Microsoft prodává divizi klasických Nokií za 350 miliónů dolarů

4

Očekávaná věc se stává skutečností. Microsoft se definitivně zbavuje divize „hloupých“ telefonů Nokia a rovněž slavné finské značky. Vše kupuje dceřiná společnost čínského Foxconnu.

Microsoft a Nokia
Spojení Nokie a Microsoftu je již minulostí

Doposud poslední představenou klasickou Nokií s prostředím S30 byl model 230, kterého jsme se dočkali loni v listopadu. Dnes víme, že šlo o vůbec poslední model, který vznikl pod křídly Microsoftu. Americký softwarový gigant se totiž rozhodl, že celou divizi s „hloupými telefony“ Nokia prodá. Novým vlastníkem se stane čínská společnost FIH Mobile, která je dceřinou společností známého Foxconnu. Microsoft prodává nejen divizi, ale i práva na výrobu telefonů nižší třídy, a to včetně slavného loga Nokia. Nový vlastník, který za vše zaplatí 350 miliónů dolarů, převezme i kontrolu nad softwarem a veškerými smluvními závazky.

TIP! Nokia kupuje Withings. Sáhne si hluboko do kapsy

Nokia 230
Prozatím poslední klasická Nokia (model 230)

Prodej se také dotkne zhruba 4 500 zaměstnanců, kteří budou mít možnost nastoupit k nové společnosti, kde by měli zastávat obdobné funkce jako doposud. Celá dohoda by měla být dokonečena v druhé polovině letošního roku po nezbytném schválení regulačními orgány. Microsoft ve své tiskové zprávě ještě dodává, že nadále bude podporovat telefony Lumia a svůj operační systém Windows 10 Mobile.

Zdroje: news.microsoft.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
ondras
"ale i práva na výrobu telefonů nižší třídy, a to včetně slavného loga Nokia." Kdo definuje nižší třídu? Co to vůbec znamená nižší třída? To jako nemůže Foxconn vyrobit top model Nokia s Androidem?
nosterodammus
Neviem neviem ci je sprava uplne preesna lebo ina zase hovori ze kupcom je FINSKA spolocnost ... "...Zástupci někdejšího mobilního gigantu ve středu potvrdili, že podepsali exkluzivní dohodu s finskou společností HMD Global Oy. Ta bude pod značkou Nokia vyrábět mobilní zařízení. .."

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze