Není pro každého, ale má co nabídnout! Testujeme kontroverzní Xperii 10 VI od Sony

22
Není pro každého, ale má co nabídnout! Testujeme kontroverzní Xperii 10 VI od Sony
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Novinka se může pochlubit vylepšeným 4nm čipsetem a příslibem čtyřleté softwarové podpory
  • Displej je však převzatý z předešlého modelu a kromě absence průstřelu nemá mnoho čím zaujmout
  • Díky novému čipsetu se pravděpodobně dočkáme skvělé výdrže

Málokterá značka vyrábějící smartphony má za sebou tak zajímavou historii jako právě Sony. Kdysi naprosto dominantní výrobce mobilních telefonů světu představil několik klíčových prvků, a přestože má největší slávu už zřejmě za sebou, stále dokáže zaujmout svým netradičním přístupem. Nedávno testovaná Xperia 1 VI se sice displejem více přiblížila ostatním „konvenčním“ vlajkovým telefonům, stále však disponuje slotem pro paměťovou kartu, obrazovkou bez průstřelu a přítomností 3,5mm jacku. V tomto duchu dorazila i Sony Xperia 10 VI, která je svým způsobem věrnější kořenům novodobé série Xperia.

Sony Xperia 10 VI není pro každého, ale má co nabídnout

Pochvala za odolnost a design, pohlavek za displej

Zřejmě nejvíce patrné je to při pohledu na displej, který má stále poměr stran 21:9, ovšem stejně jako u Xperie 1 VI by i zde mohlo (či snad mělo) dojít ke změně. Ani ne tak kvůli tomu, aby 10 VI dorovnala 1 VI, ale proto, že je zde pro změnu zkrátka je prostor. A to doslova. Rámečky byly kritizovány už u předešlé generace, ovšem u zařízení představeného v roce 2024 je kombinace tlustých rámečků (přitom ty po stranách nemají žádné odůvodnění) a 60Hz panelu zkrátka ostuda, a nepomůže ani mezigeneračně o něco nižší cena, která se drží těsně pod úrovní 10 tisíc Kč.

Kromě kontroverzního displeje, který mnohé okamžitě odradí (což je nepochybně škoda), má však novinka stále mnoho co nabídnout. Vyznavače „staré školy“ zřejmě nepotěší environmentálně šetrné balení, kde je pouze samotný telefon, nadšeni však budou z dobře fungující čtečky otisků prstů na pravém boku a přítomnosti hned dvou norem zvýšené odolnosti (IP65 a IP68). Telefon sice mezigeneračně trochu přibral (hmotnost vzrostla na 164 gramů), avšak nic to nemění na tom, že se příjemně drží, má nadčasový design a potěší i slot pro nanoSIM a paměťovou kartu.

Pozornější čtenáři si během porovnávání specifikací Xperia 10 VI a předešlého modelu zřejmě všimnou, že k mnoha změnám oproti předchůdci nedošlo. Víceméně jedinou zásadní změnou je implementace nového 4nm čipsetu Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1. V tomto kontextu musíme pochválit, že se desítková Xperia konečně naučila 4K video (předešlý čipset jej nepodporoval), prostředí funguje svižně a v kontextu toho, co Sony doposud u svých telefonů předvádělo, si výrobce zaslouží i obří palec nahoru za příslib softwarové podpory po dobu 4 let (konkrétně 4 roky bezpečnostních záplat a 3 velké aktualizace OS, tj. na Android 17).

Každý, kdo mohl desítkovou Xperii používat, byl ohromen výdrží díky úspornému čipsetu a také obří 5 000mAh baterii. A právě na výdrž jsme u novinky skutečně zvědaví, neboť by mohla být ještě lepší, než tomu bylo v minulosti. Čistě teoreticky bychom se snad mohli dostat až na 4 dny používání na jedno nabití, což by byl skutečně rekordní výsledek. To už ale trochu předbíháme... V každém případě platí, že se nás v komentářích můžete ptát na vše, co vás ohledně nové Xperie 10 VI zajímá. Odpovíme buď přímo zde, nebo v připravované klasické recenzi.

Sony Xperia 10 VI

Rozměry155 × 60 × 8,3 mm, 164 g
DisplejOLED, 6,1" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx
ProcesorQualcomm Snapdragon 6 Gen1,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
Petr Zítka
Petr Zítka
Používám tento telefon třetí týden a jsem s ním spokojený.
Oproti předchůdci svižný chod systému, hlasitější repro a o trošku lepší, ale stále průměrný fotoaparát - s vestavěnou aplikací.
S aplikací GoogleCam naštěstí dělá velmi slušné fotky.
A co se týče výdrže baterie, tak ta je opět neuvěřitelná.
Kdyby nic jiného, tak kvůli výdrži baterie ten telefon stojí za koupi.
Juraj Slezák
Juraj Slezák
preco by mal 60 hz displej nekoho odradit? vacsina ludi ma aj take TV a nic sa nedeje.

a siroke ramecky maju vyhody, ziadne nechccene dotyky...

a kombinacia silnej baterie a 3,5 jack, a velka vydrz.... nic take konkurencia nema... :) a
Honza Hojsák
Honza Hojsák
Naposledy upraveno: včera 22:55
Zdravím, rád bych věděl, jestli je šestá generace 10. řady stejně zasekaná jako předešlá. Koupil jsem si 10 V minulý rok a jsem z ní právě kvůli zásekům horní notifikační lišty docela zklamaný. Abych popsal problém, telefon po aktualizaci na Android 14 po odemknutí otiskem prstu zamrzne a nezobrazí se dolní navigační lišta a notifikacní lišta nahoře má neaktuální čas a ani nejde stáhnout dolů, například pro rychlé zapnutí mobilních dat. Zásek trvá cca 3 - 4 sekundy, během níž můžete jenom čekat, dokud všechno nenaběhne.

Problém se časem zmírnil po dalších aktualizacích, ale stále přetrvává.

Taktéž registruji záseky během shazování aplikací na plochu.

Dále mě zajímá, zdali se vám pokaždé podaří odemknout telefon pomocí zmíněného otisku. Občas se mi stane, že mi zamrzne mobil během odemykání a výsledkem je skutečnost, že po odemknutí, které trvá dlouho, se mi zobrazí plocha telefonu, ale nereaguje na moje doteky, jako kdyby byl mobil stále zamknutý.

Další velkou bolestí 10 V je také nemožnost rychlého odemknutí a zamknutí telefonu. Po odemčení často nejde dalších 6 - 7 sekund zase zamknout, teprve až když mobil naběhne. Je to dost úděsné.

Mobil má také problém po odemčení okamžitě provést bezkontaktní platbu pomocí NFC. Zase musím čekat, dokud vše nenaběhne (5 - 7 sekund), protože když nepočkám, tak platební terminál vyhodí chybu, že karta nelze načíst. To mě při placení docela zdržuje a hodně mě to štve, neboť zdržuju zbytečně za sebou další lidi ve frontě.

Jsem z těchto nedostatků rozmrzelý a přemýšlím o upgradu na novější generaci. Má některé tyto softwarové vady, nebo nějaké jiné, podobné?

Žádný problém jsem neměl, dokud 10 V jela na Androidu 13. Problémy nastaly po updatu.
Honza Hojsák
Naposledy upraveno: 20:57
Na Xperiích se mi ale líbí, že dělají věci o svém. Telefony dělají v kompaktních rozměrech, který skvěle padne do ruky. Displej dělají v poměru 21:9, což se velmi hodí na čtení článků nebo jen pokud chcete vidět na výšku v aplikacích prostě více. Dále mají selfie kameru mimo displej v rámečku, takže vám její výřez neruší zobrazovaný obsah.

Celkově mají jejich telefony aspoň nějaké malinké rámečky, což se mi líbí, protože jsem na ně navyklý ještě ze starších řad, kde bývaly oproti současnosti masivní. Také se mi líbí samotný snímač otisku prstů na těle telefonu (ať už z boku, nebo dříve na zádech). A především, čistý Android bez nástavby od výrobce a zbytečných aplikací navíc.

Nižší snímková frekvence mi nevadí, mám doma dva roky starý tablet Samsung Tab A8, co má taky jen 60 Hz. To by se mi pak taky mohlo stát, že kdybych si koupil třeba Xperii 5. řady, že ten tablet rovnou zahodím, protože bych ho ani nechtěl používat. Ale chápu, že jsem výjimka (co zaspala v letech minulých a ani neví, jak vyšší framerate vypadá, já vím). Ani televizi, ani monitor (ten má jen 75 Hz) doma s vyšší snímkovou frekvencí nemám. Já vím, podle některých to je pravěk :)

A jack 3,5 mm a slot na SD karty se můžou kdykoliv hodit, je dobře, že na tohle u Sony myslí. Ačkoliv používám bezdrátová sluchátka, Soňácký WH-10000XM4, a můžu vám říct, že tyto sluchátka v kombinaci s Xperií jsou hotová symfonie. Líp hrající sluchátka jsem na uších ještě neměl. Je to díky kodeku LDAC, díky kterému kvalitní zvuku probíhá. Tuto kombinaci můžu jen doporučit. Hotová slast pro uši. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze