Nokia 1112: juniorům i seniorům
recenze

Nokia 1112: juniorům i seniorům

2

Jeden z nejjednodušších a nejlevnějších telefonů na našem trhu. Umí volat, psát SMS, pobavit trojicí her a navíc dokazuje, že ani dnes nejsou černobílé displeje mrtvé. Jaká je a zda-li je vhodným kandidátem na mobil vaší babičky odhalí naše další recenze.

V segmentu nejnižších low-endů, kterému se říká také entry-level, byla Nokia vždy silným hráčem. Pozici si snaží udržet za asistence modelů 1110 a 1600. Právě s prvním jmenovaným je nový 1112 blízkým příbuzným, ba co víc, jedná se v podstatě o stejný telefon. Rozdílem je - světe div se – jen jiná barva krytu a displej se standardním, neinverzním zobrazením. To je dvojice „inovací“, které odlišují testovanou 1112 od původního modelu 1110. Oceňuji, že chce Nokia dát uživatelům možnost výběru mezi neobvyklým inverzním a standardním zobrazením, ale uvádět kvůli tomu na trh nový model se mi zdá trochu přehnané. Opravdu to nebylo možné vyřešit nabídkou zobrazení v menu?

Tip: přečtěte si recenzi Nokie 1600
Tip: přečtěte si recenzi prakticky stejné Nokie 1110
Tip: prohlédněte si parametry telefonu v našem katalogu mobilů

Co se nám líbí: Rozměry a hmotnost, jednoduchost, rozměrná klávesnice a dobře čitelný displej, mluvící hodiny, kvalitní vyzvánění

Co se nám nelíbí: chybí jakékoliv datové a multimediální funkce, displej „nestíhá“ překreslovat animace, malá inovace oproti modelu 1110

Technické parametry

Rozměry104 × 44 × 17 mm
Hmotnost80 gramů
SíťGSM 900 / 1800 MHz
Displej 96 x 68 pixelů, monochromatický
Paměť----
Organizační funkceOpakovaný budík, upomínky
Multimédiapolyfonické a reálné vestavěné tóny, 3 vestavěné hry, skladatel
Fotoaparát----
Připojení----
Baterie a výdržLi-ion 700 mAh
pohotovost max.: 380 hodin
max. doba hovoru: 320 minut
Cena a dostupnost1 500 Kč
od června 2006

Design a konstrukce – plast, guma a jednoduché křivky

Již letmý pohled odhalí, že nemáme co do činění s high-tech telefonem za mnoho tisíc. Nokia 1112 patří na opačný konec, mezi jednoduché telefony pro ty nejmladší nebo naopak nejstarší. V této kategorii vládnou plasty, pryž a jednoduché tvary. Nejinak tomu je i u testovaného modelu 1112, který je téměř pravidelným kvádříkem s rozměry 104 × 44 × 17 mm a příznivou hmotností 80 gramů. Jeho tříbarevný povrch kombinuje stříbrnou barvu v přední části, bílou na bocích a v našem případě tmavě modrou na hranách a v zadní části. Telefon se prodává ještě v červené a světle modré variantě. Jak je již v této třídě zvykem, nechybí vyměnitelné kryty.


Takový obyčejný telefon...

Přední část z větší části zabírá pryžová klávesnice, nad níž se nachází malý černobílý displej. Výstup sluchátka využívá zároveň také reproduktor vyzvánění. Ten má však další dvojici výstupů na horní straně a pravém boku. Díky tomu by se neměla stávat častá situace, kdy si nechtěně v kapse či kabelce ucpete výstup reproduktoru a neslyšíte kvůli tomu vyzvánění. Pokud se podíváme na boky telefonu, nenalezneme žádné ovládací prvky, zaujme snad jen poutko pro šňůrku.


není ani velký, ani malý...

V dolní části se nachází obligátní konektor nabíječky, audio výstup (stejný jako napříkladu u Nokie 3310) a vstup pro kabel. Ale nejásejte, poslední zmiňovaný konektor je pouze pro servisní účely, kabel volně dostupný není. Zadní stranu tvoří kromě velkého nápisu Nokia na bílé ploše už jen kryt baterie. Jedná se o typ BL-5CA s kapacitou 700 mAh. Protože Nokia 1112 nemá téměř žádné funkce ani barevný displej, vystačí si s malým množstvím energie. Při pár minutách hovoru a několika napsaných SMS denně budete nabíjet zhruba jednou za 4 dny, což je v dnešní době téměř rekordní hodnota. Konstrukce telefonu je pevná, prozatím nikde nic nevrže. Jen kryt baterie se nepatrně prohýbá a časem by mohl získat mírnou vůli.


na zadní straně chybí fotoaparát --- obnažená zadní část

Displej – inverzní dnes neletí

Dostáváme se k jedinému rozdílu Nokie 1112 oproti původnímu modelu 1110. Není jím však samotný displej, ale poue způsob zobrazení informací. Není totiž inverzní (bílé údaje na černém pozadí), ale standarní, tak, jak jej známe například z modelu 3310 a 5110. Abychom nezapomněli na technické údaje o displeji, musíme dodat, že je černobílý, má rozměry 27 × 21 mm, rozlišení 96 x 68 bodů a bílé podsvětlení. Oproti moderním barevným displejům je to opravdu nebytyčný rozdíl, ale použití černobílého displeje v této kategorii telefonů má stále své opodstatnění. Může se totiž chlubit bezkonkurenčním kontrastem a čitelností na slunci. Přesně to nedokážou levné barevné displeje s pasivní technologií. Displej sice neohromí, ale vaše babička jistě ocení víc, když na slunci uvidí, kdo ji volá, než barevnou tapetu, na které venku není nic vidět.


černobílý displej s bílým podsvětlením stačí ve dne i v noci

Klávesnice – pryž bez mezer

Klávesnice je vyrobena z jednoho kusu pryže bez mezer mezi klávesami. Díky tomu se pod ni ani pod sklíčko displeje nedostatnou nečistoty a prach. I přes „gumové“ provedení je stisk pohodlný, psaní pomáhá výrazné vyboulení jednotlivých kláves. Ve tmě září klávesnice bílým světlem, které však kvůli použitému materiálu prosvítá zejména spárami mezi klávesami. Ovládání je svěřeno dvojici kontextových kláves, čtyřsměrné navigační klávese a tlačítkům se zeleným a červeným telefonkem. Koncept jednoduchého Navi-key tak Nokia zřejmě definitvně pohřbila. Právě ten by byl pro seniory jistě vhodnější, přesto si myslím, že by s ovládáním ani starší část populace neměla mít problémy. Ostatně sám jsem to vyzkoušel na své babičce


pryžová klávesnice je nadprůměrně velká -- nerovnoměrné podsvětlení

Hlavní menu, ovládání – jsem low-end a ovládám se jinak

Již v recenzi modelů 1600, 2600 a 1110 jsem se zmínil o jistém experimentování s podobou menu u nejjednodušších telefonů. Jelikož vychází Nokia 1112 právě z modelu 1110, i ona má pro finskou značku netypickou grafickou podobu nabídky. Pohotovostní obrazovka je přehledná s velkými hodinami i popisky. Ukazatele síly baterie a signálu jsou umístěny v záhlaví. Vzhledem k tomu, že je displej černobílý, nelze pohotovostní režim vyzdobit tapetou.

Nokia 1112 Nokia 1112 Nokia 1112
Pohotovostní režim --- Hlavní menu -- Animace displej nezvládá

Stiskem červeného telefonku se dají v pohotovostním profilu jednoduše měnit profily. Podržením hvězdičky se aktivuje zajímavá a pro seniory určitě užitečná funkce – Mluvící hodiny. Ty vám trochu lámanou češtinou přeříkají aktuální čas. Využití však najde asi jen u lidí se slabým zrakem, letmý pohled na displej je nesporně rychlejší. Jako spořič si lze vybrat buď analogové, nebo opravdu velké a dobře čitelné digitální hodiny s datumem. K dispozici je i pětice animovaných spořičů s různými motivy.

Zatímco levá funkční klávesa slouží pro vstup do menu, pod pravou se skrývá upravitelná uživatelská nabídka Jdi na… Čtyřem směrům kurzorové klávesy je napevno svěřeno spouštění editoru zpráv (vlevo), výpis volání (nahoru), spuštění výukového režimu (vpravo) a telefonního seznamu (dolů)..

Nokia 1112 Nokia 1112 Nokia 1112
podnabídka je také ikonková -- mluvící hodiny --- Výukový režim

Při otevření hlavního menu nás čeká další překvapení od Nokie: tzv. horizontální nabídka, kdy se ikony pohybují ze strany na stranu. K procházení menu lze použít jak horizontální šipky, tak ty vertikální. Displej ale pohybující se ikonky nestačí překreslovat, a proto je lepší se orientovat podle popisků nad nimi. Menu 2. úrovně je také ve stejném stylu, až 3.úroveň je většinou textová. Nevím, co Nokii vedlo ke změně zažitého a přehledného vertikálního menu s jedinou ikonou přes celý displej, ale jak se říká, změna je život. Rychlost telefonu je nadprůměrná, není zde žádná složitá grafika k vykreslování.

Telefonní seznam a telefonování – Jan Novák s obrázkem a melodií

Telefonní seznam je opravdu jednoduchý. V telefonu je místo pro 200 jednopoložkových záznamů. Ke každému jménu si lze přiřadit jednoduchý obrázek a také melodii. Záznamy se mohou ukládat buď na SIM-kartu, nebo do paměti telefonu. Zobrazit lze pouze jednu paměť, zobrazení obou v jednom seznamu není možné. Vyhledávání je možné pomocí více znaků, přítomno je i jednoduché filtrování čísel.

Nokia 1112 Nokia 1112 Nokia 1112
Nový kontakt -- seznam kontaktů i s obrázky -- hovor

Ve svých propagačních materiálech totiž Nokia tvrdí, že je vyzváněné v MP3 kvalitě. A ve skutečnosti? V telefonu je nahráno kromě opravdu kvalitních 20-ti hlasých MIDI souborů také 5 skladeb s reálnou kvalitou zvuku včetně zpěvu. Znějí opravdu výborně, kvalitní a hodně hlasitý reproduktor tomu také napomáhá. Škoda, že jich je pouze pár, u telefonů této kategorie se takto kvalitní vyzvánění nevidí. V průběhu hovorů se může hodit i hlasité handsfree. Telefon je pouze dvoupásmový, u low-endu bychom ale více ani nečekali.

Nokia 1112 Nokia 1112 Nokia 1112
Úprava čísla -- změna profilu -- filtrování čísel

Zprávy – píšu a přijímám SMS, kdo chce víc?

Nokia 1112 nenabízí kromě standardních SMS nic jiného než chat, vycházející z archaické 3310. Paměť má kapacitu pro 60 SMS, což není pro smskující mládež příliš mnoho. Podporovány jsou i dlouhé zprávy o délce 6 standardních zpráv. Slovník T9 v češtině zase napomáhá rychlému psaní. Rychlost při psaní je výborná, za což opět může prakticky chybějící grafika. Praktické je obnovení smazaného textu a změna velikosti písma. Při větším fontu se na displej vejdou dva opravdu velké řádky, při menším tři řádky. K dispozici je i filtrování nevyžádaných zpráv. O MMS a dalších funkcích si ovšem můžeme nechat jen zdát.

Nokia 1112 Nokia 1112 Nokia 1112
psaní SMS (malé písmo) --- (velké písmo) --- přijaté zprávy

Organizační funkce – Vzbudím a připomenu;

Do této kategorie přispívá Nokia 1112 pouze budíkem, který je ale opakovaný. Budit se můžete nechat i mluvícími hodinami. Dále tu jsou k dispozici pouze jednoduché upomínky s možností připomenutí. Mezi další funkce lze počítat ještě kalkulačku, stopky, minutku a převodník jednotek. To je už ale opravdu vše.

Nokia 1112 Nokia 1112 Nokia 1112
Upomínky --- opakovaný budík --- hodiny

Mezi opravdu užitečné funkce řadím přehledné a srozumitelné demo, které neznalé uživatele naučí s telefonem provádět základní úkony. Nejdříve se objeví záběr na klávesnici a stisknutá tlačítka, potom se obraz přemístí nad displej a zobrazí jeho stav po provedených volbách.

Nokia 1112 Nokia 1112 Nokia 1112
kalkulačka --- převodník --- stopky

Zábava a multimédia – Populární had a skladatel

Kromě skladatele monofonních melodií lze zmínit 3 vestavěné hry. První z nich je nová verze populárního hada, poté desková hra Yatzee a nakonec poněkud zvláštně zpracovaná hra v kostky. Kvůli černobílému displeji nejsou hry příliš přehledné, ale zabavit dokážou. Zvláště mládež by určitě více her uvítala. Telefon má volné místo pro pár monofonních melodií, které si lze nechat poslat z internetu nebo složit pomocí jednoduchého skladatele. Uživatelskou paměť jako takovou telefon nemá.

Nokia 1112 Nokia 1112 Nokia 1112
vestavěné hry

Zhodnocení, závěr – ideální pro nejstarší, možnost pro mladé

To je vše, co může v současnoti nejjednodušší Nokia nabídnout. Určena je opravdu spíše starším nebo začínajícím uživatelům. Oběma skupinám bude vyhovovat velká a pohodlná klávesnice, na displeji velké fonty a hlasité a pěkné melodie. Absence wapu způsobuje naprostou uzavřenost telefonu, takže nenabídne žádnou personalizaci. Mladší uživatelé budou také cílovou skupinou. Je však může odradit absence barevného displeje a zábavných funkcí, na kterých děti tolik lpí. Proto se poohlédnou buď po vyšších modelech, nebo u konkurence v podobě Sony Ericssonu T290i nebo Siemensů řady A a C.

nokia-1112
Klady
  • Rozměry a hmotnost
  • jednoduchost
  • rozměrná klávesnice a dobře čitelný displej
  • mluvící hodiny
  • kvalitní vyzvánění
Zápory
  • chybí jakékoliv datové a multimediální funkce
  • displej
Diskuze ke článku
poker86
Nedávno jsem si ji koupil, duvod byl že jsem si nebyl schopen vybrat mezi lepšími telefony (do 8000 kč), kazdej mel nejaky vyhody a nevyhody az jsem řekl dost a koupil to nejlevnejsi na trhu. jeji vyhody, jednoduchost, černobílí dispej(v tomto segmentu barevný beztak nemá cenu), dobre se na ní píšem, okamzite rekace telefonu a pri psani sms, výdrž baterky, za tu cenu 1200Kč i z dopravou je to super telefon, lepsí než koupit nejaky levný s pasivnim dispelej a spomaleným psaním sms a pohybem v menu. paj je člověk jen nazlobenej a u telefonu takoveto kategorie beztak pokročile funkce nevyužije, kdo chce lepsí tak at si koupí dražsí foták, kdo chce jednudochost tak at si koupi neco jednoducheho, a to je tato nokie

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze