BenQ F5
recenze

BenQ F5

Svěží vánek ve střední třídě
25

Na český trh se po téměř deseti letech vrací mobilní telefony BenQ. Tentokrát již samozřejmě vsadily na operační systém Android. Výše postavený model F5 zaujme líbivým designem, slušným displejem i výkonem, vyváženou výbavou a mezi trumfy lze zařadit podporu NFC a rychlých dat LTE.

Mnozí z vás si ještě jistě vzpomenou na značku mobilních telefonů BenQ. Ta se do našich pamětí zapsala nejvíce odkoupením mobilní divize německého Siemensu v roce 2005 a následně bohužel velkým neúspěchem o rok později, který z našeho trhu odvál nejen Siemensy, ale také telefony BenQ. Nyní se značka na náš trh vrací, samozřejmě již se zcela jinými telefony, které pohání operační systém Android.

BenQ F5

Dnes recenzovaný BenQ F5 nabízí velmi vyvážený koktejl výbavy a slušné startovací ceny. Mohl by tak zaujmout i náročnější zákazníky, kteří však zároveň nehodlají investovat do telefonu horentní sumy. Za pět tisíc korun totiž dostanou velký HD displej, solidní výkon, slušné prostředí i podporu moderních funkcí. V recenzi se pokusíme odhalit, zda se má zavedené osazenstvo střední třídy bát nově příchozího BenQu.

Technické parametry BenQ F5

Kompletní specifikace
Konstrukce143 × 72,8 × 8,5 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8926, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:33 hodin
Dostupnostlistopad 2014, 5 199 Kč

BenQ F5 – videopohled

Obsah balení: vše v malé krabičce

V malé krabičce, do které se BenQ F5 sotva vejde, se příliš příslušenství nenachází. Očekávejte USB kabel, nabíječku a pecková sluchátka. Ve výsledku jde o běžný standard.

BenQ F5

Design a konstrukce: líbivý kus telefonu

Dnešní doba originalitě příliš nepřeje a mnoho telefonů se sobě podobá jako vejce vejci. Každá snaha byť o malé odlišení se proto cení. BenQ na to šel u modelu F5 od lesa. Samotný tvar telefonu nijak zvláštní není. Volba padla na oblé boky i rohy, což je většinou sázka na jistotu. Oživení telefonu však dřímá v malých červených prvcích. Do červené je zahalena elegantní mřížka reproduktoru na čelní i zadní straně, a rovněž lemování fotoaparátu. Není to nic extravagantního, ale celý dojem z telefonu tyto prvky pozvedávají mnohem výše.

Design telefonu je vesměs klasický a líbivý

Líbí se nám rovněž tloušťka telefonu pouhých 8,5 milimetrů. Zbylé rozměry činí 143 × 72,8 milimetrů a hmotnost je velmi příjemných 135 gramů, což je s ohledem na velikost telefonu spíše nižší hodnota. Při prvním uchopení navíc budete dost možná hádat i nižší hmotnost, případně chybějící baterii v těle.

BenQ F5 je příjemně tenký

Perfektně BenQ F5 padne do každé ruky. Mohou za to nejen oblé tvary, ale také tvarování a provedení zadního krytu. Ten je rovněž mírně zaoblen a navíc osazen měkčeným materiálem. Ten je příjemný na dotyk a navíc zabraňuje vyklouznutí telefonu z dlaně. Plusem budiž i ochrana, neboť měkčený materiál obstojně odolává případným škrábancům.

Do ruky padne telefon skvěle

Čelní stranu zaujímá především displej. Nad ním se však našlo místo nejen pro logo výrobce, nezbytná čidla či kamerku, ale také i pro informační LED diodu. Ta blikáním upozorňuje na zmeškané události, hovory, zprávy a e-maily. Dioda není největší, ale modré blikání rozhodně nepřehlédnete. Bohužel ji nelze nijak nastavit, pouze zcela vypnout. Pod displejem sídlí trojice senzorových kláves, která je podsvětlená a dokáže při dotyku zavibrovat. Bohužel podsvětlení nemíří pouze na klávesy, ale také na předěl čelní strany a spodní hrany, kde pod jistým úhlem pohledu vidíte světlo prosvítat. Nejde však o nic, co by bránilo v používání a možná si této drobné vady nikdy ani nevšimnete.

Po bocích najdeme nejen tlačítka, ale také konektory. Rozmístění je vcelku klasické, nabíjecí a datový konektor je na spodní hraně, 3,5mm jack konektor na straně horní. Pravý bok je místem pro klávesu regulující hlasitost a bohužel už pro žádné další tlačítko. Odemykací klávesa se ocitla na nepraktickém levém kraji horní hrany, kde je především pro praváky velmi obtížně dosažitelná. Naštěstí lze telefon odemknout i poklepáním na displeji. Tuto možnost je nicméně nutné povolit v nastavení. K dokonalosti chybí možnost displej stejným způsobem také uzamknout.

Zadní stranu jsme si již probrali a tak zbývá dodat, že kryt je uživatelsky odnímatelný. Poté získáte přístup ke slotu pro paměťovou kartu a také microSIM kartu. Dílenské zpracování zvládl BenQ na jedničku a to navzdory tomu, že je telefon celý plastový. Každý díl přesně dosedá k druhému, s drobnou výjimkou zmíněnou výše, nic nevrže a kryty se při zatlačení neprohýbají. Tak to má být a nám nezbývá, než BenQ pochválit.

Baterie a výdrž: solidní průměr

Pod odnímatelným zadním krytem se skrývá také baterie, které se ale nikam nechce. Respektive výrobce ji k tělu připevnil napevno a uživatelsky ji nelze vyměnit. Kapacita baterie činí slušných 2 500 mAh, což je v rámci kategorie a výbavy adekvátní hodnota, která většinou mírně převyšuje konkurenci. Výdrž se běžně pohybuje při středně náročném využívání, kdy je telefon k internetu připojen celodenně a kdy vyřídíte zhruba 20 minut hovorů, kolem dvou dnů. Při opravdu šetrném zacházení se lze dostat i na třídenní výdrž, avšak to již znamená omezení jasu displeje i automatických aktualizací. Snadno telefon také vybijete během jednoho pracovního dne. Velmi záleží, kolik hodin bude svítit displej a jak náročné aplikace budete využívat.

Baterie není uživatelsky vyměnitelná

V našem testu výdrže (telefon streamoval video v kvalitě 720p, byl připojen k Wi-Fi, jednou SIM kartou k 3G síti, jas displeje byl nastaven na 50 %, zvuk do sluchátek na poloviční hlasitost a aktualizace potlačeny) vykázal BenQ F5 čas 6 hodin a 22 minut. Tento čas mírně překonává například konkurenční Huawei Ascend G620s (7 hodin a 12 minut) nebo Samsung Galaxy S III Neo (7 hodin).

Čas nabití BenQ F5 z nuly na 80 % činí 1 hodinu a 45 minut, k úplnému nabití je potřeba 2 hodin a 33 minut.

Zvuk: použijte sluchátka

Zvukový výstup je mnohdy výrobci u levnějších modelů opomíjen a částečně je to pravda i u BenQ F5. Hlasitý reproduktor sice nepřeslechnete, ale kvalitou si vás rozhodně nezíská. Zvuk je spíše plechový a bez hloubek. Poslech tak doporučujeme spíše jen skrze 3,5mm jack konektor, kde se již dočkáte vcelku průměrné kvality v rámci střední třídy, avšak pouze s vlastními sluchátka, ta přibalená příliš dobře nehrají.

Displej: HD potěší

BenQ si je vědom dnešní obliby velkých displejů a tak do modelu F5 nasadil rovnou pětipalcový displej s HD rozlišením. Výsledná jemnost 294 ppi stačí na krásnou podívanou, kdy rastr vidíte až při opravdu blízkém zkoumání. Nasazena je údajně také IPS technologie displeje, avšak barevně nás displej příliš nepřesvědčil a mezi IPS panely se rozhodně jedná o horší typ.

BenQ F5

V nastavení displeje objevíte krkolomně přeloženou položku „Režim nízkého modrého světla“. Skrývá se zde nastavení barevného nádechu displeje ve třech typech. Prvním jsou multimédia, kdy displej mírně zhnědne, druhým procházení webu a třetím čtení. Ve všech případech displej tolik nezáří a eliminuje studené barvy na displeji, což se někdy může hodit.

Displej je vcelku slušný

Jas displeje můžete řídit ručně nebo skrze dobře fungující automatickou regulaci. Samotný displej pak bude chráněn odolným sklíčkem, neboť škrábance se na něm během testování neobjevily, avšak přesný typ výrobce neuvádí.

Hardware: na vyskakování to nebude

Pod kapotou BenQ F5 najdeme dnešní klasiku střední třídy. Řeč je o čtyřjádrovém procesoru Snapdragon 400 s taktem s taktem 1,2 GHz a grafickým akcelerátorem Adreno 305. Operační paměť dostala do vínku 1 GB a reálně zbývá po zapnutí přibližně 300 MB RAM volných. Výkonově je na tom telefon velmi průměrně, v benchmarku AnTuTu získal 18 841 bodů, což je nepatrně méně v porovnání s konkurenčním Huawei Ascend G620s, který dosáhl na 19 110 bodů. Výkon postačí na všechny základní operace, avšak u náročnějších 3D her už můžete narazit na nižší plynulost.

Benchmark testy

Příjemným překvapením je interní paměť s 16 GB, přičemž pro vás výrobce ponechal necelých 12 GB volných. Snadno je navíc rozšíříte paměťovými kartami až o dalších 64 GB. Pokud to aplikace podporují, můžete je přesunout na paměťovou kartu.

Uživatelské prostředí: příjemná podoba Androidu

BenQ nasadil operační systém Android ve verzi 4.4.2 KitKat. Výrobce si Android částečně upravil k obrazu svému a například zcela zrušil klasické menu. Vše se tedy soustředí na až 9 pohotovostních obrazovek, jejichž počet lze přesně zvolit a nastavit si můžete i jejich opakování, kdy není nutné se z poslední obrazovky zdlouhavě vracet přes všechny až na první. Změnou prošly také ikonky aplikací, které si BenQ vcelku zdařile upravil.

Pohotovostní obrazovky

Tím jsme však zásahy ze strany výrobce v podstatě vyčerpaly. Podoba notifikační lišty nebo naposledy spuštěných informací je shodná s čistým Androidem. Stejně tak nastavení a vy se tak velice rychle v celém prostředí zorientujete.

Za zmínku stojí, že BenQ připravil také hrstku vlastních aplikací, které sdružil do složky Q Family. Je tu jeho vlastní přehrávač hudby, poznámky či správa vašich financí. Bohužel tyto aplikace nejsou lokalizovány do češtiny a tím je jejich využití značně degradováno.

Optimalizace se výrobci povedla velice slušně a všechny běžné operace proběhly svižně, bez zbytečného čekání. Nedocházelo ani k zaseknutí telefonu nebo restartům. Setkali jsme se pouze s pády doinstalovaných aplikací, avšak pouze v malé míře.

Multimediální funkce: na slušné úrovni

Velký a solidní displej může být důvodem, proč telefon pořídit k multimediálnímu využití. To BenQ F5 splňuje díky pětipalcové úhlopříčce dokonale. Zaměřme se ale nejdříve na hudební přehrávač, neboli aplikaci Hudba, kterou určitě znáte z ostatních Androidů. Nabízí jednoduchý vzhled, možnost rozdělení na interprety, alba, jednotlivé skladby a můžete si vytvořit i vlastní seznam. Nechybí zde i nastavitelný ekvalizér. Využít můžete také výrobcem vytvořenou aplikaci hudba, která je možná líbivější a shodně nabízí bohaté možnosti třídění i ekvalizér.

Hudební přehrávač

Další multimediální aplikací je Galerie, kde najdete jak své pořízené fotografie, tak i videa a filmy. Své snímky zde můžete také upravit oříznutím či otočením nebo přidat zajímavý efekt, například rámeček nebo jiný odstín. A nyní poutavější část, filmy. Ty zvládá telefon bez problémů, a to i v různých formátech, jako .mp4 nebo .avi. Většina uživatelů ale stejně sáhne po alternativním přehrávači z Google Play, a to zejména pro možnost hlubšího nastavení nebo možnost přidání externích titulků, se kterými si vestavěný přehrávač neporadí. Návštěva Google obchodu vás čeká i při pořízení her, které si telefon umožňuje vychutnat. V základu zde totiž nenajdete ani jednu. Z dalších funkcí zmiňme rádio, které funguje až po připojení sluchátek a podporuje funkci RDS.

Fotoaparát: využití hlavně za světla

V případě fotoaparátu vypadá vše velmi nadějně. BenQ nasadil dokonce 13megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Maximálního rozlišení dosáhnete při poměru stran 4:3, lze však pořizovat také širokoúhlé snímky v maximálním rozlišení 10 megapixelů. Aplikace fotoaparátu je mírně přepracována, ale přehledná. Fotografování i záznam videa má vlastní spoušť, nastavit si lze hodnoty ISO, expozici, různé režimy nebo místo, kam se mají snímky ukládat. Potěší svižný chod celé aplikace i rychlost ostření, které lze provádět také dotykem displeje.

Prostředí fotoaparátu

Samotná kvalita snímků však již mírně pokulhává. Věrné podání barev potěší, avšak menší ostrost už radost neudělá. Text na snímcích sice přečtete, ale slévající se detaily jsou bohužel patrné. Tento neduh se s ubývajícím světlem dále prohlubuje a za horších světelných podmínek již mnohdy vytvoříte jen rozmazanou fotografii. Naopak makro snímky problémem nejsou, zaostříte si, kam potřebujete a například text na papíře bude vždy dobře k přečtení.

Ukázkové fotografie

Testovací snímky
Využití blesku při tmě

Dostalo se také na čelní fotoaparát, který disponuje rozlišením 2 megapixely. Na tvorbu selfies se však příliš nehodí, protože kvalita je velice nízká. Snímky jsou neostré a barevně nevěrné.

Testovací snímky z čelní kamerky

Záznam videa je umožněn až v rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů a s plynulostí 29 snímků za vteřinu. Platí pro něj však stejná kritika jako pro fotografie. Barevné podání je slušné, ostrost už horší. Samotná plynulost je však dostačující a obraz nepůsobí příliš trhaně. Zvolit si v nastavení lze potlačení chvění, HDR režim nebo zpomalený pohyb.

BenQ F5 (testovací video) – 1080p, 29 FPS

Telefonní funkce: klasický Android

U telefonování jako takového vás nečeká žádné překvapení, jelikož tu najdeme klasickou Android aplikaci, která funguje spolehlivě a nabízí známý seznam kontaktů, který se synchronizuje s Google účty, Facebookem nebo Skype kontakty.

Kvalitní je i samotné telefonování, kdy druhou stranu slyšíte zřetelně a bez šumu. Taktéž vás uslyší na druhé straně spolehlivě.

Zprávy a e-maily: vše na svém místě

Zprávy jsou základní funkce, kterou telefon plní bez problémů. K psaní využijete klasickou klávesnici známou z čistého Androidu, na které se píše velmi pohodlně. Samotná aplikace Zprávy potom opět pochází z čistého Androidu a kromě napsání a přečtení SMS neposlouží už k ničemu, funguje však bez problémů.

Ke kontrole vašich e-mailů můžete použít hned dvě aplikace, nativní E-mail a dobře známý Gmail. Obě fungují pro různé poskytovale emailu, takže volba je čistě na vás.. 

Organizační funkce: kalendář nenadchne

V tomto odstavci se nesetkáme s žádným překvapením a telefon disponuje všemi funkcemi známými z ostatních Androidů. K editaci či vytváření dokumentů využijete aplikaci WPS Office v plné verzi. Nechybí tu také budík, stopky či odpočet času. Pro zapomínavé nebo zaneprázdněné je tu připraven úkolovník a kalendář s možností propojení s účtem od Googlu. V jeho případě je však škoda, že si jej výrobce neupravil. Nativní podoba totiž není například u týdenního náhledu příliš přehledná. Najdeme tu také správce souborů nebo kalkulačku. BenQ připravil také aplikace Qmemo (poznámky) a Qmoney (správce financí), avšak obě nejsou počeštěné.

Zařízení nechybí ani GPS modul (konkurenční ruský GLONASS však chybí), který využijete jak pro navigaci, tak i pro sdílení polohy se svými přáteli například přes Facebook. Jako mapovou aplikaci zde máme klasické Mapy od Googlu, které fungují spolehlivě, stejně tak i samotná GPS s podporou A-GPS. Fixace vaší polohy trvá bez internetu ve městě maximálně 15 vteřin, v přírodě ještě méně, s internetem je pak vše otázkou několika málo vteřin.

Google Mapy a Navigace

Datové funkce: je tu LTE!

Na internet se budete moci připojit hned několika způsoby a vždy by to měl být nejrychlejší možností. Nechybí samozřejmě klasické Wi-Fi b/g/n, ale také možnost se připojit skrze operátora. V tomto případě se spoléháte na GPRS, EDGE, HSPA+ a dokonce také na LTE. V případě sítí čtvrté generace jsou podporovány frekvence 800 / 1 800 / 2 600 MHz, tedy běžné evropské frekvence. Na českém trhu však Vodafone nezvykle využívá ještě pásmo 900 MHz a to již BenQ F5 nepodporuje. Nelze tak jeho podporu LTE označit za úplnou.

Internetový prohlížeč

Ve výbavě se dále vyskytuje podpora Bluetooth 4.0 a NFC, za což výrobce chválíme. Absentuje až funkce USB OTG a flash disk si tak k telefonu nepřipojíte. K surfování určitě potřebujete prohlížeč, který je zde zastoupen buď klasickým Android prohlížečem nebo jeho alternativou Google Chrome. Ani jeden z nich potom nepodporuje technologii Flash. Oba dva nabídnou svižnou práci a v případě Chromu vás může potěšit i synchronizace napříč vašimi zařízeními spjatými s Google účtem.

Závěrečné zhodnocení: prostě sympaťák

Na českém trhu se takřka co měsíc objevuje nějaká nová nebo obnovená značka mobilních telefonů. Téměř výhradně pochází z Číny a jejich telefony používají Android. Tento popis sedí také na BenQ a jeho novinky. BenQ F5 je však přeci jen trochu dále než mnohá čínská konkurence. V prvé řadě může sázet na jméno, které lidé mají v podvědomí. Za druhé se mu podařilo vyrobit líbivý telefon, který sice neuhrane extravagantním designem, ale naopak se pokouší oslovit konzervativněji smýšlející uživatele, kteří však nepohrdnou špetkou umírněné elegance. Na mysli máme červené prvky na těle či malou tloušťku. Kvalitní zpracování pak snahu výrobce jen podtrhuje.

BenQ F5

Výbava pak působí velice schopně. Vše stojí na pětipalcovém HD displeji. Ten sice nepatří ke špičce, avšak v rámci střední třídy se rozhodně neztratí. Výkon telefon vás také sice neuchvátí, nicméně na běžnou práci i s více aplikacemi zcela postačuje. Radost udělá 16GB paměť, kterou jde i nadále rozšířit. Takovýto úložný prostor ve střední třídě rozhodně obvyklý není, čest výjimkám.

Prostředí vsadilo na osobitý vzhled pohotovostních obrazovek a hlouběji těží z jednoduchosti čistého Androidu. Chválíme možnost odemknutí poklepáním, naopak kritiku si zaslouží méně šikovně umístěná odemykací klávesa. Baterie disponuje dostatečnou kapacitou, kterou promítá do solidní výdrže a aby toho nebylo málo, třímá BenQ F5 ještě pár trumfů. Tím je přítomnost NFC a podpora LTE, byť ne zcela 100%.

BenQ F5

BenQ F5 se na našem trhu prodává za přibližně 5 000 Kč a za tuto cenu získáte kvalitní smartphone střední třídy, který se snaží bodovat na všech frontách. A jak jsme zjistili, víceméně se mu to daří. Výrazněji vás může zklamat snad pouze fotoaparát. Konkurence samozřejmě nechybí, ale jak si ukážeme, BenQ F5 se rozhodně neztratí.

Konkurence

Patrně největším konkurentem bude Huawei Ascend G620s. Rovněž se pyšní pětipalcovým HD displejem a přidává opravdu úplnou podporu sítí LTE. Na druhou stranu má menší paměť i o něco slabší baterii. Cena je pak přibližně o 500 Kč níže.

Huawei Ascend G620s

Pakliže oželíte podporu LTE, nabízí se dobře zpracovaný Asus ZenFone 5, který má o něco kvalitnější displej či lépe propracované prostředí. Kromě LTE však postrádá i NFC a kompenzace je pouze cenová, rozdíl činí přibližně 1 000 Kč ve prospěch ZenFonu 5.

Asus ZenFone 5

Zatopit by BenQu mohl také Samsung Galaxy S III Neo, který nabízí kvalitnější displej i schopnější fotoaparát. Těží též z oblíbeného vzhledu i zavedeného výrobce. Nabídne také vyšší výkon či větší operační paměť a NFC. Chybí mu ale LTE a je přibližně o necelý 1 000 Kč dražší.

Samsung Galaxy S III Neo

Pokud nepreferujete operační systém Android, je pro vás situace složitější, neboť nabídka pětipalcových telefonů s Windows Phone 8.1 je chudá. Nabízí se však Prestigio MultiPhone 8500 Duo s 5palcovým HD displejem. Bohužel zbylá výbava zaostává, čekejte slabší hardware či menší paměť. Výhodou může být podpora dvou SIM karet. Absence LTE a NFC může vyvážit cena kolem 3 500 Kč.

Prestigio MultiPhone 8500
benq-f5
Klady
  • příznivá cena
  • informační LED dioda
  • rychlá data LTE
  • podporuje NFC
  • velká interní paměť
  • slušný displej
  • měkčený zadní kryt
  • líbivý vzhled
Zápory
  • uživatelsky nevyměnitelná baterie
  • některé aplikace neumí česky
  • nešikovně umístěné odemykací tlačítko
  • spíše podprůměrný fotoaparát
Diskuze ke článku
K@rlos
První řádek...opravit zaspala :-) na zapsala :-) Děkuji :-)
Ferrari
Nemáte náhodou chybu v tabulce, že telefon nepodporuje NFC, ale ve videu je v notifikační liště vidět logo NFC.
mrtvá žížala
LTE jen 800/1800/2600 ? to je neco pro TM a O2 :o))) jeste nejaka dobra akcni cena, treba 4999 a proc by ne...
Dominik
Mám stejný čipset a žádné problémy s plynulosti nezaznamenavam... A to hraji Real Racing nebo Asphalt 8...Popravde jsem ještě nenarazil na hru která by se sekala...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze