Nokia 515
recenze

Nokia 515

Elegán pro milovníky klasických telefonů

Klasický tlačítkový telefon nemusí být levný plasťák, jak jsme si v posledních letech zvykli. Nokia se snaží toto přesvědčení nabourat svým modelem 515, u kterého sází na špičkové materiály a kvalitní dílenské zpracování, zkombinované s klasickým prostředím Series 40 s jednoduchým ovládáním. Jak si vedl v naší recenzi?

Přestože dnešním mobilním telefonů vládnou dotykové displeje, stále existuje velká skupina lidí, která nedá dopustit na klasickou tlačítkovou klávesnici. Pro ně Nokia chrlí levné plastové telefony s uzavřeným operačním systémem S40, které cenově začínají už na několika stokorunách.

Existuje však část zákazníků, kteří na jednu stranu chtějí tlačítkový telefon, třeba jako sekundární vedle svého smartphonu, ale na druhou stranu potřebují i reprezentovat a je tak pro ně nemyslitelné vytáhnout levně vypadající telefon, a jsou ochotni si připlatit. Právě toto je cílová skupina pro Nokii 515.

Technické parametry Nokia 515

Kompletní specifikace
Konstrukce114 × 48 × 11 mm, 101,1 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, video: 320 × 240 px, 30 FPS
Chipset
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: 256 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 2013, ?

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • nabíječka
  • pecková sluchátka s mikrofonem
  • návod

Nokia 515 – videopohled

Design a konstrukce

Nokia 515 sází na jednoduchý moderní design s ostrými rysy kombinovanými se špičkovými materiály, které mu mohou závidět i nepoměrně dražší smartphony. Zároveň však je s rozměry 114×48×11 milimetrů a hmotností 101,1 gramů velice kompaktní a vejde se tak do každé kapsy.

Celá jeho přední strana včetně klávesnice je tvořena odolným sklem Gorilla Glass 2, které bylo přesně rozřezáno laserem, aby vše přesně do sebe pasovalo a klávesy se přitom dobře tiskly. Nutno říci, že toto se Nokii povedlo. Jedinou drobnou výtku bych měl v tom, že, jako u všech skleněných ploch, se i v tomto případě jedná o učiněný magnet na otisky.

Boky a záda jsou tvořeny z hliníku, který může být buď stříbrný nebo černý. V černé variantě, kterou jsme měli k dispozici ta kovovost však příliš nevynikne a subjektivně telefonu stříbrná sluší víc. Kov je na dvou místech narušen plastovými záslepkami, jejichž použití bylo nutné kvůli anténám.

Jedna záslepka je dole na zádech a druhá je na horní straně a obsahuje microUSB konektor a 3,5 mm jack pro připojení sluchátek. Jinak záda narušuje již jen v horní části čočka fotoaparátu a nad ním drobná přisvětlovací dioda.

Celkově je dílenské zpracování na špičkové úrovni. Vše dokonale lícuje a sedí na svých místech. Ani pevný stisk s telefonem díky hliníku nic neudělá. Bytelnost telefonu podtrhuje i trochu složitější snímání krytu. K němu využijete stejný špendlík, jaký se používá u Lumií s unibody tělem k otevírání šuplíčků pro SIM karty a microSD. V tomto případě ho zasunete do drobného otvoru na spodní straně a tím se uvolní kovová vanička od přední strany.

Hardware

Jakkoli je kabátek telefonu luxusní, uvnitř žádné zázraky nečekejte. Po hardwarové stránce se v podstatě jedná o převlečenou Nokii 301. Telefon dostal displej s úhlopříčkou 2,4" s rozlišením 240×320 pixelů, což dává jemnost 167 ppi.

O použitém čipsetu Nokia mlčí, ale tento údaj je v případě hloupých telefonů nepodstatný. Víme však velikost RAM, kterou Nokia 515 dostala. Její velikost je 64 MB. Pro uživatelská data vybavila Telefon má podle údajů výrobce interní pamětí 256 MB, ale po připojení čerstvě vybaleného telefonu bez vlastních dat k počítači se vám ukáže volných pouze 155 MB. Naštěstí Nokia nezapomněla na slot pro microSD karty, které podporuje až do kapacity 32 GB. Ke slotu se dostanete po sejmutí zadního krytu a stejně jako v případě SIM, musíte napřed vyjmout baterii. Kromě verze pro jednu SIM přitom výrobce nabízí i verzi pro dvě SIM.

Baterie a výdrž

Jednou z největších předností je díky malému displeji a slabému hardwaru v porovnání se smartphony výrazně vyšší výdrž. Nokia 515 dostala baterii s kapacitou 1 200 mAh, což by mělo papírově stačit na 912 hodin v pohotovostním režimu a na 318 minut hovoru. A skutečně, zatímco u smartphonu byste s touto kapacitou baterie museli hledat nabíječku už po pár hodinách, zde i při používání internetu vydrží bez problémů 4 – 5 dní, a pokud omezíte internet a budete ho používat střídmě, i skoro celý týden.

Zvuk

Kvalita zvukového projevu mě příjemně překvapila. Nejenže je reproduktor dostatečně hlasitý, ale zejména při použití sluchátek můžete pozorovat i jeho slušné prokreslení. Přibalená sluchátka jsou přitom vcelku kvalitní a ostudu vám neudělají. Mají na sobě i mikrofon handsfree, kterému však chybí tlačítko pro přijetí hovoru. Sluchátka navíc poslouží i jako anténa FM rádia s RDS. Při použití hlasitého reproduktoru sice není zvuk tak kvalitní jako přes sluchátka, ale pořád to není žádná tragédie.

Uživatelské prostředí

Nokia 515 je, jak bylo řečeno, telefon s uzavřeným operačním systémem, kterým je v tomto případě klasické S40 6. generace. Pokud tak znáte jiné klasické Nokie, nebudete ničím překvapeni.

Úplně nahoře je lišta s piktogramy, jako je síla signálu, stav baterie, mobilní data, Bluetooth a další, pod nimi je název operátora a název profilu následující část si již můžete přeskládat podle svých preferencí. Ve výchozím stavu jsou zde od shora dolů velké hodiny, dvouřádkový kalendář, hudba a rádio. Dole je pak pás se zástupci. Z těch je vidět vždy pět a listujete v něm pohybem do stran. U spodního okraje jsou pak stabilně tři kontextové nabídky.

Při využití všech pozic na domácí obrazovce to může působit vcelku nepřehledně a přeplácaně, ale můžete si i výchozí zobrazení vypnout, a pak se zde zobrazují pouze hodiny s datem.

V obou případech jsou však u spodního okraje tři kontextové nabídky, které jsou ve výchozím stavu „Jdi na“, „Menu“ a „Jména“. Přes „Jdi na“ se dostanete do nabídky nejpoužívanějších funkcí, kterou si můžete upravit dle svého. Pravé tlačítko „Jména“ vás zavede do telefonního seznamu, a „Menu“ vás dostane do menu.

To můžeme mít buď podobu jednoduchého zobrazení, kdy celý displej zabírá jedna ikona a postupně jimi rolujete, nebo si můžete zobrazit seznam ikon, eventuálně matici 3x4 ikonek s popisky. Zejména první možnost je vhodná pro uživatele s horším zrakem. Jednotlivé ikonky si navíc můžete přeskládat podle svého, takže své oblíbené položky můžete mít po ruce. Telefon je přitom vcelku svižný. Pohyby v menu jsou plynulé, ale ani při spouštění aplikací se příliš nenačekáte, i když to samozřejmě nesmíme srovnávat se smartphony.

Telefonní funkce

To, k čemu je telefon především určen, tedy telefonování, mu jde na jedničku. Přenášený hlas je bez kreslení, a to jak ten váš, tak vašeho protějšku. Telefon podporuje všechny čtyři pásma GSM (850, 900, 1800 a 1900 MHz) a 900 MHz, 2100 MHz u 3G.

Do telefonního seznamu můžete stejně jako u dalších hloupých Nokií uložit až 1000 položek. Ke každému kontaktu můžete navíc přiřadit více telefonních čísel, emailovou adresu, vlastní zvonění a další osobní informace. Kontakty v telefonním seznamu vyhledáváte buď postupným zadáváním znaků, nebo rolováním. Nejpoužívanější čísla si můžete také nadefinovat jako rychlou volbu.

Co je však specialitou Nokie 515, je funkce Transfer. Od té jsem si hodně sliboval, Nokia ji totiž při představení telefonu velice promovala jako jednoduchý způsob, jak přenést kontakty z vašeho smartphonu s Windows Phone nebo Androidem do 515. Ve finále jsem z ní ale v rozpacích.

Očekával bych proto, že její zástupce bude někde na očích nebo bude rovnou zabudována do nastavení kontaktů. Ve skutečnosti jsem strávil více než půl hodiny pečlivým procházením všech nabídek, než jsem jí objevil až téměř na konci seznamu ve složce Moje aplikace.

Nalezení a spárování s Lumií 820, ze které jsem chtěl kontakty přenést, bylo bez problémů. Aplikace vás upozorní na to, abyste v telefonu Windows Phone odškrtli políčko přenést včetně obrázků kontaktů a před samotným přenosem vás ještě varuje, že pokud máte kontaktů hodně, může to nějakou dobu trvat.

Splnil jsem všechny podmínky, přenos obrázků jsem odškrtl, ale přesto mi přenos při každém pokusu o přenos u 90. kontaktu ze 174 spadl s chybovou hláškou, že není možné přenášet obrázky kontaktů. Nešťastné je, že když to takto spadne, tak v telefonu nezůstanou ani kontakty, které se již měly přenést, takže nemáte šanci zjistit, u kterého kontaktu se to takto zaseklo, protože po přenosu kontaktů se ještě porovnávají a pak teprve ukládají.

Zkusil jsem však přenést kontakty ještě ze staré Lumie 710 nebo několika telefonů s Androidem, a v těchto případech vše proběhlo, jak má.

Stisknutím tlačítka s piktogramem telefonu se dostanete do přehledu všech uskutečněných hovorů. Další informaci získáte v čítači, kde se ukládají informace o délce uskutečněných hovorů, počtu a typu přijatých a odeslaných zpráv a přenesených datech. Nastavit si zde můžete i na překročení množství přenesených dat.

Zprávy

Přestože na klávesnici díky skleněnému materiálu ulpívají otisky, velice dobře se na ní píše. Jednotlivá tlačítka jsou dostatečně rozměrná i pro velké prsty a mají jistý stisk. Nejrychlejším způsobem, jak se dostat do editoru zpráv je stisknutí levého okraje čtyřsměrného tlačítka.

Při psaní vám může pomáhat i T9, u které si můžete vybrat i jazyk. Když do zprávy přidáte přílohu, tak se automaticky změní na MMS. Zprávy si pak můžete nechat zobrazit postaru v jednoduchém seznamu nebo v podobě konverzací. Uživatelé se slabším zrakem ocení možnost změny velikosti písma, přičemž to největší je opravdu obrovské.

Organizační funkce

Základem organizačních funkcí je kalendář, ke kterému se jednoduše dostanete tak, že stisknete pravý okraj středového tlačítka. Základním zobrazením je měsíční náhled, ale vybrat si můžete i týdenní a denní náhled. V měsíčního a týdenního je pod kalendářem pole, kde se zobrazují konkrétní události. Do kalendáře můžete uložit celou řadu typů událostí. Může se jednat o upomínku, jednání, volání, ale i narozeniny různá výročí nebo poznámku. V nastavení si můžete nastavit i tón oznámení nebo po jaké době se mají mazat staré záznamy.

V nabídce dále nechybí opakovaný budík, který funguje i při vypnutém telefonu. Můžete si u něj nastavit, v které dny vás má budit a jestli chcete budit standardním zvukem, rádiem nebo vlastní oblíbenou skladbou. Z dalších funkcí nechybí kalkulačka, převodník, záznamník, úkolovník, poznámky, stopky, odpočet a světový čas. Přestože telefonu chybí GPS, tak má i aplikaci Nokia Nearby, která najde přes datové spojení zajímavá místa v okolí.

Data a internet

U připojení k internetu se musíte spokojit pouze s mobilními daty, protože Nokia 515 nenabízí Wi-Fi, což je při této ceně škoda, a bývalo by to přineslo Nokii další zákazníky. Co se týče mobilních dat, je k dispozici HSDPA s maximální rychlostí downloadu 7,2 Mb/s a HSUPA s maximální rychlostí downloadu 5, 76 Mb/s. Z dalších možností připojení nechybí Bluetooth 3.0 s A2DP a microUSB 2.0.

Pro prohlížení internetu máte k dispozici prohlížeč Nokia Xpress, který funguje na stejném principu jako Opera Mini. Předtím, než se internetové stránky dostanou do vašeho telefonu, projdou přes servery Nokie, kde jsou zkomprimovány. Ta slibuje, že tímto způsobem zmenší přenášená data až o 85%.

Při načítání stránek jsem si povšiml menší prodlevy, ale není to nic strašného. Oceňuji široké možnosti nastavení, které obsahují i možnost vymazat cookie, osobní údaje, hesla, vybrat si poskytovatele vyhledávání nebo kvalitu načítaných obrázků.

Kromě internetového prohlížeče nabízí telefon i emailovou aplikaci, která podporuje poskytovatele Nokia Mail, Yahoo! Mail, Gmail, Hotmail, Seznam, Centrum a jiná. Nechybí však ani Mail for Exchange, který oceníte, zejména pokud chcete přístup ke své pracovní poště. Obě mailové aplikace umožňují automatickou kontrolu nových emailů na pozadí a podporují i přidávání příloh do nových emailů.

Jako chatovací program je v telefonu předinstalovaný Nimbuzz a aplikace Chat od Nokie. Sociální sítě pak reprezentují aplikace Facebook a Twitter. Internetovou výbavu telefonu, pak uzavírají aplikace na počasí The Weather Channel a zpravodajská aplikace CNN International, což bychom u hloupé Nokie nečekali. Aplikace přitom umí pracovat i na pozadí a při změně vám na displeji vyskočí notifikace.

Multimédia

Nokia 515 obsahuje integrovaný hudební a video přehrávač. Ten hudební si poradí s formáty MP3, WAW a AAC. Skladby jsou přitom rozděleny podle interpreta, alba či žánru. Můžete si však také vytvořit vlastní seznam oblíbených písniček. Jen je škoda, že v telefonu chybí ekvalizér. Videopřehrávač si poradí s MP4, H.264, H.263, ale vzhledem k rozměrům a rozlišení displeje však je videopřehrávač spíše do počtu a na nějaké delší sledování to není. Z dalších multimediálních funkcí nabízí zástupce Youtube, což je však ve skutečnosti odkaz na jeho mobilní verzi.

Řadu uživatelů naopak potěší přítomnost FM Rádia s RDS, které využívá jako anténu připojená sluchátka. Pohybem do stran se přeskakuje mezi jednotlivými stanicemi. Ty je možné vyhledat automaticky nebo manuálně. V seznamu je můžete uspořádat nebo snadno přejmenovat. Stejně jako hudební přehrávač, i rádio umí hrát na pozadí. Stejně tak umí hrát i přes hlasitý reproduktor.

Fotoaparát

Nokia 515 dostala do vínku pětimegapixelový fotoaparát s přisvětlovací diodou, což je u hloupých telefonů výrazný nadstandard. Fotoaparát však nemá autofokus a jeho obrazová kvalita je důkazem toho, že megapixely nejsou vše, i když je to mnohem lepší, než u levnějších klasických telefonů. Fotografie jsou mnohdy neostré a zašuměné i při dostatku světla. Přisvětlovací dioda pak na krátké vzdálenosti snímek přesvětlí.

Dojem z fotoaparátu nezachrání ani to, že dostal celou řadu funkcí, jako je tvorba panorama, nastavení vyvážení bílé, sekvenční snímání a detekce tváře. S tou je spojen i speciální režim pro tvorbu autoportrétů, kdy vás telefon naviguje hlasovými pokyny, abyste měli hlavu v záběru. V telefonu je předinstalovaná i aplikace Camera 5-in-1, která poslouží k tvorbě různých koláží a další úpravě fotografií.

Nokia 515 (testovací video) – exteriér, 240p

O nahrávání videa se v souvislosti s tímto mobilem snad nemá cenu ani zmiňovat. Dokáže nahrávat v rozlišení pouhých 320 × 240 pixelů s 30 snímky za vteřinu. Takže je spíše jen do počtu.

Závěr

Nokia 515 je, jak již bylo řečeno v úvodu, telefon pro vcelku úzkou cílovou skupinu. Dovedeme si ho představit v rukou manažera jako třeba sekundární telefon. Osloví i lidi, kteří chtějí jednoduše vyměnit svůj dosluhující Series 40 telefon a požadují reprezentativní vzhled, ale klasickou alfanumerickou klávesnici. Jeho elegantní design a špičkové materiály jsou záruku, že vám neudělá ostudu. Potěší i funkce na přenos kontaktů, díky níž nebudete muset ručně přepisovat všechna telefonní čísla, obstojný fotoaparát, byť bez autofokusu, ale s bohatou nabídkou funkcí a solidní výdrž.

Běžný zákazník si ho pravděpodobně nekoupí. Ti, co chtějí hloupý telefon a spokojí se s plasty, mohou mít mnohem levněji například model 301, který umí v podstatě to samé. Za 3400 Kč, za kolik se v českých internetových obchodech prodává jednosimkové verze (Dual SIM stojí v oficiálním obchodě 3790 Kč), můžete mít už levný smartphone. Nokia 515 tak zůstává elegantním a ojedinělým lákadlem pro lidi prahnoucí po jednoduchém a malém telefonu s reprezentativním vzhledem. To Nokia 515 splňuje do puntíku.

Konkurence

Za hlavní konkurenci mezi hloupými telefony s klasickou klávesnicí můžeme považovat Nokii 301, za kterou v českých internetových obchodech zaplatíte kolem dvou tisíc korun. Nokia 301 nabízí prakticky shodnou výbavu jako Nokia 515 a liší se pouze horším fotoaparátem, některými chybějícími funkcemi, jako je například Transfer a také méně exkluzivními materiály.

Pokud byste chtěli ještě více ušetřit, nabízí se Nokia 208, která stojí v oficiálním obchodě 1790 Kč. Nabízí rovněž rychlá mobilní data, ale má ještě horší fotoaparát s rozlišením pouhých 1,3 Mpx. Na přibližně 1300 Kč pak vyjde Nokia Asha 206, která má také fotoaparát s rozlišením 1,3 Mpx, ale již postrádá rychlá data.

Z telefonů jiných výrobců můžeme sáhnout po Samsungu S5610, který má částečně kovové tělo na zádech, rychlá mobilní data a pětimegapixelový fotoaparát, který však již má autofokus. V českých internetových obchodech za něj zaplatíte v průměru kolem 1800 Kč.

nokia-515
Klady
  • jednoduché ovládání
  • výdrž
  • kvalitní zpracování
  • povedený design
  • exkluzivní materiály
Zápory
  • nedotažená aplikace Transfer
  • absence Wi-Fi
  • slabší fotoaparát
  • cena
Diskuze ke článku
jarmal
Dobrý den,
koupil jsem ho jako "hloupý" telefon pro příjem MMS přes operátora.
První co udělal po vložení karty bylo, že od operátora (T-M) přišla SMS, že mám aktivované datové služby za 24,- Kč/den. Vypnul jsem datové připojení, ale MMS se pak nepřijmou, protože není aktivní datový tarif. Koupil jsem ho ale právě kvůli tomu, abych mohl přijímat a odesílat MMS přes operátora a nemusel jít do datového terifu. Vypadá to, že proklamovaný "hloupý" telefon je "blbější" než jsem čekal.
Nebo je chyba ve mně?
V návodu je odkaz na podporu na stránkách nokia.com, ale v české verzi jsou jen modely z loňské roku a starší, model 515 nezná ani vyhledávač, takže se taky nic nedozvíte.
Jaký telefon trošku slušnějšího provedení si mám na MMS bez datového tarifu tedy pořídit?
Díky.
blue.sun
Koukám, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou... Šmejd Samsung S5610 opravdu NENÍ kovový... je to rozvrzaný plasťák, který je po roce zralý na vyhození, navíc pouze na 1 SIM...
marci
Hezký telefon ale škoda té vyšší ceny - navíc bez wifi. To už je opravdu logičtější koupit 301 protože ty 2 megapixely navíc u 515 lepší fotky nedělají a hliník a sklo nejsou důvodem dát za takový telefon zas tolik peněz. Ale jinak jsem rád, že se Nokia nesoustředila jen na dotykové telefony - stála je (a bude) dosti lidí kteří ocení klasiku.
Josef
Tento telefon se mi z hlediska zpracování velice líbí. ALE. Rád bych si připlatil a měl v něm Wi-Fi a GPS, které se vždy mohou hodit :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze