Microsoft představil Surface Laptop. Je to elegantní i výkonný soupeř pro MacBooky

11
Microsoft představil Surface Laptop. Je to elegantní i výkonný soupeř pro MacBooky
  • Microsoft představil nový produkt – Surface Laptop
  • Nemá oddělitelnou klávesnici, jde se o standardní notebook
  • V základní konfiguraci s Intel Core i5, 4 GB RAM a 128GB SSD vyjde na přibližně 30 tisíc korun

Microsoft na dnešní tiskové konferenci představil nový produkt spadající do modelové řady Surface – notebook Laptop. Slovo notebook je zásadní, Surface Laptop totiž nemá oddělitelnou klávesnici. V případě Microsoftu se jedná o první plnohodnotný notebook.

Jeho tělo je z hliníkové slitiny a tenké je 14,47 mm. V nejužší části je Surface Laptop tenký dokonce jen 10 mm a tělo se tedy zužuje stejně jako například u MacBooku Air. Zbylé rozměry činí 308,1 × 223,3 milimetrů a nepřekvapí ani hmotnost 1,25 kilogramu. Klávesnice samotná má extrémně nízký zdvih (1,5 mm) a podobat se bude té z Type Coveru pro řadu Surface. Potažena bude speciální textilií, což působí efektně na pohled, uvidíme však, jak praktické to bude při běžném používání. Potěší i vcelku bohatá nabídka barevných variant, těšit se lze na červenou, modrou, zlatou a stříbrnou.

Surface Laptop

Dotykový displej Surfacu Laptop přináší úhlopříčku 13,5 palců, poměr stran 3:2 a rozlišení 2 256 × 1 504 pixelů, což znamená výslednou jemnost lehce nad hranicí 200 PPI. Ochrana je zajištěna pomocí skla Gorilla Glass 3, takže by displej měl odolat i méně šetrnému zacházení. Výhodou je, že i displej Laptopu bude reagovat na pero Surface Pen, které již uživatelé předchozích modelů z řady Surface dobře znají.

Surface Laptop nabídne (ve své nejvyšší konfiguraci) procesor Intel Core i7 s grafickým čipem Intel Iris Plus Graphics 640 a až 16 GB paměti RAM. Ani Microsoft se nevyhnul srovnávání a nový Surface je prý o 50 % rychlejší než MacBook Air. Úložiště může nabídnout až 512 GB a samozřejmě se jedná o typ SSD. Základní konfigurace tak špičková nebude, posuďte sami: Intel Core i5, grafický čip Intel HD 650, 4 GB paměti RAM a 128GB SSD. Uvnitř samozřejmě nalezneme operační systém Windows v nově představení verzi 10 S. Do konce roku však Microsoft umožní bezplatný upgrade na Windows 10 Pro.

Microsoft Surface Laptop

Microsoft tvrdí, že nový notebook vydrží až 14,5 hodiny běžného používání, což zní velice slibně. Chybět nebude ani HD webkamera s funkcí Windows Hello, podsvícení klávesnice a certifikace Dolby Audio, přičemž reproduktory samotné se nachází pod tlačítky klávesnice. V oblasti konektivity novinka zklame absencí USB-C, přítomno je pouze jedno USB-A (USB 3.0), DisplayPort, 3,5mm jack na sluchátka a proprietární nabíjecí konektor. Bezdrátově se s notebookem spojíte skrze Wi-Fi 802.11ac nebo Bluetooth 4.0 LE.

Microsoft Surface Laptop

Surface Laptop dorazí na trh 15. června za základní cenu 999 dolarů, tedy necelých 30 tisíc korun včetně DPH. Součástí nabídky je i roční předplatné Office 365.

Technické parametry Microsoft Surface Laptop Intel Core i5, 4 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce308,1 × 223,3 × 14,5 mm, 1 250 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,5" (2 256 × 1 504 px)
Chipset
PaměťRAM: 4 GB, disk: 128 GB (SSD), paměťové karty: ?
Konektory1× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: DisplayPort, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ?
Operační systémWindows 10
Akumulátor? Wh, udávaná výdrž: 15 hodin
Dostupnostčerven 2017, 30 000 Kč

Zdroje: engadget.com, 9to5mac.com, microsoft.com

Diskuze ke článku
Petas
Vykonny ANO, souper MacBooku urcite NE, jelikoz Surface jede na WINDOWS 10 a to neni na praci tak dobre jako MacOS (Video, foto, 3d modelovani, hudba)
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Konektivita je teda hlboký podpriemer a absencia USB-C neodpustiteľná. Snáď nabudúce Microsoft...
K
vidim, ze mrkvosoft je na tom uz hodne spatne, kdyz svoje sunty muze porovnavat jen s MacBook Air, ktery se uz ani nevyrabi :D
_M_
Mrkvosoft su neandrtalci, ktori su jednym dokazom , ze evolucia ide smerom dozadu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze