Nejlevnější rychlý Samsung v redakci. Testujeme Galaxy A42 5G

Unboxing video
1
Nejlevnější rychlý Samsung v redakci. Testujeme Galaxy A42 5G
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Jedná se o cenově nejdostupnější Samsung s podporou sítí 5G
  • Zaujme velmi tenkým tělem a baterií s kapacitou 5 000 mAh
  • V základním balení najdete jen koncovku nabíječky a USB kabel
  • Cena na českém trhu je bohužel velmi vysoká

Na český trh se poměrně nedávno oficiálně dostal nový Samsung Galaxy A42 5G. Jak název naznačuje, jedná se o zařízení připravené využívat nejmodernější mobilní sítě. Současně jde v tuto chvíli o nejlevnější model značky s touto funkcionalitou. Na druhou stranu je třeba dodat, že cena se pohybuje kousek pod hranicí 10 tisíc korun, a to je již segment, kde uživatelé hledají velmi dobře vybavené telefony bez větších kompromisů.

Samsung Galaxy A42 5G – unboxing

K telefonu jen nabíječku

Základní balení obsahuje pouze samotný telefon, koncovku nabíječky a kabel, který má na jednom konci USB-A a na druhém USB-C. Sluchátka výrobce tentokrát nepřibalil, což je poměrně škoda. Na druhou stranu bychom ale měli být rádi alespoň za nabíječku. Kvůli Applu ji totiž v budoucnu v prodejních baleních budeme vídat méně často.

Samsung Galaxy A42 5G

Elegantní a tenký

Po rozbalení vám Galaxy A42 5G ihned padne do oka. V námi testované bílé působí elegantně a až překvapivě velmi tence. Tloušťka je přitom vcelku běžných 8,6 mm. V ruce se telefon drží pohodlně a v dobrém dosahu jsou také všechna tlačítka. Tak trochu nečekaně má Galaxy A42 5G i velkou baterii s kapacitou 5 000 mAh. Ta je zde zřejmě z důvodu 5G sítí. Pro českého uživatele však svítá naděje na dlouhou výdrž, protože 5G nebude v nejbližší době nijak běžně rozšířeno. Na výdrž se samozřejmě zaměříme v recenzi, kterou pro vás připravujeme.

Samsung Galaxy A42 5G

Nepovedený žert od Samsungu

Výbava stojí na solidním procesoru Snapdragon 750G, který je spojen s pouze 4GB operační pamětí. Co výrobce vedlo k tak nízké RAM, je záhadou. Klasická je naopak 128GB interní paměť. Pakliže si myslíte, že největší přešlap Samsungu je právě ve zmíněné operační paměti, tak se bohužel mýlíte.

Ten pravý a zcela nepochopitelný krok přichází s displejem. Ano, máme zde krásný Super AMOLED panel s úhlopříčkou 6,6". Jenže jeho maximální obnovovací frekvence činí jen 60 Hz a s tím už Samsung mnoho parády neudělá. Nad tím by však ještě přeci jen šlo přimhouřit oči. Nad čím však rozhodně nelze mávnout rukou, je nízké HD+ rozlišení. Takto hrubý displej totiž nenabízí žádný konkurent a pro Galaxy A42 5G to je obrovská nevýhoda.

V chystané recenzi se zaměříme i na to, na kolik je displej s nízkým rozlišením obtěžující. Samozřejmě se podíváme i na další prvky výbavy – výkon nebo schopnosti hned čtyř fotoaparátů na zadní straně. Samsung si tentokrát připravil následující sestavu: 48megapixelový hlavní snímač, 8megapixelový ultraširokoúhlý objektiv, 5megapixelový makro fotoaparát a 5megapixelový portrétní snímač.

Samsung Galaxy A42 5G pro vás v redakci aktuálně testujeme. Pokud vás o něm cokoliv zajímá, položte nám otázku přímo v diskuzi pod tímto článkem.

Samsung Galaxy A42 5G

Rozměry164,4 × 75,9 × 8,6 mm, 190 g
DisplejSuper AMOLED, 6,6" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 750G, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh