Nemáte se na co dívat? Tyto kousky nenechají žádného milovníka techniky v klidu

14
Nemáte se na co dívat? Tyto kousky nenechají žádného milovníka techniky v klidu

Jako vždy věnujeme jeden z článků nikoli technice samotné, ale filmům a seriálům z uplynulého roku, pro které je vědecký pokrok jedním z ústředních motivů. A nebývá to vždy úplně optimistický obrázek – ať už jde o virtuální realitu, chytré domy, bionická vylepšení nebo počítačové hry.

Filmy

Začněme českým kouskem Důvěrný nepřítel. I když to rozhodně není námětem nějak objevný kousek a i zpracování má své slabiny, chceme ocenit, že se konečně objeví český film, který není slaboduchou komedií. Navíc tématu chytré domácnosti se na mobilenetu a fZone zabýváme docela pravidelně. A tady je právě jeden takový chytrý dům – na začátku se tváří jako přítel, ale někde v hloubi svých obvodů chce být víc než jen to…

Když už nebude vylepšování domu dost in, proč se rovnou nepustit do vlastního těla a nedopřát svým údům nějaký pořádný Upgrade. Podobně jako v tomto stejnojmenném australském sci-fi. Experimentální zařízení nazvané STEM dokáže nejenom uzdravit plně ochrnuté, ale dopomůže jim k zcela netušeným možnostem. Zadarmo to ovšem nebude.

Kdy jste se poprvé ponořili do světa elektronických her? Pokud to jsou více jak dvě desetiletí, tak je velká šance, že vás zaujme Ready Player One: Hra začíná. Hraní videoher je totiž ústředním tématem celého snímku a nechybí rozličné odkazy na vývoj tohoto odvětví zábavního průmyslu.

Pokračujeme trojicí snímků, která se odehrává jakoby na monitorech počítačů. Unfriended: Dark Web je pokračování úspěšného hororu. Tentokrát nás nebude strašit duch mrtvé spolužačky, ale až příliš živí teroristé, kterým se ztratil notebook. V dramatu Searching zase otec pátrá po své zmizelé dceři a jeho jediné vodítko je její notebook. Ve snímku Profile se zase novinářka snaží infiltrovat teroristickou skupinu.

Čistokrevných sci-fi bylo jako každý rok velice poskrovnu. Když škrtneme superhrdinské filmy, pak jich už moc nezbývá. Nad všemi pak vyčnívá Anihilace, i když to asi nebude úplně stravitelný kousek pro každého.

Seriály

Četli jste náš článek o zkušenostech s eSIM? Stejně jako jednoduše jako si do zařízení nahrajete SIM kartu, si v budoucnosti nahrajete do nového těla svou mysl. Že na sebe komplikace nenechají dlouho čekat se můžete přesvědčit v desetidílném seriálu Altered Carbon.

Virtuální realita je jedním z často skloňovaných témat poslední doby. Zatím většinou ve spojitosti s hraním her, ale do budoucna se plánují i další využití. A třeba to může být i léčba psychických poruch jako v seriálu Maniac. To potom bude pořádná jízda.

V tom všem přívalu nových a atraktivních seriálů skoro zapadl fakt, že se s námi po čtvrtstoletí definitivně rozloučil jeden z nejvýraznějších počinů této doby a hlavně devadesátých let. Jedenáctá řada Akt X se pokusila dovysvětlit některé palčivé otázky (což se nepovedlo), nebo naopak odlehčit notu a udělat si ze sebe tak trochu legraci (což se povedlo na výbornou).

TIP! Pořád nemáte dost? Pak se podívejte na podobný přehled z minulého roku.

Diskuze ke článku
Řezňýk
rači čumým na pornáče
Dragereker
To fakt slovensky film museli prekladať do slovenčiny? Akoby česi nevedeli po slovensky...
Petr
Anihilace? Tak tu da opravdu malokdo.. osobne jeste nikoho neznam..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze