Nečekaný zvrat v chatování, Apple nasadí standard RCS už v příštím roce

Nečekaný zvrat v chatování, Apple nasadí standard RCS už v příštím roce
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • RCS (Rich Communication Services) je přímým nástupcem dnes již zastaralých SMS a MMS
  • Skýtá mnohé výhody, Apple jej však vytrvale odmítal
  • Nyní přišel průlomový okamžik, Apple potvrdil, že jej začne využívat ve svých iMessages

Ačkoliv jsou výhody RCS, jehož počátky sahají až do roku 2007, nesporné (vznikl na popud GSM Association, zkráceně jen GSMA), Apple dlouhodobě vzdoroval tomu, aby tento standard využíval ve své chatovací platformě iMessages. Dnes však došlo k velkému zvratu, neboť zástupce Applu 9to5mac.com potvrdil, že cupertinský gigant RCS implementuje už v průběhu příštího roku.

Pokud vám pojem RCS (Rich Communication Services) nic neříká, jedná se o přímého nástupce dnes již poměrně zastaralých klasických SMS a MMS, přičemž k přenosu zpráv pomocí RCS dochází skrze internet, díky čemuž lze snadno pokračovat v započaté konverzaci i při přechodu na jiné zařízení. V tomto ohledu je však důležité zmínit, že zprávy jsou vždy přijímány a odesílány z telefonu (podobně jako SMS či MMS), nejedná se tedy „jen“ o obdobu běžných chatovacích platforem. Více se o RCS můžete dozvědět v našem podrobném článku zaměřeném přesně na toto téma.

Co se změní pro majitele iPhonů?

Výše zmíněné výhody standardu RCS jsou zjevné, co se ale vlastně změní pro majitele iPhonů, kteří spokojeně využívají iMessages? Odpověď najdeme v samotném vyjádření zaměstnance Applu: „Později v příštím roce přidáme podporu RCS Universal Profile (aktuální verze RCS představená v roce 2016) standardu dle nejaktuálnějších kritérií GSM Association. Věříme, že RCS Universal Profile nabídne lepší interoperabilitu ve srovnání s SMS nebo MMS. Bude fungovat společně s platformou iMessages, jež bude pro zákazníky Applu i nadále představovat nejlepší a nejbezpečnější způsob zasílání zpráv.“

Z výše uvedeného je zjevné, že Apple rozhodně nemá žádné plány podporu iMessages ukončit, naopak chce uživatelům nabídnout více možností, podobně jako se v posledních dnech rozhodl Nothing zbořit pomyslné bariéry napříč různými platformami. Uživatel iPhonu chatující s uživatelem zařízení s Androidem tak bude mít možnost vidět doručenky, ukazatel toho, že druhá strana právě píše, sdílení obrázků a videí ve vysoké kvalitě a další. Implementace RCS do iMessage rovněž umožní sdílet polohu přímo v rámci zpráv. Neméně zajímavou informací je, že podpora SMS a MMS má zůstat rovněž zachována jako záložní řešení, například pro případ komunikace iPhonu s „hloupým“ mobilem.

Apple přislíbil spolupracovat s GSMA na způsobech, jak RCS vylepšit.

Nejedná se však ani o případ, kdy by Apple „otevřel“ iMessages ostatním platformám, pouze využije standard RCS, o což jej v minulosti žádal Google a další společnosti. Důvodem má být rovněž fakt, že Apple považuje iMessages za uživatelsky přívětivější a hlavně bezpečnější způsob komunikace s end-to-end šifrováním.

Pozitivní zprávou nakonec také je, že Apple přislíbil spolupracovat s GSMA na způsobech, jak RCS posunout dál a vylepšit jej. Především by se mělo jednat o bezpečnost, resp. celkové zabezpečení komunikace skrze RCS.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze