zhruba 3 600 Kč.

Technické parametry Nokia 515

Kompletní specifikace
Konstrukce114 × 48 × 11 mm, 101,1 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, video: 320 × 240 px, 30 FPS
Chipset
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: 256 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 2013, ?
Diskuze ke článku
Pavel Gajdoš
Pavel Gajdoš
Kdyby tam Nokia dala Wi-Fi, nemuselo by to byt špatné...
terarmot
Telefon je pěkný, ale za takový peníze se dá koupit i lumia 520, lenovo a660, xperia e a pár dalších pěkných smartphonů
anonymní uchýlák
To jo kdyby tam byla ta wi-fi tak je to super mobil a klidně bych ho vzal místo mého smartfonu ale wifi je wifi skoda no jinak vypadá pěkně ale bez wifi nic..
Maho Jakotycz
Wifi + Hot Spot a nemam co řešit. Hlavne ta výdrž - perfektní 2. telefon

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze