Sony Xperia E4g
recenze

Sony Xperia E4g

Trefa do černého
58

Nižší třída mobilních telefonů není už dlouhá léta silnou stránkou japonského Sony. Rok 2015 by však tento pohled mohl zásadně změnit. Do boje nastupuje model Xperia E4g, který nabízí v podstatě vše, nač si dnes vzpomenete. Nutné ústupky u displeje či fotoaparátu jsou vykoupeny velmi nízkou cenou, která startuje pod 4 000 Kč.

Šíře portfolia japonského Sony není kdovíjaká. Vše se točí kolem prémiové řady Z a lze říci, že ostatní třídy paběrkují o jednom novém modelu ročně. Menší výjimkou je řada E, která je vyhrazena pro základní modely s Androidem. V ní se letos na jaře objevila novinka se jménem Xperia E4g. 4,7palcové zařízení se slušným hardwarem a především výbavou, kde se takřka na nic nezapomnělo. Tento lákavý začátek je navíc podpořen až nebývale příznivou cenou. Tentokrát se více než kdy jindy nabízí otázka, máme před sebou bestseller?

Sony Xperia E4g

Technické parametry Sony Xperia E4g

Kompletní specifikace
Konstrukce133 × 71 × 10,8 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6732, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-T760
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:50 hodin
Dostupnostbřezen 2015, 3 799 Kč

Sony Xperia E4g – videopohled

Obsah balení

Balení levného telefonu neslibuje zázraky a počítejte pouze s nabíječkou a datovým kabelem. Samozřejmě se v krabičce dočkáte telefonu i několika stručných návodů, které vám pomohou s prvním spuštěním nového telefonu.

Design a konstrukce: trošku při těle

Na první pohled byste možná Xperii E4g do rodiny od Sony ani nezařadili. Nikde nejsou ostře střižené linii a po kovu či sklu ani stopy. V případě materiálů však není nad čím žehrat, máme tu levný telefon, který je jednoduše plastový. Potěší však měkčený plast na zadní straně, díky kterému telefon slušně padne do ruky.

Dále výrobce vsadil na vyloženě oblé tvary, které objevíte všude. Není ostrého místa na Xperii E4g. Na jednu stranu dobrý tah, obliny přeci jen zkousne větší množství lidí, a to je pro masový telefon určující. Pak je tu aspekt pohodlného držení, opět splněno, byť ne na 100 %. Vanička, tedy část kryjící záda a boky telefonu, je tak velká a oblá, že zbytečně navyšuje šířku telefonu až na značných 71 milimetrů. Menší ruce tak mohou mít, především v prvních chvílích jisté problémy.

Sony Xperia E4g

Rovněž tloušťka telefonu neprahne po rekordech a má bezmála 11 milimetrů. Hmotnost 135 gramů je pak adekvátní a nijak neomezující. Čelní straně dominuje displej, který se snaží využít dostatek místa. Potěší tudíž, že po stranách a pod displejem nezbylo mnoho nevyužitého prostoru. Ten se nachází až nad displejem, kde je však již spousta věcí. Logo, repráček, nezbytné senzory, kamerka a také informační LED dioda. Ta zeleným blikáním upozorňuje na zmeškané události a vy ji můžete pouze vypnout, nastavit bohužel nijak nejde.

Telefon je velmi zaoblený

Pochvala pro Sony míří za zpracování odemykacího tlačítka. Nachází se na ideálním místě uprostřed pravého boku a je krásně velké s ideálním zdvihem. Stisk je jistý a pohodlný, tak nějak by to mělo vypadat na všech telefonech. Zadní stranu jsme nakousli již výše a lze jen dodat, že na ni nechybí obvyklé prvky. Fotoaparát, repráček a logo výrobce.

Zpracování Xperie E4g je na velmi dobré úrovni. Vše jde na vrub zmíněné vaničce, která obepne celý telefon a tím pádem nedovolí žádný pohyb. Kryt ani nevrže a vše k sobě přesně lícuje.

Displej: ústupek v rámci tolerance

Sony se rozhodlo, že nepodpoří éru obrovských telefonů i v nižší třídě a drží se alespoň částečně při zemi. Displej Xperie E4g má úhlopříčku 4,7 palce a rozlišení 960 × 540 pixelů. Jistě již tušíte, že právě rozlišení, je mírným ústupkem, jakousi daní za nižší cenu. Výsledná jemnost 234 ppi je však v nižší třídě velice slušná a rastr poznáte jen při bližším zkoumání. Ačkoliv jsme zvyklí na jemnější displeje, při běžném používání mi displej Xperie E4g přišel rovněž dostatečně jemný. Typově se jedná o IPS panel, který podává věrné barvy a je solidně čitelný z úhlu i na slunci. Zaostává snad jen ve srovnání s mnohem dražšími telefony.

Displej je vcelku povedený

Radost udělá také dobře fungující čidlo regulující jas displeje. Vhod přijde také funkce chytrého podsvícení, kdy displej nezhasne ve chvílích, kdy telefon držíte v ruce. Hodí se to například tehdy, když ukazujete přátelům fotografie. Samotný displej je pak chráněn sklíčkem Gorilla Glass 3.

Zvuk: hlasitě raději ne

Nebojte, nebudeme vám vštěpovat nic o tom, jak hlasitá hudba škodí vašim uším, ačkoliv je to pravda. Nyní máme na mysli hlasitý reproduktor, který se Sony příliš nepovedl. Sice jej nepřeslechnete, což je klad, ale jeho kvality jsou bídné. Zvuk je plechový a s důrazem jen na výšky. Po připojení takřka jakýchkoliv slušných sluchátek se dočkáte mnohem lepšího zvuku, a nenáročného posluchače Xperia E4g rozhodně potěší.

Sony Xperia E4g

Baterie a výdrž: dva dny zvládne

Základní telefon s nijak velkým displejem a průměrným výkonem. Přesto Sony nasazuje silnou baterii, bohužel uživatelsky nevyměnitelnou, s kapacitou 2 300 mAh, a to se zcela zákonitě musí projevit na výdrži. Takřka bez žádných větších problémů dosáhnete na dvoudenní výdrž při aktivním využívání, kdy se nebudete omezovat v konektivitě. Samozřejmě náročným pracovním dnem lze Xperii E4g vybít za několik hodin, ale to každý telefon. Naopak s trochou střídmosti můžete počítat i se třemi dny bez nabíječky.

Provedli jsme také standardizovaný test výdrž, kdy telefon streamoval za pomocí Wi-Fi HD video o rozlišení 720p, v telefonu byla vložena SIM karta s přihlášením k síti 3G, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50 %. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 7 hodin a 11 minut, což je průměrný výsledek. S výsledkem 9 hodin a 23 minut ho překonává například Nokia Lumia 635. Nabíjení z úplného vybití na 80 % trvá 1 hodinu a 20 minut, k úplnému nabití si vyčleňte 1 hodinu a 50 minut.

Hardware: překvapivý MediaTek

Pod kapotou Xperie E4g tepe čtyřjádrový procesor MediaTek MT6732 s taktem 1,5 GHz. To je velmi slušná hodnota na levný telefon. V případě operační paměti je tu dle očekávání 1 GB (respektive zhruba 400 MB RAM po prvním spuštění). Tato kombinace však spolu s grafickou akcelerací Mali-T760MP2 zajišťuje slušný výkon. Například v populárním benchmarku AnTuTu dosáhla Xperia E4g více než 32 000 bodů, což je téměř stejně jako špičkové LG G3 a o něco více oproti HTC One. Interní paměť má klasických 8 GB, po prvním zapnutí však počítejte se 4,2 GB. Naštěstí jsou podporovány paměťové karty, na které je možné přesouvat také aplikace.

Aktualizováno: Pasáž s hardwarem byla aktualizován opravnou informací týkající se procesoru. Původně byl v článku chybně uveden typ MediaTek MT6752.

Uživatelské prostředí: tak trochu v minulosti

V případě prostředí svěřilo Sony základ Androidu 4.4 KitKat. To je již trochu škoda, čekali bychom rozhodně nasazení Lollipopu a doufejme, že Sony aktualizaci plánuje. Na druhou stranu je prostředí obohaceno o nadstavbu Xperia UI, kterou si lze značně obměňovat pomocí různých témat.

Celkově je prostředí jinak totožné, jako u všech nových Xperií s operačním systémem Android ve verzi 4.4 KitKat. Opět tu tak máme spornou notifikační lištu, která je rozdělena do dvou záložek, takže přepínače již nejsou tak snadno dostupné, jako v předchozích verzích. To je ovšem jedna z mála vad na kráse, jinak špičkově optimalizovaného smartphonu. Co ovšem jednoznačně chválíme je rychlý přístup k baterce (světlo z LED diody), které je dostupné právě přímo z notifikační lišty.

Samotné prostředí je pak skvěle optimalizované a telefonu nedochází dech ani při spuštění více náročných aplikací. Vše stíhá s grácií sobě vlastní a v podstatě ukazuje všem konkurentům nižší třídy záda.

Multimediální funkce: hravě a přehledně

Ve střední třídě poměrně velký displej přímo vybízí k zábavě, pro ukrácení dlouhé chvíle si Sony kromě fotoaparátu a videokamery, na které se zaměříme za okamžik, přichystalo také několik dalších aplikací. Skvěle funguje například FM rádio s RDS, to dle zvyklostí funguje až po připojení sluchátek, která fungují jako anténa. Pro přehrávání hudby máte k dispozici perfektní aplikaci Walkman, nechybí ale ani Hudba Play od Googlu, která se pyšní, stejně jako Google Chrome pro prohlížení internetu, bezproblémovou synchronizací. Pro prohlížení fotografií poslouží aplikace Galerie nebo Fotky od Googlu, aplikace Galerie nedávno inovovala své grafické prostředí, které působí opět o kus přehledněji. Navíc poslouží i jako grafický editor, v podání Sony navíc nabízí více než pouhé otočení fotografie.

Fotografie totiž můžete zrcadlit, narovnávat, přidat grafické efekty, rámeček nebo nálepky. Nastavit můžete také kontrast, jas, do fotografie můžete domalovat další objekty, potěší rovněž možnost vytvoření koláže, není tedy nutné stahovat doplňkové aplikace z Google Play. Pro přehrávání videoklipů nebo vašich oblíbených filmů a seriálů poslouží aplikace Videa, ta se chlubí podporou většiny běžných formátů, problémem nejsou dokonce ani české titulky. Zabavit se můžete také aplikací Náčrt, v té můžete tvořit pomocí hned několika nástrojů zajímavé a ručně psané poznámky, případně grafické nákresy. V telefonu nenalezneme žádné předinstalované hry, Google Play je však plný zajímavých herních titulů, mnoho z nich je navíc k dispozici zdarma.

Fotoaparát: zastane vše potřebné

Fotoaparát nabídne maximální rozlišení 5 megapixelů a to v režimu 4:3. S Xperií E4g však můžete pořizovat fotografie také v nižších rozlišeních, což se ale vzhledem k nižšímu maximálnímu rozlišení příliš nevyplatí. Stejně jako u vybavenějších kolegyň nabízí fotoaparát mnoho zajímavých režimů (Super auto, Ručně, Social live, Timeshift burst, Efekt AR, Obrazový efekt, Plynulé panorama, Zjemnění tváře, Live On YouTube). V režimu Ručně navíc můžete zvolit hned 17 scén (namátkou: jemná pleť, měkké pozadí, krajina, korekce protisvětla, gurmán, pláž, sníh a další), zde se tedy rozhodně nešetřilo.

Prostředí fotoaparátu

Nastavení fotoaparátu jako takového je poměrně podrobné, zahrnuje například možnost nastavení samospouště, detekce úsměvu, režim ostření, HDR, ISO, měření expozice, rozpoznání obličeje. Jak už tedy víme, fotoaparát je vybaven v dané cenové třídě nad očekávání. V případě samotné kvality fotografií lze hovořit o velmi slušném průměru. Snímky jsou především barevně věrné a minimálně na displeji telefonu tak vypadají k světu. Solidní jsou také detaily a práce se světlem. Spolehlivě telefon pořídí také makro snímky. K zaváhání, které vám bude vadit, dojde ve zhoršených světelných podmínkách, kdy se vytrácí ostrost a objevuje šum. To je však případ téměř každého telefonu.

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Čelní kamerka dostala do vínku 2 megapixely a její přínos vidím pouze pro videohovory. Selfie snímky budou spíše neostré, respektive ostré až příliš a ve výsledku nijak hezké.

Čelní kamerka

Videoklipy můžete nahrávat ve FullHD rozlišení, konkrétně tedy 1 920 × 1 080 pixelů (další možnosti jsou HD (720p) videa nebo kvalita vhodná pro odeslání pomocí MMS). I na tomto příkladu lze tedy vidět, že výkonnostně novinka „stíhá“ s přehledem. Pořízené klipy jsou stejně jako fotografie kvalitní, opět musíme vyzdvihnout věrné podání barev a snímkovací rychlost (30 fps), díky které je video hezky plynulé. I u videoklipů můžete nastavit některé funkce, jako je režim ostření, HDR video, detekce úsměvu, aktivovat můžete také svítilnu.

Sony Xperia E4g (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Telefonní funkce: přehlednost Xperií

Základem každého kvalitního smartphonu jsou propracované telefonní funkce, v tomto ohledu Sony Xperia E4g nezaostává a bere si vzor od těch nejlepších Xperií v nabídce společnosti Sony. Samotná aplikace Telefon seskupuje snadné základní nastavení účtů a následný import kontaktů, importovat můžete samozřejmě také z karty SIM. Pokud máte vaše kontakty zálohované na vašem Gmail účtu, je synchronizace otázkou několika vteřin. Šikovná je také možnost „najít kandidáty na spojení“, kdy telefon prohledá váš seznam kontaktů a v případě nalezení duplicitních kontaktů navrhne spojení v jeden kontakt, čímž znatelně ulehčí práci. V další záložce najdete klasicky číselník a pod třetí záložkou se nachází seznam oblíbených kontaktů, ty si jednoduše přidáte přetažením z vašeho seznamu.

Pod poslední záložkou můžete upravovat skupiny, jako jsou například kolegové, rodina, přátelé a následně jim přiřadit vlastní nastavení. Názvy skupin můžete snadno editovat, nebo některé z přednastavených úplně vymazat. Příkladné je také propojení se sociálními sítěmi, například synchronizace kontaktů s Facebookem nebo službou WhatsApp a Viber funguje dle zvyklostí na výbornou. Pochválit musíme také ruční vyhledávání kontaktů. Napravo od nabídky jmen je totiž svislá přímka s počátečními písmeny jmen, která se v okamžiku kliknutí a lehkého vytažení změní ve spirálu, která aktuálně tažená písmena zvětší a přemístí je k prostředku displeje tak, aby bylo vyhledávání co možná nejpohodlnější.

Zprávy a klávesnice: známé pohodlí

Aplikaci pro vytváření textových, nebo multimediálních zpráv není potřeba představovat, vše zůstalo při starém. Sony jen trochu osvěžilo vzhled a v případě vložení některého doplňkového souboru (hlasové nahrávky, fotografie, nebo polohy) vsadilo na nový typ flatových a jednobarevných ikon. Navíc si můžete vybrat jako defaultní aplikaci pro vytváření a příjem zpráv aplikaci Hangouts, což značně zpřehledňuje práci, pokud aplikaci Hangouts i tak využíváte pro komunikaci s ostatními uživateli pomocí Gmail účtů. To už ale není žádné překvapení, důležitou zprávou je, že to funguje, a funguje to na výbornou. Pro vytváření e-mailových zpráv si pro nás Sony přichystalo aplikaci E-mail, samozřejmě se nezapomnělo na standardní Gmail aplikaci. V tomto ohledu samozřejmě zůstalo vše při starém a vše (včetně příkladné synchronizace) funguje tak, jak má.

I v Xperii E4g nalezneme známou, od Sony předinstalovanou, klávesnici, která se za svůj čas změnila jen minimálně. Klávesnice od Sony je známá svojí uživatelskou přívětivostí, v nastavení můžeme změnit téměř cokoli. Tak například vzhled (tmavý, světlý), přidání symbolů tečky, čárky, ikony mikrofonu pro snadné zadávání textu hlasem nebo například speciální symboly na hlavní obrazovce.

Organizační funkce a GPS: spolehlivý standard

Představení organizačních funkcí Xperie E4g odstartujeme aplikací Kalendář, ta je vyvedena v klasickém, a u Xperií velmi dobře známém, „kancelářsky strohém stylu“ bez jakýchkoliv výstředností, což hodnotíme pozitivně. Více než 60 % plochy zabírají okénka dní kalendáře a zbytek detaily konkrétního dne. Odpadá tak zbytečné nahlížení. Nové události mají typické možnosti, co mohou obsahovat. Jsou to časová upozornění, poznámky či stupně priority.

Nepříjemné chvíle nudy ukrátí například aplikace Náčrt. Jedná se o aplikaci/editor zaměřený na ručně psané zápisky s pokročilými možnostmi kreslení. V nástrojích je paleta různých štětců (až deset typů), dále barevná paleta stopy umožňující výběr až z šestnácti barev. Stopa může být tenká cca milimetr a tlustá až skoro centimetr. Ani další funkce nepřekvapí, k dispozici je tak budík, stopky, minutka, světový čas, poznámky a kalkulačka. Nechybí ani předinstalovaná aplikace OfficeSuite pro prohlížení dokumentů.

V Xperii E4g samozřejmě nalezneme také GPS/GLONASS čip, a to včetně A-GPS, tedy asistované navigace. Elektromagnetický kompas, který napomáhá při orientaci na mapě, však bohužel chybí. Tou nejdůležitější informací je však rychlost fixace vaší polohy. V případě studeného startu a vypnuté A-GPS dostanete polohu přibližně do 15 až 20 vteřin, ve všech ostatních případech je nalezení vaší polohy otázkou několika málo vteřin, a to bez problému i v hustší městské zástavbě. V tomto ohledu tedy žádné problémy nečekejte, Xperia E4g snadno poslouží i jako automobilová navigace.

Datové funkce a internet: nabídne takřka vše

V nižší třídě je zákazník často nucen dělat ústupky ve výbavě. To je však Xperii E4g cizí a zřejmě nejzářnějším příkladem je datové nabídka, kterou bych se nebál nazvat nekompromisní. Spolehnout se totiž můžete nejen na sítě 3G s nadstavbou HSPA+, ale podporovány jsou také rychlá data v sítích LTE a to včetně všech potřebných pásem v ČR. Nechybí ani obávané pásmo 900 MHz, které využívá Vodafone. V cestě k rychlému připojení vám tak nic nestojí.

Internetový prohlížeč

V další výbavě se nachází také nejnovější Bluetooth 4.1 a dokonce i NFC, připravené pro rychlý přenos informací i bezkontaktní platby. K úplné dokonalosti chybí jen infračervený port, jako u všech Xperií, avšak v tomto případě to jako mínus nebereme. Na internet se pak podíváte skrze Androidí prohlížeč, případně Google Chrome. Oba dva pojí přívětivé prostředí i svižný chod.

Závěrečné zhodnocení: nevídaná výbava za nevídanou cenu

Ano, Xperia E4g je trefou do černého ze strany Sony. Poměrně dlouhou dobu jsme v nižší třídě neměli telefon, který by si při našem testu počínal tak nekompromisně a v podstatě ani jednou výrazněji nezaváhal.

Sony Xperia E4g

Máme tu solidní výkon, který postačí takřka na cokoliv, dále perfektně odladěné prostředí, které ocení každý uživatel a vše je doplněno mixem vyvážené výbavy, kde nechybí nic důležitého. Použitelný fotoaparát i kamera, přehledné aplikace pro telefonování a zprávy, praktické organizační funkce, schopná nabídka zábavy a nakonec úplná datová nadílka, kde nejvíce překvapí plná podpora LTE.

Pakliže bychom chtěli hledat dílčí nedostatky, můžeme se pozastavit na větší šířkou či tloušťkou. Nejde však o nic, nad čím by nešlo mírně přimhouřit oči. Pak je tu displej, kde by možná někdo uvítal lepší rozlišení. Hodila by se jistě i větší paměť. Jenže pak zjistíme, že cena se například u Vodafonu pohybuje pod hranicí 3 300 Kč (průměrně Xperii E4g seženete pod 4 000 Kč) a rázem jsou drobné nedostatky zapomenuty.

Konkurence

Velkým konkurentem bude nový Vodafone Smart Prime 6, který má HD displej, avšak za cenu větší úhlopříčky, která se celkově projeví na velikosti telefonu. Nabízí také novější Android, přičemž jeho cena je takřka stejná. Ušetřit můžete s loňským modelem Vodafone Smart 4 Power, který podporuje LTE a má silnější baterie, avšak také horší displej.

Vodafone Smart prime 6 a Vodafone Smart 4 Power

Dalším konkurentem může být Huawei Y550, který je levnější a rovněž podporuje LTE, ale na druhou stranu disponuje horším displejem a menší interní pamětí.

Huawei Y550

Pakliže pokukujete po systému Windows Phone, nabízí se Nokia Lumia 635. Její výhodou je o něco nižší cena. Displej je podobně kvalitní. Nevýhodou je neúplná podpora LTE a také chybějící LED dioda u fotoaparátu.

Nokia Lumia 635
sony-xperia-e4g
Klady
  • nízká cena
  • poradí si s rychlými daty v LTE
  • podpora NFC
  • čidlo regulace jasu
  • pohodlná odemykací klávesa
  • solidní fotoaparát
  • dobře optimalizované prostředí
  • dostačující výkon
  • slušný displej
  • Bluetooh 4.1
Zápory
  • displej mohl mít vyšší rozlišení
  • zbytečně široký
  • starší Android 4.4
Diskuze ke článku
Filip
Bylo by skvělé, kdybyste udělali porovnání Sony Xperia E4g a Vodafone Smart prime 6.
K@rlos
Díky za hezkou recenzi, jen mi tak napadlo, když píšete o LTE frekvencích... 800mHz má podle mně T-Mobile a O2, Vodafone používá 900mHZ.
Meta
"Nechybí ani obávané pásmo 800 MHz, které využívá Vodafone." - mám sa bát aj u konkurence? Pěkný přebrept, Meta
Tomáš
Ach jo, jste si opravdu jisty ze ma mediatek 6752?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze