Nokia 1110
recenze

Nokia 1110

3

Nokia 1110 je nejlevnější a nejjednodušší nový mobilní telefon v nabídce tohoto finského výrobce. Nabídne pouze černobílý displej, možnost posílat SMS zprávy a pár her. Na druhou stranu ale překvapí kvalitním vyzváněním, příjemným ovládáním a hlavně cenou.

Jednodušší model z dvojice telefonů 1600 a 1110 se oproti vybavenějšímu sourozenci liší designem, materiálem klávesnice a černobílým displejem. Vše ostatní je na vlas stejné. Proto je následující text oproti recenzi modelu 1600 pouze lehce pozměněn a aktualizován.

Tip: přečtěte si recenzi Nokie 1600
Tip: prohlédněte si parametry telefonu v našem katalogu mobilů

Nokia 1110 Nokia 1110

Design, konstrukce – plastový kvádřík

Nokia 1110 je telefon klasické konstrukce přiměřených rozměrů (104 × 44 × 17 mm) i hmotnosti 80 g. Již z designu telefonu je patrné, že cílová skupina budou malí školáci. My jsme měli telefon zapůjčen v modro-bílé barevné kombinaci, přičemž Nokia slíbila několik výměnných krytů. Modrý lem a zadní strana telefonu je kombinována s bílými boky a šedou přední stranou. Okolo malého displeje je nenápadný stříbrný lem, pod ním se nachází gumová klávesnice. Nad displejem se nalézají výstupy reproduktoru - a mimochodem velice kvalitního hlasitého reproduktoru, který má dokonce ještě jeden výstup na pravém boku.

Vespod objevíme kromě standardního konektoru nabíječky (varianta s menším průměrem z Nokie N90 se nekoná) i systémový konektor připomínající USB port. S ním ale nemá nic společného, jedná se o standard u nižších řad Nokie (stejný má např. Nokia 6030). Pod krytem se nachází obyčejná baterie BL-5C, která telefon při běžném používání udrží při životě až 5 dní, což je v dnešní době celkem vzácnost. Překvapilo nás zpracování celého telefonu.

Konstrukce je pevná a nikde nic nevrže. Nokia konečně pochopila, že ani nejlevnější telefony by neměly skřípat. Díky jednolité gumové klávesnici bez spár a přesnému kvádrovitému tvaru by se skoro mohlo zdát, že jde také o trochu odolný telefon. Je určen spíše do rukou dětí, tak by to bylo i pochopitelné a musí tedy vydržet i pár pádů.

Klávesnice a displej – dva protipóly

Pryžová klávesnice je pohodlnější, než jsme čekali. Píše se na ní pohodlně, zdvih i tvrdost je ideální. Můžeme tak říci, že je téměř rovnocenná s plastovými tlačítky vyššího modelu 1600. Nokia již dala vale extrémně jednoduchému a přitom intuitivnímu ovládání pomocí jediné Navi-key. Zde její funkci převzaly dvě funkční klávesy a další dvě pro příjem a pro ukončení hovoru. Kurzorová klávesa je čtyřsměrná.

Displej je jediným výrazným rozdílem mezi levnější testovanou 1110 dražší 1600. Jednodušší model je vybaven pouze monochromatickým displejem se zeleným podsvícením. Rozlišení 96 x 68 bodů je stejné jako u barevného kolegy. Displej však nepochválím. V žádném případě není použití černobílého displeje chybou, zejména u low-endového telefonu. Mnoho lidí černobílé displeje vyhledává kvůli energetické nenáročnosti a bezkonkurenční čitelnosti za všech podmínek. Ale právě poslední jmenovaná položka se u Nokie 1110 nekoná. Fini se totiž rozhodli použít inverzní mód, aby prostředí učinili zajímavějším. To je však kámen úrazu. V místnosti se to zdá jako dobrý nápad, displej je jasný a výborně čitelný. Jakmile ale zavítáte na slunce, rázem se vše změní, protože na slunci to není příliš dobře čitelné. Hlavní menu navíc způsobuje na displeji duchy, protože displej nestačí rychle se pohybující ikonky překreslovat.

Ovládání a menu

Je zajímavé, jak Nokia u nejnižších modelů experimentuje s podobou nabídky. Nokia 2600 přišla s úplně jinou podobou nabídky a nyní zase změna. Pohotovostní obrazovka je přehledná s velkými hodinami i popisky. Ukazatele síly baterie a signálu jsou umístěny až nahoru do záhlaví. Vzhledem k tomu, že je displej černobílý, nelze pohotovostní režim vyzdobit tapetou.

Stiskem červeného telefonku se dají v pohotovostním profilu jednoduše měnit profily. Podržením hvězdičky se aktivuje zajímavá a pro seniory určitě užitečná funkce – Mluvící hodiny. Ty vám trochu lámanou češtinou přeříkají, kolik je hodin a minut. Využití však najde asi jen u lidí se slabým zrakem, letmý pohled na displej je nesporně rychlejší. Jako spořič si lze vybrat buď analogové, nebo opravdu velké a dobře čitelné digitální hodiny s datumem.

Nokia 1110 Nokia 1110 Nokia 1110
Pohotovostní režim - hlavní menu - displej nestíhá překreslovat animace v menu

Zatímco levá funkční klávesa slouží pro vstup do menu, pod pravou se skrývá upravitelná uživatelská nabídka Jdi na… Čtyřem směrům kurzorové klávesy je napevno svěřeno spouštění editoru zpráv (vlevo), výpis volání (nahoru), spuštění výukového režimu (vpravo) a telefonního seznamu (dolů).

Při otevření hlavního menu nás čeká další překvapení od Nokie: tzv. horizontální nabídka, kdy se ikony pohybují ze strany na stranu. K procházení menu lze použít jak horizontální šipky, tak ty vertikální. Displej ale pohybující se ikonky nestačí překreslovat, a proto je lepší se orientovat podle popisků nad nimi. Menu 2. úrovně je také ve stejném stylu, až 3.úroveň je většinou textová. Nevím, co Nokii vedlo ke změně zažitého a přehledného vertikálního menu s jedinou ikonou přes celý displej, ale jak se říká, změna je život. Rychlost telefonu je nadprůměrná, není zde žádná složitá grafika k vykreslování.

Telefonní seznam, Zprávy – Volám a píšu, kdo chce víc?

Telefonní seznam je opravdu jednoduchý. V telefonu je místo pro 200 jednopoložkových záznamů. Ke každému jménu si lze přiřadit jednoduchý obrázek a také melodii. Záznamy se mohou ukládat buď na SIM-kartu, nebo do paměti telefonu, ale vždy se zobrazují obě paměti současně. Vyhledávání je možné pomocí více znaků, přítomno je i jednoduché filtrování čísel. Zde bych se chtěl zastavit u vyzvánění. Ve svých propagačních materiálech totiž Nokia tvrdí, že je vyzváněné v MP3 kvalitě. A ve skutečnosti? V telefonu je nahráno kromě opravdu kvalitních 20-ti hlasých MIDI souborů také 5 skladeb s reálnou kvalitou zvuku včetně zpěvu. Znějí opravdu výborně, kvalitní a hodně hlasitý reproduktor tomu také napomáhá. Škoda, že jich je pouze pár, u telefonů této kategorie se takto kvalitní vyzvánění nevidí. V průběhu hovorů se může hodit i hlasité handsfree. Telefon je pouze dvoupásmový, u této kategorie bychom ale více ani nečekali.

Nokia 1110 Nokia 1110 Nokia 1110

Nokia 1600 nenabízí kromě standardních SMS nic jiného (až na chat vycházející z archaické 3310). Paměť stačí pro 60 SMS, což není pro smskující mládež příliš mnoho. Podporovány jsou i dlouhé zprávy. Slovník T9 v češtině zase napomáhá rychlému psaní. Rychlost při psaní je průměrná, při mazání a psaní delších zpráv je již nepatrně zpomalený. Praktické je obnovení smazaného textu a změna velikosti písma. Při větším fontu se na displej vejdou dva opravdu velké řádky, při menším tři řádky. K dispozici je vám i filtrování nevyžádaných zpráv. O MMS a dalších funkcích si ovšem můžeme nechat jen zdát.

Nokia 1110 Nokia 1110 Nokia 1110

Organizační a datové funkce – Vzbudím a připomenu

Do této kategorie přispívá Nokia 1600 pouze budíkem, který je ale opakovaný. Budit se můžete nechat i mluvícími hodinami. Dále tu jsou k dispozici pouze jednoduché upomínky s možností připomenutí. Mezi další funkce lze počítat ještě kalkulačku, stopky, minutku a převodník jednotek. To je už ale opravdu vše.

Nokia 1110 Nokia 1110 Nokia 1110

Mezi opravdu užitečné funkce řadím přehledné a srozumitelné demo, které neznalé uživatele naučí s telefonem provádět základní úkony. Nejdříve se objeví záběr na klávesnici a stisknutá tlačítka, potom se obraz přemístí nad displej a zobrazí jeho stav po provedených volbách.

Nokia 1110 Nokia 1110 Nokia 1110

Zábava a multimédia – Populární had a skladatel

Kromě skladatele monofonních melodií lze zmínit 3 vestavěné hry. První z nich je nová verze populárního hada, poté desková hra Yatzee a nakonec poněkud zvláštně zpracovaná hra v kostky. Kvůli černobílému displeji nejsou hry příliš přehledné, ale zabavit dokážou. Zvláště mládež by určitě více her uvítala. Pomocí kabelu, který však ještě není na trhu, si do telefonu lze nahrát pár jednoduchých melodií, ale zřejmě nic víc. Uživatelskou paměť jako takovou telefon nemá.

Nokia 1110 Nokia 1110 Nokia 1110

Závěr

To je vše, co může současná nejjednodušší Nokia nabídnout. Určena je opravdu těm nejmladším, nebo naopak těm trochu více starším. Oběma skupinám bude vyhovovat velká a pohodlná klávesnice, na displeji velké fonty a hlasité a pěkné melodie. Absence wapu způsobuje naprostou uzavřenost telefonu, takže nenabídne žádnou personalizaci.

Za cenu 2600 Kč má ale mimořádně silnou konkurenci. Je jí například Sony Ericsson T290i, nabízející za cenu pod 2 tisíce korun výrazně lepší výbavu. Nebo také tradičně levné a oblíbené Siemensy řady A a C.

nokia-1110
Klady
  • cena
  • jednoduché ovládání
  • kvalitní vyzvánění
  • nápadité mluvící hodiny
Zápory
  • černobílý displej je na slunci špatně čitelný
  • chybí i WAP
  • žádné pokročilé funkce
Diskuze ke článku
Petr
řešení je N1112
Petr
Nezkoušel jste někdo otočit o 180 polarizacni folii na displeji? Aby byl normalní černo bílý a ne nenormální bílo černý?
jointhis
Výdrž jen 5 dní? Volám a smskuju docela dost, ale ten mobil vydrží klidně 7 dní.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze