Nexus 6 se dočkal downgradu zpět na starší Android 7.0

15

Takřka historický moment zažívají někteří majitelé Nexusu 6 od Googlu. Zatímco většinou řešíme termíny aktualizací na novější verzi systému Android, v případě Nexusu 6 je na pořadu dne downgrade. Jinými slovy návrat k předchozí verzi systému.

Google Nexus 6

Google své referenční telefony podporuje poměrně dlouho, a tak se aktualizace na Android 7.1.1 dočkal i Nexus 6, který pro Google v roce 2014 vyráběla Motorola. Bohužel se proces neobešel bez problémů. Po prvotních průtazích uživatelé zaznamenali několik menších chyb. Ty se Googlu podařilo vyřešit společně s březnovou aktualizací s bezpečnostními záplatami. Jenže ani tak nebyl klid. Poslední aktualizace zapříčinila u mnohých uživatelů nefunkčnost služby Android Pay. Celý příběh má zajímavé vyústění. Některým uživatelům, kteří mají v Nexusu 6 Android 7.1.1, dorazila „aktualizace“ na Android 7.0, jak si můžete povšimnout na přiloženém screenshotu.

TIP! Recenze Google Nexus 6 – Lízátko, které udává směr

Google Nexus 6
Google Nexus 6 – downgrade na Android 7.0

Jde o velmi nestandardní věc, neboť samotný systém rozhodně není běžným způsobem připraven na návraty ke starším verzím. Zejména ne jednoduchou metodou OTA. Tentokrát se však uživatelům downgrade objevil právě prostřednictvím OTA a nabídl ho samotný telefon. V ten moment uživatel nemá pochybnosti o bezpečnosti volby a bylo možné si myslet, že Google návratem ke starší verzi dočasně řeší předešlé problémy. Bohužel aplikace spjaté s Androidem 7.1.1 už korektně nepracují se starší verzí Androidu 7.0 a ve výsledku neustále padají. Uživatelé, kteří v dobré víře downgrade provedli, budou muset obnovit tovární nastavení telefonu. Tím však přijdou o veškerá data, pokud nebyla provedena záloha. Tu však Google doporučuje před každou aktualizací.

Google Nexus 6

Samotný Google se k celé situaci již také vyjádřil. Uvedl, že návrat na verzi 7.0 Nougat je nezbytně nutný pro případné další OTA aktualizace v budoucnu. Závěrem připomeňme, že hlavní podpora Nexusu 6 se chýlí ke konci a právě verze 7.1.1 měla být konečnou stanicí. Žádná velká aktualizace s novější verzi samotného systému na tento dva a půl roku starý model již nedorazí.

Google Nexus 6 – videopohled

Technické parametry Google Nexus 6

Kompletní specifikace
Konstrukce159,3 × 83 × 10,1 mm, 184 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejAMOLED, 5,96" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 805 APQ8084, CPU: 4×2,7 GHz, GPU: Adreno 420
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 220 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
DostupnostQ4 2014, ?

Zdroje: androidpolice.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
tombut_cz
Říkám to už minimálně 2 roky - Android je balast, se kterým to jde z kopce. Reklama, malware, ransomware, atd. jen bobtnají .. a optimalizace, bezpečnost a funkčnost jdou do kytek.

Když už dochází k downgrade u referenčních zařízeních od Googlu, tak to už je silné kafe a situace je mnohem horší než jsem si doposud myslel.
Jakub Puda (Android)
Jakub Puda (Android)
Musím si android 7.0 stáhnout nebo můžu mít pořád android 7.1.1?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze