Nejmenší a největší iPhone 12 v redakci! První dojmy z modelu mini a Pro Max

40
Nejmenší a největší iPhone 12 v redakci! První dojmy z modelu mini a Pro Max
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Rozdíl z hlediska velikosti je propastný
  • iPhone 12 mini nás i z krátkého používání zklamal slabou výdrží
  • Brzy se můžete těšit na samostatné fotočlánky i duel

Nová řada iPhonů 12 obsahuje poprvé v historii kompaktní variantu s označením iPhone 12 mini. Právě ta se dostala do naší redakce společně se zástupcem z druhé strany spektra – největším a také nejlépe vybaveným modelem iPhone 12 Pro Max. Jaké jsou naše první dojmy?

Za zapůjčení iPhonu 12 mini a iPhonu 12 Pro Max děkujeme společnosti Alza.cz a.s., provozující internetový obchod Alza.cz, kde si smartphony můžete zakoupit.

Obr a trpaslík

Jak jistě tušíte (a také můžete vidět na přiložených fotografiích), velikostní rozdíl mezi oběma modely je opravdu značný. Zatímco mini takřka schováte do dlaně, Pro Max je již pořádný cvalík, o kterém v ruce (i v kapse) rozhodně budete vědět.

V obou případech zůstávají identické ploché rámečky, díky čemuž se (alespoň mně osobně) pohodlněji drží. Rozdílné jsou také materiály, ze kterých je rámeček vyroben. V případě Pro Max se jedná o nerezovou ocel, u mini pak běžnější hliník. Ocel je na první více lesklá a také se na ní snáz zachytávají otisky, žádné další rozdíly však nenajdete.

Super Retina XDR OLED v hlavní roli

Odlišná je rovněž uhlopříčka displejů, které jsou naštěstí u obou zařízení typu OLED (Super Retina XDR OLED). V případě mini se můžete těšit na mírně vyšší jemnost (476 PPI oproti 458 PPI u Pro Max), na druhou stranu se jeví obrazovka Pro Max jako o něco jasnější.

Apple iPhone 12 mini

Rozdíl je (kvůli uhlopříčkám) také v tom, kolik displeje dokážete pokrýt palcem. V případě mini jsem palcem bez přehmatávání dosáhl takřka na celou plochu obrazovky, u Pro Max přibližně pouze do poloviny.

Displej Pro Max se zdá být o něco jasnější.

V obou případech se každopádně jedná o kvalitní panel s krásným podáním barev, skvělými pozorovacími úhly i dostatečně nízkým minimálním jasem. Rámečky mají akceptovatelnou tloušťku a „notch“ vybavený senzory pro Face ID a selfie kamerkou je sice stále přítomen, ale majitelé předchozích iPhonů jej pravděpodobně snadno prominou.

Rozlišené fotoaparáty

Telefony se liší také fotovýbavou. Zatímco iPhone 12 mini spoléhá pouze na hlavní snímač a ultraširokoúhlý objektiv (stejně jako iPhone 12), iPhone 12 Pro Max má také 2,5× teleobjektiv a rovněž o něco lepší hlavní fotoaparát.

V obou případech se velmi brzy můžete těšit na samostatné fotočlánky včetně fotosrovnání snímků z iPhonu 12 mini a iPhonu 12 Pro Max. Z krátkého používání lze pochválit samotnou fotoaplikaci, která je intuitivní a funguje velmi svižně i při přepínání mezi jednotlivými fotoaparáty. V případě Pro Max se pak můžete těšit až na 12násobné (digitální) přiblížení a také možnost pořizovat portrétní snímky s využitím jak teleobjektivu, tak hlavního snímače.

Baterie a výdrž

Vzhledem k odlišným velikostem je diametrálně rozdílná také kapacita baterie. Zatímco Pro Max se jeví i z krátkého používání jako „držák“, který bez potíží přežije i nabitý pracovní den, u iPhonu 12 mini baterie doslova mizí před očima. Po zhruba dvouhodinové procházce s modelem mini, na začátku s 39 % kapacity baterie, vyfocení několika snímků, pár minut používání internetového prohlížeče, e-mailu a aplikace Telegram, zůstalo pouze 1 %. Výdrž na nabití tedy, zdá se, může být u verze mini poměrně problematická.

Pokud vás o novinkách cokoliv zajímá, nezapomeňte nám dotazy napsat do komentářů.

Technické parametry Apple iPhone 12 mini 256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce131,5 × 64,2 × 7,4 mm, 133 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 5,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A14 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 14
Akumulátor2 227 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostlistopad 2020,

Technické parametry Apple iPhone 12 Pro Max 512 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce160,8 × 78,1 × 7,4 mm, 228 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,7" (1 284 × 2 778 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A14 Bionic,
Paměťvnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 14
Akumulátor3 687 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostlistopad 2020, 42 990 Kč
Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Viděl jsem video nejmenovaného tech youtubera, kde srovnával výdrž téhle dvojice spolu s Note 20 Ultra, Mate 40 Pro, 1+8 Pro a Mi 10 Ultra a hádejte jak dopadlo...😄
Martin Zálešák
Martin Zálešák
Ben a Bouma.
Vy jste které.i oba, jak pubertální adolescenti s pubickým ochlupením.
Vy by jste měli mít tlačítkové telefony.
Velmi obohacující komentáře.
Martin Vit
Martin Vit
Dobrý den redakci, opravte si v závěru cenu 12 Pro Max, který v provedení s 512Gb paměti opravdu nestojí Vámi udávanou cenu. Za tuto cenu bych ho akceptoval a začal přemýšlet o koupi. Hezký den.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze