Nekompromisní YouTube. Maže dezinformační videa o očkování proti COVID-19

5
Nekompromisní YouTube. Maže dezinformační videa o očkování proti COVID-19
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • YouTube se zaměřuje na dezinformace týkající se očkování
  • Za půl roku odstranilo 30 tisíc dezinformačních videí

Nový typ koronaviru je na světě již více než rok a ovlivňuje život nás všech. Nadějí na návrat do běžného života je očkování, které je však ze strany mnohých zpochybňováno nebo dokonce vyvraceno. Server axios.com uvádí, že například 30 % obyvatel USA nad očkováním váhá. Velmi podobná situace je i u nás, kdy zdaleka ne každý je pevně rozhodnutý se nechat očkovat.

Nejistotě rozhodně nepomáhá šíření dezinformací, kterým slouží všechny možné kanály. Své o tom vědí administrátoři YouTube, kteří s šířením dezinformací týkajících se COVID-19 bojují již od února 2020. Od té doby, tedy za více než 12 měsíců, bylo odstraněno 800 tisíc videí s dezinformacemi. Videa jsou nejprve označena jako podezřelá umělou inteligencí či uživateli a následně podrobena hloubkové kontrole.

Počínaje říjnem 2020 YouTube začalo registrovat zvýšený počet dezinformačních videí o očkování proti COVID-19, která jsou opět mazána. Za uplynulých 6 měsíců šlo o 30 tisíc videí s touto tématikou. Sluší se dodat, že YouTube rozhodně nepostupuje bezmyšlenkovitě. Videa jsou zkoumána, zda se shodují s odbornými posudky a Světovou zdravotnickou organizací.

Diskuze ke článku
Mandik Marvel
Mandik Marvel
Konečně je to napadlo stačí když tenhle odpad cpou na fb kam se dá
Janek Fanek
Janek Fanek
"Padni komu padni", nic proti tomu, bohužel to platí pouze u spravedlivých a těch je hodně málo. Již v minulosti jsem se přesvědčil, že to u firmy Google vždy neplatí, zejména pokud jde o ideologickou záležitost, zde nestrannost a objektivita podložena fakty často chybí. Samozřejmě nejsou sami, internet se tzv "fake" zprávami doslova hemží. V každém případě je však podpora očkování nepochybně v zájmu lidstva, zde pravdivá fakta nechybí.
thomaschek007
thomaschek007
Bohuzel se mimimalne 4 roky nedockame zmeny, pokud nebude v USA revoluce nebo nekomu treba v EU nenarostou koule. Youtube patri do masmedii, takze nema pravo rozhodovat o cenzure(staci se podivat ci se deje s politickymi oponenty v USA). Je vhodne, kdyby video treba oznacili s odkazem pokid jde o fakt zavaznou vec jako ockovani. Nebo zablokovat a dat k soudu, pokud jde o poruseni zakona. Ale mazat videa nahodne dle aktualniho rozpolozeni je cesta do pekla, kterou dlazdi twitter. Spis by se meli zamerit na osvetu a nestranne zpravodajstvi, ciz je dnes spis asi utopie ....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze