Nejlevnější z nových „Áček“. V redakci testujeme Samsung Galaxy A20e

3
Nejlevnější z nových „Áček“. V redakci testujeme Samsung Galaxy A20e
  • Telefon je dnešní optikou spíše menší a skvěle padne do ruky
  • Displej již není typu AMOLED, přesto vypadá velmi dobře
  • Prostředí je přehledné a dobře optimalizované
  • Příjemným překvapením je nasazení USB-C

Máme za sebou recenze překvapivě povedeného Samsungu Galaxy A50, velikána Galaxy A70 a naopak střízlíka Galaxy A40. Než si smlsneme na netradičně řešeném Galaxy A80, přišel čas na úplný základ řady Galaxy A, a to konkrétně Galaxy A20e, který se na českém trhu prodává za necelých 5 tisíc korun. Vstupuje tak do zrádných vod nižší střední třídy, kde výrobce zpravidla počítá s velkým úspěchem. Loni se to Samsungu hrubě nepovedlo, Galaxy J4+ a J6+ byly nemastné, neslané. Povede se letošní náprava?

Samsung Galaxy A20e

První pohled naznačuje, že minimálně šance na úspěch má Samsung mnohem větší. Galaxy A20e působí sympaticky a pohodlně padne do ruky. Za vše vděčíme oblým hranám, které pozvolna navazují na záda zařízení. Ano, telefon je celý plastový, což někoho může zklamat. S ohledem na cenu nad tím však lze přimhouřit oči. Samotné konstrukční zpracování je totiž příkladné.

V řadě Galaxy A jsme letos zvyklí na Super AMOLED displeje, jenže Galaxy A20e již zřejmě prolomil jistou cenovou hranici a vytáhl si černého Petra. Co to znamená? Tragédii rozhodně ne, nebojte. IPS displej má nadále velmi syté barevné podání, dobrou čitelnost a ani HD+ rozlišení nepůsobí na 5,8palcové úhlopříčce nepatřičně. V horní části panelu je bohužel výřez pro fotoaparát. Hluboko v nastavení lze výřez skrýt, ale výsledek je snad ještě horší. Celý prostor kolem fotoaparátu totiž zhasne a plocha displeje se zásadně zmenší.

Samsung Galaxy A20e

Co musíme rozhodně vyzdvihnout, je přítomnost USB-C. V těchto cenových hladinách jde o stále o spíše méně obvyklou záležitost a Samsung si zaslouží pochvalu, jak k novému standardu v letošním roce přistoupil. 3,5mm jack je pak samozřejmostí, stejně tak alespoň základní pecková sluchátka přímo v balení.

Samsung Galaxy A20e

Modernímu telefonu nechybí ani čtečka otisků prstů, i když v případě Galaxy A20e není přímo povedená. Umístění čtečky na zadní straně by nevadilo, je ale příliš vysoko a chvíli se na to zvyká. Samotná čtečka je také pomalejší, prst zaregistruje a pak skoro vteřinu trvá, než se displej rozsvítí.

Samsung ve snaze srazit cenu šetřil primárně na displeji a hardwaru. U displeje již víme, že šlo o úspory chytré a málo viditelné. Co se výkonu týče, je nasazen osmijádrový Exynos a 3GB operační paměť. Nebudeme si nic nalhávat, nejde o oslnivou kombinaci. Výsledek v AnTuTu je zhruba 84 tisíc bodů, což je průměrné skóre. Hry si na telefonu zahrajete, vyjma těch nejnáročnějších. Při běžné práci telefon pracuje, jak nejlépe umí. Na nic nijak dlouho nečekáte, jen se občas aplikace spouštějí o něco déle. Velmi ale záleží, s čím budete porovnávat. Konkurence do pěti tisíc na tom zpravidla lépe není.

Nový Samsung Galaxy A20e v redakci nadále testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a zeptejte se v diskuzi pod článkem.

Technické parametry Samsung Galaxy A20e

Kompletní specifikace
Konstrukce147,2 × 69,5 × 8,3 mm, 141 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,8" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 2×1,6 GHz + 6×1,35 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 600 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:24 hodin
Dostupnostkvěten 2019,
Diskuze ke článku
Petarda
Není to nudle. Koupím jich rovnou deset, protože za rok za dva už nic jiného než nudle nebudou. A rýže. Rýžový nudle!
Tomáš
Prosím o odpověď na otázku, zda tento model umí na obou slotech LTE současně, včetně podpory volání Volte. Bez nutného přepínání slotu pro Lte jako u mého současného J5. Popř. pokud byste tento parametr uváděli u všech testovaných mobilů, nemohu žádný takový model najít. Moc děkuji, Tomáš

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze