Nabíjecí standard Qi2 je připraven do akce, těžit z něj budou všichni

Nabíjecí standard Qi2 je připraven do akce, těžit z něj budou všichni
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Wireless Power Consortium, které za standardem stojí, potvrdilo, že nyní prochází certifikací Qi2 hned několik modelů
  • Standard Qi2 umožní 15W bezdrátové nabíjené majitelům iPhonů i zařízení s Androidem

V oblasti bezdrátového nabíjení u smartphonů se zpravidla hovoří o nabíjení Qi, přestože existuje více standardů (jež najdeme například u chytrých hodinek) a wearables lze teoreticky nabíjet rovněž skrze NFC. Qi má však stále vedoucí pozici napříč chytrou elektronikou a cívku pro bezdrátové nabíjení dnes najdeme již i u cenově dostupných telefonů, ačkoliv to dříve byla výsada vlajkových lodí za vyšší desítky tisíc korun. Nepřekvapí proto, že i tento standard čeká jistý vývoj, a to v podobě druhé generace s označením Qi2.


Druhá generace nabíjení Qi, která byla oznámena již dříve a disponují jí například nové iPhony 15, využívá více magnetů. S tímto řešením, respektive celým standardem, pak přišlo Wireless Power Consortium (WPC), které nyní oficiálně oznámilo, že v současnosti prochází Qi2 certifikací první produkty a budou dostupné ještě v průběhu nadcházejícího období svátků. Dalších více než 100 produktů pak již na svou certifikaci čeká. Platí přitom, že zcela prvními zařízeními má být právě série iPhone 15, z jejichž řešení MagSafe také Qi2 čerpá.

Na rozdíl od MagSafe však bude standard Qi2 dostupný rovněž smartphonům s Androidem. Jejich uživatelé tak mají získat snadnější způsob výkonnějšího nabíjení, za což standard vděčí právě magnetickému uchycení, jež zajistí ideální pozici cívek. Z hlediska maximálního nabíjecího výkonu se bohužel o žádnou revoluci nejedná a mnoho proprietárních řešení pro bezdrátové nabíjení nabízí výrazně vyšší hodnoty. Opět je však na druhou stranu nutné zmínit, že tento standard se rozšíří napříč různými výrobci smartphonů a příslušenství, celkový přínos je tak nepopiratelný. Qi2 bude rovněž znamenat navýšení nabíjecího výkonu u iPhonů, jež byly doposud limitovány na 7,5 W v případě Qi nabíjení (dříve měly iPhony limit dokonce jen 5 W) a 15 W skrze MagSafe. Nyní bude 15 W dostupných i u bezdrátových nabíječek (se standardem Qi2), které nemají (zpravidla ne zcela levnou) certifikaci MagSafe.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze