Kovová klasika Nokia 515 míří do ČR: fotogalerie a první dojmy

59

Nokia je stále aktivní i na poli telefonů klasické konstrukce a do prodeje nyní chystá svůj nejlepší klasický model poslední doby. Zatímco výbava více méně kopíruje ostatní Series 40 telefony, novinka zaujme velmi elegantním kovovým tělem a trumfem má být také dlouhá výdrž. Podívejte se, jak vypadá novinka naživo.

Nokia v uplynulé době vypouštěla jednoduché Series 40 telefony, které oslovovaly nenáročné uživatele, kteří od svého mobilního telefonu nepotřebují nic jiného, než jen telefonovat a občas si přečíst nebo napsat nějakou tu SMS zprávu. A takových lidí je ohromné množství. Pro ty jsou určeny telefony stovkové nebo třístovkové řady, které obsahují známé prostředí Series 40, které se roky v podstatě nemění, a přidávají i funkce jako Dual SIM, slot na paměťové karty nebo jednoduchý fotoaparát. Tyto telefony však měly a mají jedno společné - jsou z plastu, většinou působí už od pohledu levně a už vůbec nevypadají reprezentativně.

Přesně tento problém se snaží Nokia adresovat svým novým modelem 515. Určitě znáte mnoho lidí, kteří se brání dotykovému telefonu a chtějí pouze jednoduchý tlačítkový přístroj, ale například vzhledem k jejich postavení v zaměstnání potřebuji alespoň trochu reprezentativní vzhled svého mobilního pomocníka. Z toho důvodu se stále drží své staré Nokie, například modelu 6300i nebo i jiných, které dobře vypadají, ale už dosluhují. Nokia se tak bude snažit tyto zákazníky přesvědčit, aby přešli právě na tuto novinku. Mají ale důvod?

Jednoduchá elegance

To tu chybělo, po dlouhé době jednoduchá a hodně dobře vypadající telefon. Tělo Nokie 515 je vyrobeno z jednoho kusu hliníku, u kterého si můžeme všimnout i diamantem řezané hrany, například kolem fotoaparátu. V ruce působí telefon hodnotně, na první pohled pak zejména bílá varianta působí reprezentativně a elegantně. Zatímco u černé verze není příliš poznat, že je telefon kovový, z bílé to jen čiší. Zpracování je výborné, telefon působí celistvě a nikde nic nepovrzává. Celkový dojem kazí plastové záslepky, které mohla Nokia vyřešit elegantněji. Jednu nalezneme kvůli anténám v dolní části zadního krytu, do druhé jsou poté zakomponovány konektory na horní hraně telefonu. Zejména zde mi přijde zbytečná, možná se ale i zde nalézají některé antény.

Telefon ale není zajímavý jen kovovou unibody konstrukcí, celou přední stranu totiž pokrývá odolné sklo Gorilla Glass, tedy nejen displej, ale i samotná alfanumerická tlačítka. Nokia na tiskové konferenci k tomuto telefonu přiznala, že to byl ten nejobtížnější prvek celé konstrukce. Gorilla Glass totiž bylo nutné laserově rozřezat přesně tak, aby pokrývala jednotlivá tlačítka a jejich stisk byl pohodlný. Také tvar tlačítek s odolným sklem se údajně několikrát měnil. Ve finále musím říci, že se klávesnice povedla k psaní nemám žádné výhrady.

Jinak je telefon ale obyčejnou Series 40 se vším, co k ní patří. Na přední straně máme opět QVGA displej, na kterém si ale můžete nastavit opravdu velké fonty a telefon tak bude vyhovovat i těm, kterým zrak neslouží tak jako ve dvaceti. Funkčně je telefon až na pár drobností stejný, jako u nás nedávno recenzovaná Nokia 301. Nechybí tak paměťové karty, Bluetooth, hudební přehrávač, FM rádio nebo fotoaparát se schopností pořizovat panoramata nebo vás hlasově navigovat při autoportrétu. Hodně zamrzí absence Wi-Fi. Ne, není to smartphone, ale za tuto cenovku a pro tuto cílovou skupinu už by tu prostě Wi-Fi být mělo. Series 40 jej podporuje, některé modely jej mají a je škoda, že jsme se Wi-Fi nedočkali i zde.

Novinka zde ale přeci jen je, Nokia totiž telefon považuje také za možný doplněk k současným smartphonům Nokia Lumia. K tomu účelu naleznete v telefonu aplikaci, která stáhne kontakty právě z vaší Lumie, jiného telefonu s Windows Phone nebo telefonu s Androidem přes Bluetooth tak, abyste mohli například tento telefon používat jako sekundární a nemuseli jste ručně přepisovat nebo složitě synchronizovat kontakty přes počítač. Jak nám zástupci Nokie potvrdili, v dohledné době se plánuje i upgrade aplikace, která bude sloužit k plnohodnotné synchronizaci a bude do Nokie 515 ukládat například jen aktualizované kontakty.

Cena nebude nízká

Pro uživatele, kteří hledají klasický jednoduchý telefon s alfanumerickou klávesnicí, přitom s reprezentativním vzhledem díky kovovému unibody tělu, bude Nokia 515 ideálním, a na trhu vlastně ojedinělým kandidátem. Cílovou skupinu by dle mého názoru nemusela odradit ani vyšší cenovka. Kdo potřebuje jednoduchý telefon, zvolí plastové modely ze stovkové nebo třístovkové řady, ti, kteří potřebují reprezentativní vzhled, si pak těch 1 500 Kč oproti modelu 301 zřejmě připlatí. I tak bychom ale jako ideální cenovku viděli spíše kolem 3 tisíc, nebo lehce pod nimi. Dá se ale očekávat, že na tuto částku cena postupně klesne.

Nokia 515 se začne prodávat v druhé polovině září za cenu 3790 Kč včetně DPH. Kromě volného trhu bude novinku prodávat také operátor Telefónica Czech Republic.

Technické parametry Nokia 515

Kompletní specifikace
Konstrukce114 × 48 × 11 mm, 101,1 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, video: 320 × 240 px, 30 FPS
Chipset
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: 256 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 2013, ?
Diskuze ke článku
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Neviem si predstaviť keby mal take parametre android :D to by sa asi ani nezapol :D
Proto7
Za tu cenu nepredajne..keby mala tato nokia autofocus, wifi a cenu okolo 100€ tak by to este islo ale bez tychto uz dnes zakladnych veci tento telefon nahradia aj telefony s cenovkou 2-3x nizsou. Nehovoriach o tom ze v cene 130-150€ sa daju kupit uz niektore zaujimave dotykove telony s 2jadrovymi procesormi.
Xaver
Smer spravny, ale provedeni spatne-narazim na cenu a design. Hranate bez napadu, zaslepka z plastu - otres, co mi vadi nejvice klavesnice - tuto maji jen nejvetsi sunty urcite se bude blbe nahmatavat - leskla jeste vice to dela dojem suntu ...a ta cena!!! Za cca 4000kc je spousta Androidu! Mam Nokii 206 za 1300kc - ma daleko lepsi design i kdyz je z plastu. PS:A hosi ...co takhle tam dat GPS s dozivotni mapu?
Josef
Proč Nokia neudělá tlačítkový telefon s tímto vzhledem, který by měl Wi-Fi a GPS? Ten by se mi opravdu líbil...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze