Mobito: nová služba pro mobilní platby dostupná všem

4

Zúčastnili jsme se dnešní tiskové konference při spuštění nové služby Mobito. Mobito je zcela nový způsob placení mobilním telefonem, který se bude snažit nabídnout alternativu k rozšiřujícímu se NFC a dalším typům mobilních plateb. Hlavní výhoda Mobita? Je dostupné prakticky pro všechny - stačí vám téměř jakýkoliv mobilní telefon.

MOPET CZ společně s bankami Českou spořitelnou, GE Money Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank a všemi mobilními operátory O2, T-Mobilem a Vodafonem dnes spouští novou službu pro placení mobilem Mobito. Mobito může používat každý nehledě na to, jakou používá banku a mobilního operátora. Mobito funguje v naprosté většině mobilních telefonů a klienti uvedených partnerských bank mohou využívat všech výhod Mobita.

Mobitem můžete zaplatit kdekoliv a kdykoliv

Mobito jsou peníze v mobilu. Je to nová, inovativní služba, díky které okamžitě a rychle zaplatíte mobilem. Mobito stačí jednoduše připojit k běžnému účtu, k platební kartě či jej můžete používat čistě jako elektronickou peněženku. S Mobitem můžete bezpečně platit za zboží a služby, posílat peníze z jednoho mobilu na druhý nebo dobíjet kredit telefonu.

Jak Mobito funguje?

Mobito si můžete představit jako víceúčelovou elektronickou peněženku spojenou s vaším mobilním telefonem. Jako hlavní identifikační prvek slouží vaše telefonní číslo, se kterým se stačí zaregistrovat na stránkách Mobito a následně již můžete využívat všech služeb s Mobitem spojených. Mobito si zřídíte na třech místech:

  • v internetovém bankovnictví partnerské banky (pro klienty partnerských bank)
  • registrací na internetových stránkách Mobita: www.mobitoplatito.cz
  • přímo v aplikaci chytrých telefonů s operačním systémem iOS v Apple AppStore a Andorid v Google Play
Aplikace Mobito pro operační systém iOS

Následně můžete se svým účtem spárovat kreditní kartu jakékoliv banky nebo přímo bankovní účet jedné z partnerských bank, či si pouze vložit peníze na svůj Mobito účet a následně platit pomocí vašeho mobilního telefonu. Není potřeba žádný speciální čip, žádná nová SIM karta nebo speciální, ani datový, tarif. Vše ovládáte z vašeho telefonu bez omezení a zdarma.

Jak Mobito ovládám?

Ovládat Mobito můžete celkem třemi způsoby. Kompletní přehled o Mobitu a správu obstarává internetový portál služby. Nicméně to nejzajímavější na celé službě je fakt, že ji můžete používat z jakéhokoliv mobilního telefonu pokud splňujete jednu ze dvou podmínek - máte chytrý telefon s operačním systémem Android nebo iOS, nebo mobilní telefon, který podporuje zprávy na displeji (tzv. USSD, prakticky všechny mobilní telefony vyjma Windows Phone).

Uživatelé chytrých telefonů s Androidem nebo iOS mohou využít samostatné aplikace, kterou již nyní mohou stáhnout ve svých obchodech s aplikacemi. Tato aplikace dává uživatelům kompletní přehled o jejich účtu, mohou skrze aplikaci provádět platby, posílat peníze a podobně. Aplikace je vázána na samotnou SIM kartu a její používání je zcela zdarma. Komunikace sice probíhá skrze internetové připojení, ale díky dohodě s operátory, za používání aplikace Mobito neplatíte vůbec nic.

Majitelé ostatních telefonů mohou využít obsluhy skrze zprávy na displeji, tzv. USSD. Tuto službu podporují kromě Windows Phone prakticky všechny mobilní telefony na trhu. Ovládání sice není tak pohodlné jako v případě aplikace, nicméně i tak je velmi rychlé a samozřejmě zdarma. Lepší představu o používání si můžete udělat z krátkých videoukázek.

Kde s Mobitem zaplatím?

Mobito můžete využít k placení za služby, produkty nebo jej využít pro převod peněz mezi sebou navzájem. Hlavní výhodou je v tomto případě rychlost. Kamarád s sebou pravděpodobně nenosí kreditní terminál a bankovní převod může trvat několik dnů. Mobito je oproti tomu opravdu rychlé, peníze se na kamarádův účet připočtou prakticky okamžitě.

Mobito můžete využít samozřejmě také pro platby u obchodníků. V současnosti máte možnost platit Mobitem u více než 40 obchodníků, do roka má společnost cíl překonat magickou hranici jednoho tisíce obchodníků. Seznam obchodních míst akceptujících Mobito je k nalezení na webových stránkách Mobita: http://www.mobitoplatito.cz/mista-pro-nakup/.

Velice zajímavou možností služby Mobito je také dobíjení kreditu. Je to podobné jako kdybyste dobíjeli z bankomatu, operátoři však navíc nabízejí zajímavé výhody pro ty, kteří si pomocí Mobita kredit dobijí. Na tiskové konferenci bylo zajímavé sledovat jak se vzájemně trumfují - Vodafone po dobití Mobitem nabízí SMS zprávy na 7 dní zdarma, Telefonica O2 vám k vašemu kreditu přidá 50 Kč navíc a T-Mobile vám kredit dobitý přes Mobito navýší rovnou o 50 %. Zkusíte si dobít mobil Mobitem?

Kompletní informace týkající se nové služby Mobito naleznete na stránkách www.mobitoplatito.cz. Jak se vám líbí koncept služby? Podělte se s námi o vaše názory nebo se zeptejte na to, co vás zajímá přímo v diskuzi pod článkem.

Diskuze ke článku
ramon
bude aplikace přístupná i na zařízeních Blackberry Vojto?
Martin L.
Měl jsem možnost vyzkoušet na BB službu Mobito. Zkušenost s USSD zprávama byla pozitivní.
- je rozhodně absence grafického menu
+přehlednost, rychlost

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze