Systém Windows 10 S oficiálně: čím se liší od klasické verze?

12
Systém Windows 10 S oficiálně: čím se liší od klasické verze?
  • Americký Microsoft dnes odhalil další verzi operačního systému Windows 10
  • Přídomek S v názvu značí možnost instalovat aplikace výhradně z obchodu

Hned úvodem řekněme, že nejde o nějakou další generaci systému Windows, ale pouze o další variantu současných Windows 10. Nově přidané písmeno „S“ v názvu značí zásadní změnu, která Windows 10 S definuje. Pokud bude kdokoliv nově představenou verzi využívat, nebude moci instalovat libovolné aplikace jako na běžných Windows 10. Instalace aplikací bude možná výhradně z obchodu Windows Store. Ptáte se proč takové omezení?

Nové Windows 10 S mají být určeny především do škol a univerzit, kde se se hledí na bezpečnost, a instalace jakéhokoliv softwaru proto není žádoucí. Windows 10 S tak samozřejmě stále umí spouštět klasické Win32 aplikace či moderní UWP aplikace. Jinými slovy nejde o odlehčenou verzi, což dokazuje i možnost upgradu na běžnější verze „Desítek“. Pakliže byste chtěli upgradovat Windows 10 S na Windows 10 Pro, zaplatíte pouze 49 dolarů (přibližně 1 200 Kč). Studenti mají navíc tuto možnost od platby zcela osvobozenou. Díky výše zmíněnému zaměření budou Windows 10 S spíše minoritní záležitostí, se kterou se rozhodně nebudete setkávat každý den.

Zdroje: windowscentral.com

Diskuze ke článku
Hexagon
Nejak sa mi ta moznost pustat win32 programy nezda,lebo by to potom bol len obycajny W10. Ste si tym isty? Lebo vacsina stranok pise ze vie vyhradne len instalovat appky cez Store, prave kvoli "bezpecnosti".
M
Začínám být na W10 alergický, po minulém update mi pc padalo kvůli častému nedostatku paměti, 16 G ramky využito stále na 100%. Chtěl jsem vědět proč, volal jsem na Microsoft, okamžitě mi odpověděli, ať udělám čistou instalaci. Po instalaci žádný problém. Nyní proběhl nový update a opět se začaly projevovat stejné potíže.
Vojta Vilímec
Vojta Vilímec
To je teda úplně k ničemu. Nechci to a divím se, jestli to někdo bude chtít.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze