Nejlepší kompakt současnosti? Víkend s iPhonem 13 mini a dojmy z používání

8
Nejlepší kompakt současnosti? Víkend s iPhonem 13 mini a dojmy z používání
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Jaké jsou první zkušenosti v oblasti výdrže na nabití?
  • Displej má stále jen 60 Hz, nabídne však špičkový maximální jas
  • Ptejte se, co vás zajímá

Loňský iPhone 12 mini působil jako zjevení na trhu s kompaktními telefony. S hmotností 135 gramů a rozměry 131,5 × 64,2 × 7,4 mm se jednalo o nejmenší smartphone s 5G, který bylo možné zakoupit. Navzdory tomu, že zákazníci údajně neprojevili o tento model až tak velký zájem, přišel i letos Apple s „mini“ zástupcem nejnovější řady iPhonů 13. Jaké jsou mé dojmy z telefonu po dvou dnech používání?

Za zapůjčení Apple iPhonu 13 mini děkujeme iWant – Apple Premium Reseller, kde si jej můžete zakoupit.

Každý, kdo měl v ruce verzi „mini“, mi jistě dá za pravdu, že jedná o neskutečně malý telefon, jehož 5,4" displej lze obsloužit bez větších potíží i v případě, že máte průměrně velkou ruku. U nejnovějšího iPhonu 13 se v tomto ohledu naštěstí nic nezměnilo a dojem nekazí ani o 6 gramů vyšší hmotnost či o 0,3 mm větší tloušťka. Stále se jedná o (na poměry dnešních telefonů) miniaturní smartphone, který se vejde i do malých kapes a při nošení o něm v podstatě ani nevíte. Nově (diagonálně) uložené fotoaparáty a částečně také barevná provedení jsou přitom hlavním rozlišovacím prvkem mezi 12 mini a 13 mini.

Apple iPhone 13 mini
Lesklá záda v „temně inkoustovém“ provedení jsou extrémně náchylná na otisky

U testovaného „temně inkoustového“ barevného provedení jsou bohužel extrémně snadno viditelné neustále se tvořící otisky na zádech. Telefon se zašpiní v podstatě ihned, jakmile jej vezmete do ruky, takže jej musíte neustále leštit, nebo si (tak, jak to dělá většina uživatelů) pořídit pouzdro. Osobně bych proto preferoval spíše bílou, případně líbivější modrou verzi. Co se mi na iPhonech (a také telefonech OnePlus ) velmi líbí, je posuvný přepínač zvukových profilů. Velmi praktická a návyková záležitost.

Malý displej a menší, ale stále velký výřez

Po několikatýdenním používání iPhonu 13 Pro, ale samozřejmě i jakéhokoliv jiného zařízení s displejem podporujícím vyšší obnovovací frekvenci, si všimnete pouze 60Hz panelu u iPhonu 13 mini. To je však pravděpodobně jediná výtka k displeji, neboť má krásné barvy, skvěle fungující automatickou úpravu jasu a hlavně velmi vysoký i nízký maximální/minimální jas.

Notch s Face ID je sice nově o něco menší, ale na relativně malém 5,4" displeji si jej pochopitelně rozhodně všimnete. Podobně jako velikost uhlopříčky zobrazovacího panelu je však i život s výřezem spíše otázkou zvyku. Osobně mi přítomnost výřezu nebo výraznějšího rámečku u telefonů celkový dojem z používání jen tak nezkazí, zvlášť, pokud se v rámečku/výřezu nachází důležité senzory.

Vydrží déle než předchůdce?

Klíčovou otázku, kterou byste si měli před nákupem iPhonu 13 mini položit, je, zda se spokojíte s výdrží spojenou s podstatně menší baterií. V tomto ohledu se zdá, že mírně vyšší hmotnost a větší tloušťka souvisí se zvětšením kapacity baterie. Ve světě zařízení s Androidem by 2 438 mAh působilo komicky, ale v případě iPhonů se nemusí jednat o žádnou katastrofu, což dokazuje i iPhone 13 mini.

Během víkendového používání (kdy jsem na telefonu méně), jsem se dostal na jeden den, a to si ještě ani telefon „nezvykl“ na můj styl používání. V sobotu ve 12:02 jsem si poznačil stav baterie 98 %, v 19:22 stejného dne ukazovala baterie 57 %, ve 22:59 39 %, příštího rána v neděli v 7:37 29 %, v 11:04 11 % a zhruba mezi dvanáctou a jednou hodinu se zařízení vypnulo. V průběhu používání jsem měl přitom několik hodin zapnutý hotspot, odpovídal na zprávy na Telegramu, četl e-maily, vyřídil pár hovorů, hodně fotil a také strávil zhruba hodinu surfováním na internetu. Z prvních pár dnů se tedy jeví, že by měl iPhone 13 mini bez větších problémů přečkat jeden pracovní den s vyšším nasazením, což není na tohoto „prcka“ vůbec špatné.

Ptejte se, co vás zajímá?

Již brzy vám přineseme článek zaměřený na to, jak iPhone 13 mini fotí, ale také prověříme, jak rychle se nabíjí. Těšit se můžete i na fotoduel s dalším kompaktním telefonem ze světa Androidů. Jako vždy nám také můžete do komentářů napsat, na co bychom se měli podle vás zaměřit.

Technické parametry Apple iPhone 13 mini 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce131,5 × 64,2 × 7,7 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 5,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A15 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 15
Akumulátor2 438 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostzáří 2021,
Diskuze ke článku
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Jeden a pol dna je od rana 6:00 do nasledujúceho dna cca 14:00 :D nie od 12:00 do 12:00 to je len jeden den (24h) taky detail
Miloš Sklenář
Miloš Sklenář
Tak já se tedy ptám: zná autor význam slov "kompaktní" a "baterie"?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze