Na vakcíny proti koronaviru z černého trhu a další podvody upozorňuje FBI i Europol

Na vakcíny proti koronaviru z černého trhu a další podvody upozorňuje FBI i Europol
Fotografie: pixabay.com
  • Na dark netu lze najít nabídky na koupi schválených vakcín Pfizer za 250 dolarů
  • Phishingové kampaně lákají na informace o vakcínách
  • Prudce roste počet vakcínových domén

Check Point Research varuje před podvody spojenými s koronavirovými vakcínami. Na problém upozorňují také FBI a Europol. Check Point například objevil prodejce, který na dark netu nabízí schválenou vakcínu Pfizer za 250 dolarů. Prodejce tvrdí, že má k dispozici zásoby nově schválené vakcíny Pfizer a může je odeslat do Velké Británie, USA nebo Španělska.


Najít lze i další nabídky a reklamy, jako jsou „koronavirová vakcína za 250 dolarů“, „řekněte sbohem COVID19 = CHLOROQUINE PHOSPHATE“ nebo „Rychle nakupte. VAKCÍNA NA KORONAVIRUS K DOSTÁNÍ PRÁVĚ TEĎ“. Všichni prodejci trvají na platbách ve formě bitcoinů, což znesnadňuje pravděpodobnost jejich případného odhalení.

Check Point se jednoho z prodejců ptal, kde je možné vakcínu koupit. Odpovědí byla nabídka na nespecifikovanou koronavirovou vakcínu za 0,01 BTC (kolem 300 dolarů). Prodejce zároveň tvrdil, že je potřeba aplikovat 14 dávek.

Nárůst vakcínových domén

Prudce roste počet vakcínových domén. Jen v listopadu bylo zaregistrováno více než 1 062 nových „vakcínových“ domén, což je stejně jako za předchozí 3 měsíce dohromady. Z toho 400 domén obsahovalo také slovo „covid“ nebo „corona“.

Nový „vakcínový“ phishing

Kyberzločinci se snaží nalákat oběti na zprávy o vakcínách. Hackeři například rozesílají e-maily se škodlivým .exe souborem „Stáhnout_Covid 19 Nové schválené vakcíny.23.07.2020.exe“, který po spuštění nainstaluje InfoStealer a krade přihlašovací údaje a uživatelská jména a hesla.

Check Point odhalil i další kampaň, kdy e-maily s předmětem „koronavirová vakcína pfizer: 11 věcí, které potřebujete vědět“ obsahovaly škodlivý soubor s názvem „Stručné shrnutí vakcíny na Covid-19“. Soubor po spuštění nainstaloval pokročilý RAT AgentTesla, který krade hesla a funguje jako keylogger. AgentTesla může monitorovat a zaznamenávat stisknuté klávesy na počítači oběti, pořizovat snímky obrazovky nebo krást obsah systémové schránky a přihlašovací údaje od různých programů (včetně Google Chrome, Mozilla Firefox a e-mailového klienta Microsoft Outlook).

Koronavirové vakcíny jsou žhavé téma. Na trend reagují i kyberzločinci a snaží se nachytat uživatele, kteří hledají informace a novinky. Na dark netu také vidíme řadu prodejců nabízejících vakcíny, ale ještě je brzy, abychom mohli jasně říci, jestli se jedná o skutečné vakcíny nebo je to jen další podvod,“ říká Daniel Šafář, Country Manager CZR regionu ve společnosti Check Point.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze