Nejen vakcíny proti koronaviru, ale už i falešné negativní testy najdete na darknetu

Nejen vakcíny proti koronaviru, ale už i falešné negativní testy najdete na darknetu
Fotografie: Check Point Research
  • Falešné potvrzení o očkování je dostupné za 150 až 200 dolarů
  • Hackeři nabízí i slevy na negativní testy na COVID-19, stejně jako možnost vygenerovat negativní test za méně než 30 minut za 25 dolarů

Check Point Research upozorňuje, že hackeři začali na darknetu nabízet „oficiální“ potvrzení o očkování a negativní koronavirové testy. V posledních 3 měsících došlo k prudkému – více než trojnásobnému – nárůstu reklam na údajné vakcíny proti koronaviru.

V lednu Check Point upozornil na stovky reklam na darknetu nabízející vakcíny za pouhých 500 dolarů. Počet nabídek se nyní více než ztrojnásobil na 1 200. Podle výzkumného týmu se na darknetu množí i nabídky na různá falešná potvrzení o očkování od Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) za 150 až 200 dolarů. Prodávány jsou i falešné negativní koronavirové testy a dokonce si v některých případech mohou uživatelé vygenerovat takový negativní test za méně než 30 minut za pouhých 25 dolarů. Na darknetu jsou nyní nabídky na všechny typy koronavirových potvrzení – testy a očkování.

Darknet je část internetu, která není viditelná pomocí vyhledávačů a pro přístup je nutný anonymní prohlížeč. Hackeři zde obchodují s kradenými osobními daty, přihlašovacími údaji, kreditními kartami, drogami, kybernetickými a hackerskými nástroji nebo zbraněmi. A nyní také s koronavirovými službami.

Vakcíny Johnson & Johnson, AstraZeneca, Sputnik, SinoPharm za 500 až 1 000 dolarů za dávku

Na darknetu jsou i nabídky vakcín proti koronaviru za cenu od 500 dolarů za dávku. Od ledna 2021 počet reklam překročil 1 200, což je 300% nárůst. Ovšem je potřeba upozornit, že většinou se jedná o podvodné nabídky a snahu okrást důvěřivé uživatele:

  • Oxford–AstraZeneca za 500 dolarů
  • Johnson & Johnson za 600 dolarů
  • Ruská vakcína Sputnik za 600 dolarů
  • Čínská vakcína SINOPHARM za 500 dolarů
Vakcíny koronavirus

Potvrzení o očkování za 150 až 200 dolarů

Níže můžete vidět příklad reklamy, která nabízí očkovací kartu CDC za 150 dolarů. Platba je v bitcoinech, aby ji bylo složitější vystopovat.

Vakcíny koronavirus

Komunikace s prodejci

Výzkumný tým Check Point Research komunikuje na darknetu s prodejci, aby získal co nejvíce podrobností o celém procesu, dodávkách, ceně a pravosti. Prodejce tvrdí, že podobné transakce dělá pravidelně a nikdy nebyl problém. Stačí jen zaslat jméno a další podrobnosti a zaplatit 200 dolarů:

Vakcíny koronavirus

Negativní testy na COVID-19: speciální nabídky a generování testů

Na darknetu jsou prodávány i negativní testy na COVID-19: „Nabízíme negativní koronavirové testy pro cesty do zahraničí i pro uchazeče o zaměstnání. Vše je hotové do 24 hodin, navíc výhodně.“ Slibována je „vysoká kvalita“ a speciální nabídky: „Kupte si 2 negativní testy a třetí dostanete zdarma!“:

Negativní testy na koronavirus

Check Point objevil také různé webové stránky, které nabízejí možnost vygenerovat autenticky vypadající negativní koronavirový test. Stačí do přehledného formuláře zadat informace o uživateli a zaplatit pouhých 25 dolarů. Za 30 minut dostane uživatel test e-mailem.

Negativní testy na koronavirus

Když jsme před třemi měsíci analyzovali na darknetu koronavirové nabídky a služby, viděli jsme jen několik stovek reklam na vakcíny Moderna nebo Pfizer. Dnes jsou nabízeny všechny dostupné značky vakcín. Navíc se hackeři snaží prodávat také podvodná potvrzení o očkování a negativní testy,“ říká Daniel Šafář, Country Manager CZR regionu ve společnosti Check Point. „Kyberzločinci chytře reagují na poptávku po vakcínách i snahu se očkování vyhnout. Je ale nutné si uvědomit, že zkoušet koupit vakcínu, potvrzení o očkování nebo negativní koronavirový test neoficiálními cestami je extrémně riskantní. Hackery totiž hlavně zajímá, jak zneužít identitu a data uživatelů. Falešné dokumenty a testy ještě více komplikují boj s koronavirem. Zároveň varujeme před sdílením očkovacích karet a negativních testů na sociálních sítích, protože vše může být zneužito a zobchodováno na darknetu. Očekáváme, že koronavirové aktivity na darknetu budou dále růst.

Více informací najdete na blogu společnosti Check Point.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze