V Ostravě s Nokií 6. Jak fotí na festivalu?

22
V Ostravě s Nokií 6. Jak fotí na festivalu?
  • Na známém hudebním festivalu jsme otestovali, jak fotí zatím nejdražší Nokia s Androidem
  • Nokia 6 se může pochlubit 16Mpx snímačem, dobrou světelností f/2.0 a nahráváním Full HD videa

Telefony Nokia a později Microsoft vždy hrály první ligu v kvalitě fotografií. Například Lumie 920 a 930 s PureView technologií dosahovaly obdivuhodných výsledků v noci a Nokia se pouštěla i do odvážných experimentů typu Nokia 808 PureView, tehdy ještě se systémem Symbian. Microsoft, který předtím mobilní divizi Nokie koupil, však výrobu telefonů ukončil a finská Nokia mohla začít prodávat své smartphony podle licenční dohody skrze společnost HMD až letos. Kromě reinkarnované Nokie 3310 jsme se dočkali trojice Nokií, které vůbec poprvé přináší plnohodnotný Android, navíc v takřka čisté podobě s příslibem velmi rychlých aktualizací.

I když se v současné době stále častěji spekuluje o Nokii 8 či 9, která by měla být novou vlajkovou lodí výrobce, prozatím je vrcholem nabídky Nokia 6, která s cenou pod 7 tisíc korun spadá do oblíbené střední třídy. A nás pochopitelně zajímalo, jak fotí. Naváže na odkaz předchozích Nokií a přinese i ve střední třídě kvalitní snímky za rozumnou cenu? To jsme zjišťovali v Ostravě, kam jsme Nokii 6 vzali na výlet a festival s ní zachytili.

Dobré světelné podmínky

Nokia nezklamala a fotky jsou skutečně kvalitní. Musíme samozřejmě myslet na to, že se stále nacházíme ve střední třídě, ale v této kategorii patří Nokia 6 určitě k nejlepším. Snímky jsou pěkně prokreslené, ostré po celé ploše včetně rohů a Nokia zvládla i postprocessing. Na modrém nebi se neobjevují výraznější artefakty a u vegetace nedochází ke splývání barev. Trochu potíže dělá Nokii 6 protisvětlo, kdy příliš nepomůže ani vestavěný HDR režim. Přimlouvali bychom se také za lepší vyladění barev a zejména bílé. Fotografie jsou laděny do teplých odstínů a někdy je patrný lehký oranžový nádech.

Nokia 6

Rozměry154 × 75,8 × 7,9 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:15 hodin

Interiér a horší světelné podmínky

Nokia 6 příjemně překvapila za zhoršených světelných podmínek, kdy drží šum na nízké úrovni a neztrácí se detaily ani barvy. Fotky jsou také ostré. Zde se projevuje dobrá světelnost a větší senzor, takže telefon může volit kratší expozici a nižší hodnotu citlivosti ISO, což se právě na kvalitě fotografií příznivě projevuje.

Noc

V noci se již projevuje absence stabilizace a je těžké udržet telefon pevně v ruce tak, aby byla výsledkem dokonale ostrá fotografie. Telefon také již hodně odšumuje a z fotek se ztrácí detaily, stále lze ale fotky považovat v dané třídě za velmi dobré.

Fotoaparát potěšil

Po stránce fotoaparátu Nokia 6 celkově potěšila a rozhodně se zařadí po bok například Huawei P9 lite (2017) nebo Samsungu Galaxy A3 (2017). Pokud hledáte fotomobil střední třídy se solidní výbavou a dobře fungujícím systémem za rozumnou cenu, vypadá Nokia 6 jako správná volba. Telefon právě v redakci testujeme a vy se nás můžete v diskuzi u tohoto článku ptát na to, co vás zajímá.

Diskuze ke článku
Rob
Umi to fotit taky širokoúhle?
frouzman
Fotky jsou na úrovni mého Xiaomi Redmi 3 takže bych to tak horké neviděl.
Pw
Nic moc
Marty
Nezkoušeli jste i natáčet? Jak si poradí s hlasitou hudbou?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze