Nabíjíte bezdrátově? Vaše baterie vám za to nepoděkuje

22
Nabíjíte bezdrátově? Vaše baterie vám za to nepoděkuje
Fotografie: Samsung
  • Bezdrátové nabíjení je méně efektivní
  • Odpadní teplo zahřívá i baterii
  • Nárůst není vysoký, ale na snížení životnosti to stačí

Bezdrátové nabíjení je oblíbenou výbavou dražších přístrojů a někteří si používání telefonu bez této funkce již nedokáží představit. Namísto „pracného“ zasouvání konektoru do zdířky totiž stačí odložit telefon nebo další elektroniku na vybrané místo a máte hotovo. Nevýhody, jako je pomalejší rychlost nabíjení nebo nemožnost pracovat s telefonem, toto pohodlí hravě vyváží.

bezdrátové nabíjení

Jak ale ukazuje studie americké vědecké společnosti ACS, je zde ještě jedna skrytá stinná stránka – zkrácení životnosti takto nabíjených akumulátorů. Bezdrátové nabíjení je totiž ve srovnání s tím klasickým méně efektivní. To se projeví jednak v prodloužení času nabíjení, ale také v generování odpadního tepla. Jak je známo, každý akumulátor má optimální rozmezí teplot, v němž podává optimální výkony a má nejvyšší životnost.

bezdrátové nabíjení

Zatímco u testovaných iPhonů dosáhla teplota baterie při použití kabelu 27 °C, u bezdrátového nabíjení to bylo skoro 31 °C. Nejhorší situace nastala, pokud telefon nebyl umístěn přesně na střed nabíječky. Teplota stoupla až k 35 °C a přístroj byl tomuto působení vystaven delší dobu.

Nárůst o několik stupňů se nemusí zdát být podstatný, podle výzkumu to ale stačí k tomu, aby se znatelným způsobem snížila životnost baterie. Negativní vliv na nárůst teploty (a to i při drátovém nabíjení) také může mít vysoká okolní teplota, přímé sluneční záření, krycí pouzdra + další doplňky a také náročné používání během nabíjení, stejně tak jako nabíjení vysokými proudy.

Diskuze ke článku
Harper
A jini zase tvrdi, ze bezdratove nabijeni baterii neskodi atd atd.
Tyhle teorie jsou k nicemu. A clanky o nich take.
Kazdou chvili vyjde nejaka nova studie. A podle toho jake se redaktor chytne, tak takovy je potom clanek ze.
U klasickeho nabijeni take dochazi kmzahrivani baterie.
kjkszpj
Dnes uz ma kazdy druhy telefon rychle (drotove) nabijanie a pri nom sa bateria tiez vyrazne zahreje. Takze si clovek nepomoze. Jedine slabsiu neoriginalnu nabijacku zo statsieho telefonu...
Petr
Používám bezdrátové denně , u note 9 jde vypnout rychlonabíjení . Takže nabíjím bezdrátově pomalu a přes noc ???????? ( a nemám noční proud ????????)
Tomason
V Sony to ví, proto to není v jedničce. -)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze